היפראלדוסטרוניזם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
היפראלדוסטרוניזם
Hyperaldosteronism
אלדוסטרון
אלדוסטרון
קישורים ומאגרי מידע
eMedicine article/920713 
DiseasesDB 6187
MeSH D006929
OMIM 103900
סיווגים
ICD-10 E26

היפראלדוסטרוניזםאנגלית: Hyperaldostronism), הוא הפרשת יתר של ההורמון אלדוסטרון מבלוטת יותרת הכליה (בלוטת האדרנל). היפראלדוסטרוניזם מאופיין ביתר לחץ דם, תת-אשלגן בדם, השתנה מרובה ומגוון של תופעות קליניות נוספות. מקובל לחלק היפראלדוסטרוניזם לכזה הנובע כתוצאה מגידול או היפרפלזיה בבלוטת האדרנל עצמה ("היפראלדוסטרוניזם ראשוני") או לכזה הנובע כתוצאה מבעיה עקיפה המגרה את בלוטת האדרנל להפריש יותר אלדוסטרון (למשל- היצרות בעורק הכליה)- ("היפראלדוסטרוניזם שניוני").

היפראלדוסטרוניזם ראשוני

ערך מורחב – היפראלדוסטרוניזם ראשוני

היפראלדוסטרוניזם ראשוני הנוצר כתוצאה מהפרשת יתר של אלדוסטרון מבלוטת יותרת הכליה. הפרשה זו יכולה לנבוע כתוצאה מאדנומה (conn's disease), כתוצאה מהיפרפלזיה של הבלוטה, כתוצאה מקרצינומה, או כתוצאה מסיבות אחרות (מחלה משפחתית - GRA).

היפראלדוסטרוניזם ראשוני הוא הסיבה השכיחה ביותר ליתר לחץ דם שניוני. אצל החולים ניתן למצוא רמות גבוהות של אלדוסטרון, רמות נמוכות של רנין (בגלל עליה בנפח הנוזלים בגוף- היפרוולמיה- אשר מדכאים את הפרשת הרנין), וכן עליה ביחס אלדוסטרון:רנין. בכמחצית מהחולים ניתן יהיה למצוא גם רמות נמוכות של אשלגן (היפוקלמיה).

הטיפול בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני, במקרים של אדנומה, הוא ניתוח לכריתת בלוטת יותרת הכליה, ובמקרים בהם יש היפרפלזיה דו צידית (גדילה של בלוטת האדרנל משני הצדדים) ניתן אנטגוניסט לאלדוסטרון (ספירינולקטון).

היפראלדוסטרוניזם משני

היפראלדוסטרוניזם משני יכול להיווצר כתוצאה מגידול המפריש רנין ביתר (מאחר שרמות האלדוסטרון בגוף מיוצרות בהתאם לרמות הרנין), או למשל כתוצאה מהיצרות עורק הכליה- Renal artery stenosis- אשר מביא לכך שכתוצאה מירידה באספקת הדם לכליה יש שפעול לייצור רנין באופן מוגבר. הקליניקה המסתמנת אצל החולה מאופיינת בעייפות, כאב ראש, לחץ דם גבוה, תת-אשלגן בדם, שיתוק חלקי או מלא, עוויתות שרירים ועייפות שרירים, השתנה מרובה וצימאון מרובה, היפרנתרמיה וכן בססת מטבולית. הטיפול הוא מתן ספירינולקטון- משתן המביא לאגירת אשלגן בגוף, ומתפקד כאנטגוניסט לאלדוסטרון.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא היפראלדוסטרוניזם בוויקישיתוף

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29469958היפראלדוסטרוניזם