הוסטומל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הוסטומל
סמל הוסטומל
סמל הוסטומל
דגל הוסטומל
דגל הוסטומל
כנסיית הבוררות בהוסטומל
כנסיית הבוררות בהוסטומל
מדינה אוקראינהאוקראינה אוקראינה
מחוז קייב
ראיון בוצ'ה
בירת העיירה קייב
אוכלוסייה
 ‑ בעיירה 17,534 (2021)

הוסטומלאוקראינית: Гостомель) היא עיירה במחוז קייב שבאוקראינה, מצפון-מערב לבירה קייב. רשמית, העיירה היא חלק מתחום השיפוט של העיר אירפין (אנ').

העיירה ידועה בעיקר בזכות נמל התעופה הוסטומל, שמשמש כמרכז מטען חשוב. כמו כן קיים בעיירה מפעל זכוכית.

הוסטומל ניזוקה קשות במהלך הפלישה הרוסית לאוקראינה בשנת 2022[1]. בין ההרוגים בתקיפות הרוסיות היה גם ראש העיירה, יורי פריליפקו[2].

היסטוריה

ב-1495, הדוכס הגדול של ליטא, אלכסנדר יגיילו העניק את הוסטומל של ימינו לאיוון דשקוויץ' הלינסקי. ב-1509, אחרי המרד של גלינסקי, הועבר המקום מידי זיגמונט הראשון לסיימון פולוז (Seymon Poloz). לפי האגדות, הוסטומל הייתה קיימת מאז העת העתיקה, אולם עדויות כתובות ראשונות מתוארכות רק לשנת 1494.

בשנת 1614, זיגמונט השלישי, מלך פולין ושוודיה העניק להוסטומל את זכויות מגדנבורג. במהלך מרד חמלניצקי בהנהגת בוגדן חמלניצקי, העיירה הפכה לעיירה הקוזאקית ה-100 של גדוד קייב.

ב-1654 נכבשה הוסטומל על ידי נסיכות מוסקבה, וב-1694 נבנתה בה כנסייה. ביולי 1768 הגיעו אליה ההיידמקים בפיקוד איוון בונדרנקו.

בשנת 1866 הפכה הוסטומל למרכז עירוני, כשהיא צומחת באופן פעיל. במסגרת מעמד זה העיירה הייתה עדה לרבים מהאירועים ההיסטוריים בתולדות אוקראינה.

ב-1962, תחת השלטון הסובייטי, הוכפפה הוסטומל לאירפין, כשהיא מוגדרת עיר בעלת משמעות אזורית. ב-1972 הוגדל שטחה והיא כללה גם את הכפר מוסטישצ'ה.

הפלישה הרוסית לאוקראינה

ב-24 בפברואר 2022, ביום הראשון של הפלישה הרוסית לאוקראינה, הותקפה העיר ונמל התעופה שבקרבתה על ידי הצבא הרוסי בניסיון לכבוש אותה. נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי אמר על המתרחש כי "כוח מוטס רוסי נמצא בנמל התעופה הוסטומל מחוץ לקייב, שבו מסלול המראה גדול, נעצר והוא מושמד"[3][4]. במהלך התקיפות הושמד המטוס הגדול בעולם, האנטונוב An-225[5].

שבוע מאוחר יותר החלו הרוסים להשתמש בהוסטומל כבסיס קדמי לתקיפות בקייב. הכוחות שנשלחו לקייב נתקלו בכוחות אוקראינים בבוצ'ה ובאירפין, ומספר יחידות רוסיות הושמדו באש תותחים ובתקיפות מזל"טים אוקראיניים מדגם באיראקטאר מתוצרת טורקיה. ב-7 במרץ 2022 הרגו חיילים רוסים את ראש העיירה הוסטומל, יורי פריליפקו, בעת שסיפק מזון ותרופות לתושבים[6][7].

מסחר

בעיירה מספר מפעלים גדולים לצד עסקים קטנים ובינוניים. בין החברות הגדולות שפועלות בהוסטומל ניתן לציין את אנטונוב, יצרנית המטוסים בבעלות הממשלתית, שמעסיקה 1,320 עובדים ו-OJSC, מפעל זכוכית המעסיק 800 עובדים. מפעלים המתעסקים ישירות בחקלאות נמצאים בבעלות רנו, יצרנית הביגוד פרומין ואחרות.

בסמוך להוסטומל קיים מרכז ניסוי לתחבורת רכבות חשמליות בשם "קאפווי". ב-24 בדצמבר 2019, נפתחה בהוסטומל תחנת טיהור וניקוי מים, שמטהרת 1,200 מ"ק מים מדי יום ומספקת אותם לבסיס צבאי[8].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הוסטומל בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33453562הוסטומל