ההצתה בכנסיית הלחם והדגים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ההצתה בכנסיית הלחם והדגים היה פיגוע טרור יהודי, שאירע ב-18 ביוני 2015 ובו הוצתה כנסיית הלחם והדגים, כנסייה ששוכנת בעין שבע שבצפון-מערבה של הכנרת ומנציחה את נס הלחם והדגים, אשר לפי האגדה הנוצרית חולל אותו האיש במקום, ובו הזין 5,000 איש בחמש כיכרות לחם ושני דגים.

האירוע

ב-18 ביוני 2015 הוצת מתחם הכנסייה ועל קירותיו רוססה הכתובת "והאלילים כרות ייכרתון", ציטוט מתוך תפילת עלינו לשבח[1][2].. בשלב הראשוני, פעילי "תג מחיר" ניסו להצית את הדלת של בתי ההארחה של הכנסייה (שהותקנה במקום במאה החמישית), לאחר מכן הפעילים הציתו כמה חדרים במבואה של מבנה הכנסייה עצמה, שם נשרפו חפצי אומנות, ספר "קודש" וציוד. שני אנשים נפצעו (צליינית בת 19 ועובד המתחם בן 79) במהלך הניסיונות לכבות את השרפה. בסופו של דבר, האש כובתה על ידי צוותי מכבי האש.

עלות הנזקים שנגרמו לכנסייה, הוערכו במיליון אירו.

תגובות

  • הכנסייה הקתולית בישראל הגיבה לשרפה ואמרה כי ”הם רואים את ההצתה כהמשך לתוקפנות נגד אתרים "קדושים" לנצרות בשנים האחרונות שלא קיבלו מענה הולם מצד ממשלת ישראל וגורמי אכיפת החוק”[3].
  • ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו הצהיר כי ”נמצה את הדין עם האחראים למעשה הנפשע הזה. לשנאה וחוסר סובלנות אין מקום בחברה שלנו” ובשיחה עם ראש השב"כ, יורם כהן אמר נתניהו כי ”ההצתה המזעזעת של כנסיה היא התקפה על כולנו, חופש הפולחן בישראל הוא אחד מאבני היסוד של ערכינו והוא מוגן בחוק”[4].
  • נשיא מדינת ישראל, ראובן ריבלין שוחח עם ראש המנזר הבנדקטיני בישראל, האב גרגורי קולינס ואמר בשיחה כי ”זהו הרס נוראי של אתר קדוש ומקום תפילה, ואיום על רקמת החיים במדינתנו. בישראל חיים אנשים מאמונות שונות שרוצים לחיות יחד בהרמוניה, כבוד וסובלנות. אנו מחויבים כמדינה וחברה להגן על האתרים הקדושים לכל האמונות ולשמרם. אני יכול להבטיח כי רשויות החוק בישראל יחקרו את הפשע הזה ויעשו כל מאמץ להביא את האשמים לדין במהרה”[5].

אחרית דבר

שבוע וחצי לאחר ההצתה, נפתחה הכנסייה שוב למבקרים, והגיעו אליה אלפי בני אדם, בהם גם ויליאם גרנט (אנ'), סגן שגריר ארצות הברית בישראל.

באוגוסט 2015, ביקר נשיא מדינת ישראל, ראובן ריבלין במקום ופגש שם את ראשי הכנסייה בהם ראש המנזר הבנדקטיני בישראל, האב גרגורי קולינס, שגריר הוותיקן בישראל ונציגים מהשגרירות הגרמנית בישראל[6].

חצי שנה לאחר מכן, בינואר 2016 פורסם כי על אף שפוליטיקאים רבים הבטיחו לראשי הכנסייה שהכנסייה תשופץ, טרם הועברו התקציבים לשיפוצה[7].

רק קצת יותר משנה לאחר אותו פרסום, בפברואר 2017 ולאחר שהועברו לאנשי הכנסייה פיצוי בסך של כ-370 אלף אירו, וכן לאחר שקיבלו תרומות מהציבור בסך של כ-900 אלף אירו בנוסף לתרומות שונות הנאמדות בכ-900 אלף אירו שופצה הכנסייה. באירוע החניכה נכחו הנשיא ריבלין, שגריר גרמניה בישראל, קלמנס פון גצה, ראש העדה הדרוזית השייח' מוואפק טריף, והמנהיג היהודי אלון גושן גוטשטיין (אנ') שלקח חלק בשיקום המבנה[8].

בדצמבר 2017 הוחלט שעונשו של המצית, ינון ראובני יהיה כ-4 שנות מאסר וזאת חרף בקשות להקלה בעונש מצד עורך דינו של ראובני, איתמר בן גביר (לימים חבר כנסת מטעם עוצמה יהודית). מלבד עונש המאסר, הוחלט שעל ראובני יוטל גם עונש מאסר על תנאי למשך שנתיים, ועליו לשלם לכנסייה פיצוי בסך 50 אלף שקלים[9].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32085442ההצתה בכנסיית הלחם והדגים