הדרך לכ"ט בנובמבר: פרשת אונסקו"פ וראשית מעורבותו של האו"ם בסכסוך הערבי-ישראלי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הדרך לכ"ט בנובמבר: פרשת אונסקו"פ וראשית מעורבותו של האו"ם בסכסוך הערבי-ישראלי
מידע כללי
מאת אלעד בן-דרור
שפת המקור עברית
סוגה ספר עיון
הוצאה
הוצאה יד יצחק בן-צבי
תאריך הוצאה 2019
מספר עמודים 364
קישורים חיצוניים
מסת"ב מסת"ב 9789652174338
הספרייה הלאומית 997007755185605171

הדרך לכ"ט בנובמבר: פרשת אונסקו"פ וראשית מעורבותו של האו"ם בסכסוך הערבי-ישראלי הוא ספר עיון שנכתב בידי החוקר אלעד בן-דרור אשר יצא לאור בשנת 2019 בהוצאת יד יצחק בן-צבי. הספר עוסק בפועלה של ועדת אונסקו"פ של האו"ם בקיץ 1947.

הוועדה מנתה 11 חברים ממדינות שונות. מטרותיה של הוועדה היו לחקור את שאלת ארץ ישראל ולהגיש המלצות באשר לעתידה הפוליטי. חברי המשלחת שהו בארץ ישראל פחות מארבעים יום, אך עבודתם שינתה את מהלך ההיסטוריה של העם היהודי ושל תושבי הארץ היהודים והערבים מקצה לקצה. לאחר חקירה מאומצת החליטו רוב חברי הוועדה לאמץ כמעט במלואן את התביעות הציוניות שהוצגו להם, והמליצו על סיום שלטון המנדט הבריטי בארץ ישראל ועל הקמתן של שתי מדינות ריבוניות ועצמאיות: מדינה יהודית, שתשתרע על רוב השטח שבין נהר הירדן לים התיכון, ומדינה ערבית. שתי המדינות היו אמורות לקיים מערכת כלכלית משותפת, על אף ההפרדה הפוליטית ביניהן. ירושלים ובית לחם, יועדו בתוכנית להיות בשליטת האו"ם. המלצות אלה היו הבסיס לדיון שהתקיים ב-29 בנובמבר 1947 במושב העצרת השנייה של האו"ם. לאחר שינויים קלים אומצו ההמלצות על ידי העצרת הכללית של האומות המאוחדות בהחלטה מספר 181 המוכרת כתוכנית החלוקה, שבהמשך הביאה להקמת מדינת ישראל.

הספר מציג לראשונה תיאור מקיף של פרשת ועדת אונסקו"פ, על מכלול ההיבטים הקשורים בה. בן-דרור מבקש להעריך כיצד עיצבה אונסקו"פ את מסקנותיה ומה היו התהליכים והמניעים שהביאו להמלצותיה הסופיות. הספר מתבסס על תיעוד ארכיוני רב ומגוון, שחלקו נחשף לראשונה, והגיע למסקנות חדשות בנושא.

ביקורת

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

הדרך לכ"ט בנובמבר: פרשת אונסקו"פ וראשית מעורבותו של האו"ם בסכסוך הערבי-ישראלי31038049