הגוש האסלאמי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הסמל של הגוש האסלאמי בפלסטין
דגל חמאס

הגוש האסלאמי בפלסטין (בערבית: الكتلة الإسلامية في فلسطين, תעתיק: אל-כותלה אל-אסלאמיה) היא תנועת הסטודנטים של חמאס.

הגוש משתמש באוניברסיטאות ובבתי ספר כמרכז לפעילותו, ומגדיר את עצמו כ"קבוצת סטודנטים פלסטינית המאמצת את החזון האיסלאמי המקיף באיגוד החינוכי, בתחומי החברה, בתרבות ובספורט, ושואבת את רעיונותיה, תפיסותיה מהאסלאם על גישתם של הסונים".

רבים מהמצטרפים לחמאס במסגרת פעילותם בגוש האסלאמי בבתי הספר מנותבים לגדודי אל-קסאם, לעיתים עוד טרם סיום חוק לימודיהם.[1][2] למשל, מנהיגי החמאס יחיא סנואר וכן מוחמד דף נבחרו לייצג את הגוש בזמן לימודיהם באוניברסיטה האסלאמית בעזה[3].

היסטוריה

תקופת ההקמה וההשקה של הגוש משתנה בהתאם לאוניברסיטה בה החלה. באוניברסיטת חברון היא החלה בשנת 1977, ובאוניברסיטת א-נג'אח היא החלה בשנת 1979, ולאחר מכן היא התפשטה בשנות השמונים וכללה את רוב האוניברסיטאות הפלסטיניות.

מטרות ואידאולוגיה

מטרה אסלאמית

על פי הגוש, מטרתו היא "קודם כל לרצות את אללה הכל יכול, ולהגיב לציווי שלו לשאת את המסר של האסלאם ולהעביר אותו. קהילת האוניברסיטה מבקשת לשכנע את הסטודנטים ברעיון האסלאמי, ולאחר מכן לשקף את זה בהתנהגות, בתרבות ובאתיקה במציאות של הסטודנטים".

עוד קובע הגוש כי "האסלאם הוא המסגרת והציר הקבועים שלו, והאסלאם שולט בכל פעולותיו, והוא מאמין שהאסלאם הוא הפתרון לכל הבעיות והבעיות שלנו ... אין תהילה אלא דרך האסלאם, והוא נושא את המסר של האסלאם בתוך האוניברסיטה וקורא לאסלאם כדוקטרינה, שיטה ודרך חיים".

ההתארגנות רואה בעצמה שלוחה אינטלקטואלית של התנועה האסלאמית הישראלית, ומאמינה בחזון התנועה האסלאמית בהיבטים שונים של החיים הפוליטיים, החברתיים, התרבותיים, הכלכליים ואחרים. היא נהנית ממסגרת ארגונית עצמאית מכיוון שתנועת החמאס היא פוליטית. הגוש הוא שלוחה אינטלקטואלית של חמאס כמו שאר הארגונים הפלסטיניים שיש להם שלוחות אינטלקטואליות וסטודנטיות. [4]

הגוש הצהיר כי מטרותיו הן:

  1. קידום ערכים ועקרונות אסלאמיים בתוך קהילות סטודנטים במקומות חינוכיים שונים.
  2. מתן תשומת לב להעלאת רמת ההישגים הלימודיים של התלמידים במסגרות חינוכיות שונות.
  3. חיזוק הקשרים עם ארגוני החברה האזרחית לטובת הסטודנטים.
  4. קידום רוח ההשתייכות לעניין הפלסטיני והגנתו. [5]

מטרה לאומית פלסטינית[דרושה הבהרה]

על פי הגוש, "מאחר שקהילת האוניברסיטה היא חלק מהמציאות הפלסטינית, הגוש האסלאמי שואף לשכנע את הקהל שהפתרון היחיד לסוגיה הפלסטינית הוא דבקות בתורת האסלאם, ושכל האפשרויות והחלופות האחרות הוכחו ככשלות. והביאו צרות ואסונות על עמנו".

עוד נכתב כי "הגוש האסלאמי משתתף בהשתתפות מעשית, אפקטיבית ורצינית בהתמודדות עם האויב הציוני, ובהגנה על המולדת והעם, על קדושותיו וזכויותיו הגוש האסלאמי, באמצעים העומדים לרשותו, מחנך את התלמידים בנושאים לאומיים, שומר על הזיכרון הפלסטיני. וטהור מכל עיוות, מתעמת עם תוכניות נורמליזציה, וחושף את המשא ומתן המתמשך עם האויב הציוני. הוא חשף את התוצאות המסוכנות שהמשא ומתן הזה הוביל."

פריסה באוניברסיטאות

הגוש קיים ברוב האוניברסיטאות הפלסטיניות בגדה המערבית ובעזה, ובבתי הספר בעזה, ונוכחותו פחותה בבתי הספר בגדה המערבית לאחר עימות חמאס–פת"ח ברצועת עזה. פעילות הגוש בגדה המערבית מתרכזת באוניברסיטאות ויש לו מספר סניפים.

האוניברסיטה האסלאמית בעזה

הגוש פעיל מאוד באוניברסיטה האסלאמית בעזה, בהיותה מרכז חברתי של החמאס. מנהיג החמאס יחיא סנואר נבחר לנציג הגוש באגודת הסטודנטים של האוניברסיטה, בזמן לימודיו שם בשנות ה-80 של המאה העשרים[3].

אוניברסיטת חברון

ראשיתה של אגודת הסטודנטים האסלאמית באוניברסיטת חברון החלה בשנת 1977, כאשר חלק מהסטודנטים - ובראשם שייח' ראאד סלאח - כיום ראש התנועה האסלאמית - הובילו את הגרעין הראשון, ולאחר מכן בעקבותיהם הקבוצה השנייה של אנשים כמו שייח כמאל ח'טיב ומופיד סעיד. ההקמה הרשמית הייתה ב-1980, כאשר הגוש האסלאמי הונהג על ידי עקל רביע, סטודנט בפקולטה לאמנויות. הוא השיג את ניצחונו הראשון נגד גוש פת"ח ב-1981 בבחירות למועצת התלמידים.

אוניברסיטת א-נג'אח

פעילות הגוש הופיעה באוניברסיטת א-נג'אח בשכם לראשונה במהלך שנת הלימודים 1978/1979. הביטוי הראשון לפעילות היה תפילת קהל במקום ייעודי, לאחר שהתקיימה בנפרד ובחללים צרים מאוד. כשנה לאחר הקמתו הגוש הצליח להשיג ניצחון בבחירות הראשונות למועצת התלמידים שם, והשיג 10 מנדטים מתוך 11 בשנת הלימודים 1979/1980.

בשנת 2023 ניצח בבחירות שוב.[6]

אוניברסיטת ביר זית

פעילות הגוש באוניברסיטת ביר זית החלה בשנת 1995. ההתארגנות השתתפה בבחירות למועצת הסטודנטים שנה לאחר מכן, בשנת 1996. היא זכתה ב-23 קולות מול 17 קולות של נוער הפת"ח משנת 1998 עד 2005.

אוניברסיטת אל-קודס

הגוש האסלאמי באוניברסיטת אל-קודס נוסד בשנת 1984. הגוש זכה במספר הקולות הגבוה ביותר בכל פעם שהשתתף מאז הקמתו ועד 2005, כאשר בשנים שלאחר מכן הפסיד בבחירות החרים אותם עקב רדיפת מנגנוני הביטחון הפלסטיניים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ דלית הלוי, חמאס: לנקות את העולם מהיהודים, באתר ערוץ 7, ‏21.5.2013
  2. ^ Center for Near East Policy Research - בתי הספר של אונר"א – חממה לחמאס ולטיפוח עמדות אנטי ישראליות, באתר www.cfnepr.com
  3. ^ 3.0 3.1 שלומי אלדר, חמאס - מתנועה חברתית לפשעי מלחמה, כתר, 2024, עמ' 27
  4. ^ عن الكتلة الموقع الرسمي (הקישור אינו פעיל) (אורכב 20.12.2014 בארכיון Wayback Machine)
  5. ^ من نحن - موقع الكتلة الإسلامية - طالبات (אורכב 21.04.2017 בארכיון Wayback Machine)
  6. ^ חמאס ניצח בבחירות באוניברסיטת א-נג'אח - מדינה, באתר המזרח התיכון, ‏2023-05-18
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

הגוש האסלאמי40261881Q16127339