האיים הסאב-אנטארקטיים של ניו זילנד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האיים הסאב-אנטארקטיים של ניו זילנד

Flag of UNESCO.svg אתר מורשת עולמית
עשבי ענק באי קמבל
עשבי ענק באי קמבל
מדינה ניו זילנדניו זילנד ניו זילנד
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית טבעי בשנת 1998, לפי קריטריונים 9, 10
מפת האיים הסאב-ארקטיים

האיים הסאב-אנטארקטיים של ניו זילנד (אנגלית New Zealand Sub-Antarctic Islands או NZSAI) הוא שם כולל לחמש קבוצות האיים הדרומיות ביותר השייכות לניו זילנד, והמוכרזות כאתר מורשת עולמית מאז שנת 1998. שטחם הכולל של כל האיים הוא 764.58 קמ"ר והם שוכנים בין קווי הרוחב 47° ו-52° דרום.

האיים

  • איי סנארס (The Snares) או טין הקה (Tini Heke) במאורית - שוכנים במרחק של כ-200 ק"מ מדרום לאי הדרומי ומשתרעים על פני 3.28 קמ"ר.
  • איי באונטי - קבוצה של 22 איונים וסלעיים כ-650 ק"מ מזרחית לאי הדרומי. שטחם הכולל של האיים הוא 1.3 קמ"ר.
  • איי האנטיפודה - קבוצת איים בשטח כולל של 62 קמ"ר השוכנת כ-650 ק"מ דרומית-מזרחית לאי סטיוארט.
  • איי אוקלנד - 7 איים בשטח כולל של 606 קמ"ר, מהם 510 קמ"ר באי אוקלנד שהוא האי הגדול בקבוצה זו ובכל האיים הסאב-אנטארקטיים של ניו זילנד. קבוצת האיים שוכנת במרחק של 465 ק"מ מדרום לאי הדרומי.
  • איי קמפבל - שוכנים במרחק של 640 ק"מ מדרום לאי הדרומי ושטחם כ-115 קמ"ר.

לאיים הסאב-אנטארקטיים של ניו זילנד נתונים דומים לאלה של האי מקווארי השייך לאוסטרליה והמוכרז גם הוא כאתר מורשת עולמית מאז 1997.

גאוגרפיה

כל האיים שייכים לממשלת ניו זילנד ומוגדרים כשמורות טבע. חופיהם כפופים לתקנות פיקוח על הדייג, למעט מי הים סביב איי אוקלנד שמשמשים כאזור מוגן ליונקים ימיים. השטח המוכרז על ידי ארגון אונסק"ו כולל רצועה בארוחב של 12 מייל ימי סביב כל אחת מקבוצות האיים. עד שנת 1995 אוישה תחנת מחקר על האי קמפבל, אך מאז כל האיים, ללא יוצא מן הכלל, אינם מיושבים.

בתחומי האיים 233 מיני צמחים וסקולאריים, מהם שישה אנדמיים ושלושים מוגדרים כנדירים. מאפיין ייחודי לאיים הם עשבי הענק (Megaherb), פרחי בר רב-שנתיים גדולים, המתאפיינים בעלים ענקיים ובפריחה צבעונית במיוחד. האיים עשירים בעופות ימיים ובפינגווינים המקננים בשטחם. בסך הכול מצויים באיים 120 מיני ציפורים, מהם 40 הם עופות ימיים, ובכלל זה עשרה מ-24 מיני האלבטרוס המוכרים. יונקים ימיים באיים כוללים את האובלנה הדרומית ואת אריה ים הניו זילנדי.

ראו גם

קישורים חיצוניים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0