איי קמפבל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האיים הסאב-אנטארקטיים של ניו זילנד

אתר מורשת עולמית
נוף באי קמפבל
נוף באי קמפבל
נוף באי קמפבל
האתר הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית טבעי בשנת 1998, לפי קריטריונים 9, 10
מדינה ניו זילנדניו זילנד ניו זילנד
מיקום האי קמפבל
מיקום האי קמפבל

איי קמפבל (אנגלית Campbell Islands) הם קבוצה של איים באוקיינוס השקט, השוכנים במרחק של 640 ק"מ מהאי הדרומי של ניו זילנד ונמצאים בשליטתה. האיים הם אתר מורשת עולמית מאז שנת 1998 כחלק מההכרזה על האיים הסאב-אנטארקטיים של ניו זילנד, שטחם כ-115 קמ"ר והם אינם מיושבים.

האי קמפבל

האי קמפבל (Campbell Island; מאורית Motu Ihupuku) הוא האי העיקרי בקבוצה, ושטחו 115 קמ"ר. האי הררי וחלקו הדרומי נישא לגובה של יותר מ-500 מטר. בצדו המזרחי של האי חודר לשטחו הפיורד העמוק "פרסווירנס הרבור" (Perseverance Harbour) שכמעט ומחלק אותו לשתיים.

האי התגלה ב-4 בינואר 1810 והיה ליעדם של ציידי הטורפים הימיים שכמעט וכילו את כל אוכלוסייתם. במהלך מלחמת העולם השנייה פעלה תחנת משמר החופים הניו זילנדי באי, ולאחר המלחמה היא הפכה לתחנה מטאורולוגית. זו אוישה עד שנת 1995, כאשר הוחלפה בתחנה אוטומטית, ומאז האי אינו מיושב, ומבקרים בו בעיקר חוקרים.

בשנת 2001 טוהר האי ממין של חולדה (חולדת חוף Rattus norvegicus) אשר פשטה בו מאז שהובאה אליו כמעט 200 שנים קודם לכן. הצלחת המבצע שנחשב לגדול מסוגו בהיסטוריה אושרה בשנת 2003, ומאז חלה התאוששות בצמחייה ובקרב בעלי החיים באי. האי ידוע בעשבי הענק (Megaherb) שבו, פרחי בר רב-שנתיים גדולים, המתאפיינים בעלים ענקיים ובפריחה צבעונית במיוחד.

האיים האחרים

  • דנט איילנד (Dent Island - "אי השן") משתרע על שטח של 260 דונם כשלושה ק"מ מערבית לאי קמפבל, ושמו בא לו מצורתו המזכירה ניב משונן.
  • האי ז'אקמאר (Jacquemart Island) נחשב לטריטוריה הדרומית ביותר של ניו זילנד, אם כי התואר שייך למעשה לאי זעיר השוכן 50 מטר מדרום לו.
  • נוסף לאלה נמנים עם איי הקבוצה גם איי פולי (Folly Islands) ומספר איונים וסלעים נוספים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא איי קמפבל בוויקישיתוף


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

21490856איי קמפבל