דרקון
דרקון הוא יצור מיתי בעל מאפיינים של זוחל ענק. הדרקון הוא אחד מהיצורים הנפוצים ביותר במיתולוגיות של עמים שונים. יוחסו לו תכונות פיזיות על טבעיות, ובתרבויות שונות התפתחו אגדות נפרדות לגביו.
היצורים שהיוו את ההשראה לפיתוח אגדות הדרקונים הם רבים ושונים, וניתן לכלול בהם נחשים שונים (בייחוד קוברות יורקות), תנינים, עטלפים (בעיקר הכנפיים), ולטאות ענק.
למרות שדרקונים הם בעלי חיים דמיוניים, ישנם מספר בעלי חיים אמיתיים שקיבלו את הכינוי "דרקונים", בהם: לטאת הענק דרקון קומודו, משפחת החרדוניים המכונה "לטאות דרקון" (ביניהם דרקון מים, דרקון מצליף, המולך הקוצני המכונה "דרקון קוצני" והלטאה הדואה דרקון מעופף), סוסון האצה וסוסון עשב המכונים "דרקון ים עלי/עשבי", "דגי הדרקון" (בני הסדרה סטומיי תהומות ודרקוניים), הדג פגסוס דרקוני (Eurypegasus draconis). השפיריות מכונות גם "זבובי דרקון", בנוסף לעצי הדרקון (Dracaena).
הדרקון ביהדות
ביהדות, דרקון כנראה הוא סוג נחש או בעל חי הדומה לו ”דרקון. דומה לנחש:” (רש"י מסכת עבודה זרה מ"ב:) בהקשר אחר בתלמוד הבבלי, מוזכרת המילה "דרקון" במשמעות של נחש. לדוגמה (קטע מאגדות החורבן במסכת גיטין נ"ו עמוד ב'):
אמר ליה: אילו חבית של דבש ודרקון כרוך עליה, לא היו שוברין את החבית בשביל דרקון?
ההלכה מתייחסת להקשרים האליליים בהם מופיע הדרקון, ולכן מי שמוצא כלי שמצויר עליו דרקון אסור לו להשתמש בכלי מחשש של איסור עבודה זרה[1]. על תבליט מנורת המקדש בשער טיטוס שברומא מופיעים דרקונים, אך כפי הנראה, הללו נוספו בידי הרומאים ולא הופיעו במנורה המקורית.
הדרקון בתרבויות שונות
הדרקון מופיע בתרבויות קדומות רבות, אך אין אחידות בתכונות המיוחסות לו. במדינות אירופה הוא נחשב לסמל של רוע ואכזריות, אך בתרבויות מזרחיות היחס כלפיו חיובי, הוא נתפס כסמל של שלום ושלווה, ואף ישנם מקומות בהם התפתחה סביב דמותו עבודת אלילים. במדינות כמו סין ישנם עד היום מי שמאמינים כי דרקונים קיימים או היו קיימים במציאות.
במערב נתפס הדרקון הסיני כסמל המייצג את סין, אך שימוש זה גם ברפובליקה העממית של סין וגם ברפובליקה הסינית בטאיוואן הוא נדיר ביותר.
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: דרקון |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: דרקון |
- נועה מנהיים, תולדות המפלצת הפופולרית ביותר, באתר הארץ, 14 בינואר 2015
הערות שוליים
- ^ מסכת עבודה זרה פרק ג משנה ג. וראה בפירוש המשנה לרמב"ם שכתב שמקור צורת הדרקון בתורת האסטרולוגיה.
29114144דרקון