דיולה ברטוש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דיולה ברטוש
Bartos Gyula
BartosGyula.jpg
שייקספיר: הסוחר מוונציה. הלהקה: התיאטרון הלאומי, בודפשט. 1923. שחקנים: טובאל: דיולה ברטוש.

דיולה ברטושהונגרית: Bartos Gyula;‏ סגד, 7 באפריל 1872בודפשט, 21 למאי 1954) היה שחקן יהודי-הונגרי זוכה פרס קושוט (המקביל בהונגריה לפרס ישראל), זוכה פרס האמן המצטיין, זוכה בתואר "חבר לנצח של התיאטרון הלאומי של בודפשט".

ביוגרפיה

דיולה ברטוש נולד במשפחה יהודית. אביו, וילמוש ברטוש, היה פקיד (נפטר ב-15 באוגוסט 1915, בסגד). דיולה ברטוש ברח מהבית בגיל 15 והפך לשחקן. הוא עבד תחילה עבור הבמאי ומנהל התיאטרון לאיוש איהאס פשטי, לאחר מכן חתם חוזה עם במאי אחר, אבל במאי זה איבד את הרישיון שלו ואז ברטוש חזר לבית הספר התיכון וסיים את בחינות הבגרות שלו. לאחר מכן נרשם לאקדמיה לדרמה (כיום שמה האוניברסיטה לאמנויות התיאטרון והקולנוע). הוא סיים את לימודיו ב-1895 ולאחר מכן חתם על חוזה עם ההתיאטרון של אלברט קבשי בעיר שאטוראליאויהיי. הוא שיחק גם בניטרה ובואץ, משם הצטרף לדז'ה מג'רי בקולוז'וואר ב-1896, ובין 1899 לבין 1907 שיחק בלהקתו של איגנץ קרצ'אני. לאחר מכן חזר לקולוז'וואר, משם שוב לסגד ולבסוף שיחק על במות טימישוארה ובודה. ב-7 ביוני 1906, הופיע כשחקן אורח בתיאטרון הלאומי של בודפשט בדרמה "הכתם שמנקה" בתפקיד דון ג'וסטו והוחתם מייד באותה השנה. הוא הופיע לראשונה כחבר קבוע בלהקת התיאטרון ב-13 במאי 1907 והפך לחבר לנצח במוסד ב-1932.

קברה של דיולה ברטוש בבודפשט. בבית הקברות היהודי ברחוב קוזמה: 5B-10-27.

עם פרוץ מלחמת העולם השנייה בשנת 1939, בגלל החוק היהודי השני, הוא לא הורשה להופיע על הבמה, הקהל יכול היה לראות אותו רק בתיאטרון גולדמארק במסגרת פעילות התרבות של אומיקה - ההתאחדות הלאומית היהודית-הונגרית לחינוך שהקהל היהודי הורשה להשתתף בו. מ-1945 ועד מותו הפך שוב לאמן של התיאטרון הלאומי. הוא חזר לבמה בתפקיד הטוב ביותר שלו, המלך ליר.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דיולה ברטוש בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0