דוב כחול טיבטי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןדוב כחול טיבטי
מיון מדעי
תת־מין: דוב כחול טיבטי

דוב כחול טיבטי או דוב טיבטי (שם מדעי: Ursus arctos pruinosus) הידוע גם בשמות דוב הימלאיה כחול, דוב שלג ההימלאיה, דוב חום טיבטי ודוב הסוסטיבטית הוא ידוע בשם Dom gyamuk), הוא תת-מין של הדוב החום שנמצא בשפלה הטיבטית המזרחית. הדוב הכחול הוא אחד הדובים הנדירים ביותר בעולם, ונדיר לראותו בטבע. בנוסף הדוב הכחול ידוע במערב רק באמצעות מספר קטן של דגימות פרווה ועצם, והיה מסווג לראשונה בשנת 1854.

היסטוריה טקסונומית 

הדוב החום של גובי מסווג לפעמים כאותו תת-מין כמו הדוב הכחול הטיבטי; זה מבוסס על הדמיון המורפולוגי, והאמונה כי הדוב החום של גובי מייצג אוכלוסיית שרידים של הדוב הכחול. עם זאת, הדוב גובי מסווג לעיתים כתת-מין משל עצמו, ודומה מאד לדובים חומים אסיאתיים אחרים.

בית גידול

המידע המצומצם הזמין על ההרגלים והטווחים של הדוב הכחול מעורר את ההשערה שייתכן לצפות מדי פעם בדוב מפסגות הרים גבוהים במהלך זמני אספקת מזון מופחתת, או בחיפוש אחר בן זוג.

מצב שימור 

בשל המידע המוגבל מצב השימור המדויק של הדוב הכחול אינו ידוע. עם זאת, בארצות הברית המסחר בדגימות הדוב כחול או מוצרים מוגבל על ידי חוק המינים בסכנת הכחדה של 1973. הוא מופיע גם בנספח I באמנה בדבר סחר בינלאומי בסוגים בסכנת הכחדה (CITES) כמין מוגן. הדוב הכחול מאוים על ידי שימוש בחומצות המרה של הדוב ברפואה הסינית המסורתית ובהפרעות של בתי הגידול.

בתרבות

הדוב הכחול הוצע כאחת מההשראות האפשריות עבור התצפיות הקשורות לאגדה של יטי. משלחת מ-1960 בהנהגתו של סר אדמונד הילרי שחיפשה עדויות ליטי, חזרה עם שתי פיסות פרווה שזוהו על ידי המקומיים כ"פרוות יטי", שזוהו מדעית מאוחר יותר כמנות פרווה של הדוב הכחול.  

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דוב כחול טיבטי בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
דוב כחול טיבטי23823507