דגל המרד הערבי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דגל המרד הערבי
סוג הדגל עיצוב שהיה בשימוש בעבר, אך כיום לא בשימוש עיצוב שהיה בשימוש בעבר, אך כיום לא בשימוש
יחס אורך/גובה 1:2 / 2:3
הונף לראשונה 1916
מוטיבים עיצוביים שלושה פסים אופקיים שחור-ירוק-לבן בתוספת משולש אדום צמוד לתורן.
דגל המרד הערבי המונף על תורן הענק בעקבה

דגל המרד הערבי הוא הדגל אותו הניפו הלאומנים הערבים במהלך המרד הערבי כנגד האימפריה העות'מאנית במהלך מלחמת העולם הראשונה. עיצובו הוא עיצוב של שלושה פסים אופקיים בצבעי שחור, ירוק ולבן בתוספת של משולש אדום צמוד לתורן.

היסטוריה

חיילי הצבא הערבי במהלך המרד מניפים את דגל המרד. 1916-1918

הדגל עוצב בידי מארק סייקס, דיפלומט בריטי, במטרה לקדם תודעה כלל-ערבית ובכך לתרום להצלחתו של המרד הערבי.[1] אף על פי שהמרד הערבי היה מוגבל בהיקפו וחשיבותו בעיני הבריטים הייתה גדולה יותר משל הערבים עצמם, הצליח דגל זה להשפיע על עיצובם של דגליהן הלאומיים של מדינות ערב אשר קמו לאחר סיומה של המלחמה.

הפסים האופקיים מייצגים את ח'ליפויות בית עבאס (שחור), בית אומיה (לבן) והשושלת הפאטמית (ירוק) ואילו המשולש האדום את השושלת ההאשמית. שילוב צבעים זה נודע כצבעי הלאומיות הכלל-ערבית.

השושלת ההאשמית הייתה בעלת בריתה של בריטניה בשנות הסכסוך מול האימפריה העות'מאנית ולאחר סיומה של המלחמה השושלת קיבלה תחתיה את השליטה בחג'אז (אזור בחצי האי ערב), עבר הירדן, סוריה הגדולה ועיראק.

בשנת 1920, התפרקה סוריה הגדולה, לאחר מספר חודשי קיום, וההאשמים איבדו שם את שלטונם, מאזור חג'אז גורשו ההאשמים לאחר שסופחה לנג'אד בהנהגת בית סעוד בשנת 1925 ובעיראק הם סולקו מהשלטון בהפיכה צבאית ב-1958. כיום נותרו ההאשמים בשלטונם רק בממלכת ירדן.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ William Easterly, The White Man's Burden, (2006) p. 295
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22986005דגל המרד הערבי