דגלי מרוץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

דגלי מרוץ הם דגלים בהם נעשה שימוש במהלך אירועי ספורט מוטורי, לרוב מרוצי מכוניות, מרוצי אופנועים וקארטינג, על מנת לתקשר עם הנהגים או הרוכבים ולהעביר להם מידע קריטי במהלך המרוץ. השימוש בדגלים לסימון התחלה או סיום המרוץ נעשה מעמדת המרשל המרכזי. דגלים נמצאים בעמדות נוספות לאורך המסלול על מנת לסמן לנהגים ולרוכבים סימונים הנוגעים הן למסלול כולו והן לחלקים מסוימים ממנו.

דגלים מרכזיים

באופן רשמי לא קיימת מדיניות סימון בעזרת דגלים אוניברסלית. עם זאת, מרבית איגודי הספורט אימצו לעצמם דגלים בעלי משמעות מרכזית המשמשים במרוצים השונים. לדוגמה: דגל השחמט משמש בכל המרוצים כסימן לסיום המרוץ.

דגל שם משמעות
מרוצים בפיקוח ה-FIA[1] מרוצים בפיקוח ה-FIM[2] אינדיקאר[3] צ'אמפקאר[4] נאסקאר[5]
ירוק התחלת המרוץ/סיום הגבלות בטיחותיות/אזור הטיפולים פתוח.
מרוץ מתחיל או מתחיל מחדש תחת מגבלות
צהוב
זהירות
סכנה על/ליד המסלול
סכנה חוסמת את המסלול ליציאת מכונית בטיחות [6]
סכנה על/ליד המסלול
סכנה חוסמת את המסלול
זהירות בחלק זה של המסלול
זהירות לאורך כל המסלול
סכנה על/ליד המסלול
בורות מלפניך
סכנה חוסמת את המסלול ליציאת מכונית בטיחות
זהירות בחלק זה של המסלול
זהירות לאורך כל המסלול
לבן רכב נוסע לאט מלפנים הכרזה על מרוץ רטוב
רוכבים יכולים להחליף אופנוע.
הקפה אחרונה
מכונית בטיחות על המסלול[7]
רכב נוסע לאט מלפנים
מכונית בטיחות על המסלול
הקפה אחרונה
קוד 60 עקיפה אסורה, יש להאט למהירות 60 קמ"ש
אדום-צהוב
משטח
שברים/שמן על המסלול. שברים/שמן על המסלול
בורות סגורים
שברים/שמן על המסלול
המירוץ נעצר, נא לחזור לנקודת ההתחלה
שברים/שמן על המסלול.
כחול
נימוס
עקיפה
מכונית מהירה מאחוריך מכונית מהירה מאחוריך
סכנה לפניך, קיים קושי לראות אותה
אדום עצירת המרוץ עצירת המרוץ
בורות סגורים
עצירת המרוץ
סיום האימון/מקצה דירוג
שחור
פסילה
בעיה מכנית
התנהלות לא ספורטיבית
חזרה לרחבת הטיפולים
בעיה מכנית
חזרה לרחבת הטיפולים
פסילה
חזרה לרחבת הטיפולים
בעיה מכנית
חזרה לרחבת הטיפולים
פסילה
דגל השחמט סיום המרוץ סיום המרוץ
סיום הקפה

דגלי סטטוס

דגלי סטטוס משמשים כדי ליידע את כל הנהגים על המצב הכללי של המסלול במהלך מרוץ. בנוסף, הדגלים הירוקים, הצהובים והאדומים המתוארים להלן עשויים להיות מוגדלים או מוחלפים באורות בנקודות שונות במסלול.

דגל ירוק

הדגל הירוק מסמן כי המסלול פנוי להתחרות.

הדגל הירוק משמש בדרך כלל להזנקה של המרוץ. במהלך המרוץ הדגל הירוק מצביע על סיום מגבלות (לדוגמה: דגל צהוב שהונף קודם לכן) וחזרה למרוץ באופן מלא. בנוסף לנפנוף בדגל הירוק, במסלולים רבים ישנם אורות ירוקים המפוזרים המשמשים לסימון בנקודות שונות לאורך המסלול, במיוחד במסלולים האובליים.

  • כשהדגל הירוק מונף באחת מעמדות המרשל לאורך המסלול הדבר מסמן על סיום המגבלות עקב דגל צהוב[1].
  • דגל ירוק בכניסה לרחבת הטיפולים מסמן שהרחבה פתוחה לכניסת כלי רכב[1].
  • בנאסקאר, כשהדגל הירוק מונף יחד עם דגל צהוב, זה סימן להתחלת המרוץ תחת מגבלות בטיחות, כאשר ההקפות נחשבות לחלק מהמרוץ. הדבר קורה כשהמסלול מתייבש לאחר עיכוב שנובע כתוצאה מגשם[5].
  • החל משנת 1980 בהזנקת מרוץ האינדיאנפוליס 500 נעשה שימוש בשני דגלים ירוקים במקביל, לצורך הניראות של ההזנקה[8].
  • החל משנות התשעים בחלק מהמרוצים מוזמנים ידוענים להזניק את המרוץ.
  • בחלק מהמרוצים של הפדרציה הבינלאומית לרכב (FIA) במקום דגל ירוק מנופפים בעת ההזנקה בדגל המדינה בה נערך המרוץ. הנוהל כמעט ונפסק בעקבות המעבר להזנקה באמצעות רמזור אורות, אך עדיין מתקיים באופן מסורתי באירועים דוגמת מרוץ 24 השעות של לה מאן

דגל צהוב

הדגל הצהוב מתריע על סכנה.
דגל צהוב עם P שחורה מזהיר מפני בורות על המסלול ומתריע בפני המתחרים להאט.
לוחית SC מתריעה על מכונית בטיחות על המסלול.

הדגל הצהוב מתריע על קיומה של סכנה. נפנוף בדגל הצהוב מחייב את הנהגים והרוכבים להאט. השימוש בדגל נעשה בשל תאונה, רכב שנעצר על המסלול, שברים על המסלול או גשם קל. ההתנהגות הנדרשת מהמתחרים בעת הנפת הדגל שונה מאוד בין התחרויות השונות.

באליפות הפורמולה 1 הנפת דגל צהוב בעמדת המרשל הראשי מעידה על סכנה לאורך המסלול. קיימת חשיבות לאופן ההנפה של הדגל:

  • נפנוף בדגל יחיד מעיד על סכנה על המסלול.
  • הרמת דגל יחיד, ללא נפנוף, מעידה על סכנה בצידי המסלול.
  • נפנוף בשני דגלים במקביל מעיד על סכנה החוסמת את המסלול באופן חלקי או מלא. הדבר מיידע את הנהגים על כך שייתכן שיש מרשלים על המסלול והם צריכים להיות מוכנים לבלימה מלאה.

שימוש בדגל הצהוב אוסר על הנהגים לבצע עקיפה, כל עוד הם לא עוברים בתחנה בה מונף דגל ירוק, המבטל את תוקפו של הדגל הצהוב.

דגל צהוב מונף בשילוב עם שלט המודיע על נוכחות מכונית בטיחות (SC).

כאשר מכונית בטיחות נמצאת על המסלול, בנוסף לדגל הצהוב מונף גם שלט עליו מופיעות האותיות "SC" (ראשי תיבות של המילים: Safety Car) בכתב שחור. כשמערכת ההתרעות מבוססת על רדיו – הדיווח על מכונית בטיחות מתרחש באופן מיידי. אם לא, השלט מונף ברגע שהמכונית עולה על המסלול, בליווי נפנוף בדגל צהוב. לאחר שמכונית הבטיחות מפנה את המסלול, מונף דגל ירוק בכל התחנות לאורך המסלול. במרוצי צ'אמפקר, כאשר מכונית בטיחות נמצאת על המסלול, יונף דגל צהוב יחד עם דגל לבן.

כאשר יש צורך בנפנוף בשני דגלים (סכנה החוסמת את המסלול או חלקו), אך אין צורך במכונית הבטיחות יונף בכל התחנות שלט המסמן עליו כתוב "VSC" - מכונית בטיחות וירטואלית. במקביל, יופעלו שלטים מוארים עליהם מופיע כיתוב זהה באור צהוב מהבהב. במהלך קיומה של מכונית בטיחות וירטואלית אסורה העקיפה, למעט במקרה שנהג נכנס לרחבת הטיפולים או שנהג מאט בשל בעיה שאינה קשורה לדגל הצהוב. הקבוצות והנהגים יקבלו התראה של בין 10 ל-15 שניות לפני שהדגל הירוק יונף שוב[9].

במרוצי צ'אמפקר נעשה שימוש גם בדגל צהוב עם P שחורה כדי להודיע למתחרים שישנם בורות מלפניהם ושעליהם לנקוט בזהירות.

דגל צהוב - מסלול מלא

במרוצי אליפות העולם במרוצי סיבולת (WEC) מנהל המרוץ יכול להכריז על מצב של "דגל צהוב - מסלול מלא" (Full-Course Yellow או בקיצור FYC), בהתאם לשיקול דעתו. במקרה זה יונף דגל צהוב לצד שלט עליו נכתב FYC. ברגע שהשלט מונף על כל המכוניות להאט עד למהירות מקסימלית של 80 קמ"ש ולשמור על רוח מהמכוניות מלפנים ומאחור. עקיפה אסורה עד להנפת הדגל הירוק[10].

במרוץ 24 השעות של לה מאן תיתכן האטה חלקית. אזורי האטה חלקיים לאורך המסלול יסומנו על ידי סימונים אופקיים בתחילת ובסיום הקטע המוגבל ושלט "Next Slow" שיופיע בקטע המסלול שלפני אזור ההאטה. המרשלים ינופפו בשני דגלים צהובים לצד הנפה שלט עליו נכתב "Slow". על השלטים האלקטרוניים לצידי המסלול יופיעו האותיות "SZ" באור צהוב מהבהב. כל הרכבים באזור ההאטה צריכים להאט עד למהירות של 80 קמ"ש, עד להנפת גדל ירוק נוסף[11][12].

מצב FYC מופעל גם באליפות הפורמולה אי. המכוניות המתחרות מצוידות במגביל מהירות במקרה של FYC, המגביל את מהירות המכונית ל-50 קמ"ש. עקיפה אסורה ועלולה להוביל לענישה. בנוסף, על כל דקה תחת ה-FYC מופחת 1 קילוואט שעה מהקצאת האנרגיה של המתחרים.

בנאסקאר ובאינדיקאר דגל צהוב יחיד המונף בעמדת ההתחלה מסמל מעבר לנהיגה תחת מגבלות. מכונית הבטיחות תכנס למסלול ותסע בראש טור המכוניות במהירות קבועה ומופחתת. במסלולים אובליים אורות צהובים מהבהבים לאורך המסלול יופיעו בנוסף לדגל בנקודת ההתחלה. עקיפה אסורה ללא הסכמה הדדית, למעט מכוניות שמאטות עקב בעיות מכניות. דגל צהוב מקושט מסמן שנותרה עוד הקפה אחת עד להנפה חוזרת של הדגל הירוק[5][3]. במרוצי אינדי דגל צהוב יחיד מסמן סכנה מקומית. במקרים אלה מכונית הבטיחות לא נכנסת למסלול וכללי הזהירות חלים רק על אותו החלק של המסלול. דגל ירוק יונף לאורך שאר החלקים של המסלול. שני דגלים צהובים בעמדת הזינוק מסמנים זהירות לאורך כל המסלול[3].

במרוץ אופנועי שלג הדגל הצהוב מונף בנקודת הסכנה או בסמוך אליה. לאחר שהמתחרה עובר את הדגל המרוץ נמשך כרגיל, אך המגלשיים של אופנוע השלג חייבים להישאר על הקרקע. במרוצים הנערכים על מים פתוחים הדגל הצהוב מסמן כי אחד הרוכבים שקע במים, אך המרוץ נמשך כרגיל.

קוד 60

דגל "קוד 60" המגביל את מהירות הנסיעה ל-60 קמ"ש.

בסדרת מרוצי 24 השעות, במקום דגל צהוב - מסלול מלא, נעשה שימוש בדגל "קוד 60". כשהדגל מונף כל הנהגים חייבים להאט את המכונית למהירות מקסימלית של 60 קמ"ש ואסורה העקיפה. דגל צהוב נמצא בשימוש במרוצים אלו במטרה להתריע על סכנות מקומיות[13].

במרוצים של צ'אמפקר נעשה שימוש לאותה מטרה בדגל "קוד 35".

דגל צהוב-אדום

דגל צהוב-אדום מזהיר מפני תנאים מסוכנים בנקודה מסוימת.
דגל אדום עם צלב אלכסוני צהוב מזהיר מפני בורות סגורים במסלול.
דגל אדום-צהוב חצוי מודיע למתחרים שהמרוץ נעצר וכי עליהם לחזור לנקודת ההתחלה.

דגל מפוספס בצבעי צהוב-אדום הוא דגל המוצג בתחנה מסוימת לאורך המסלול. הדגל מצביע על שינוי בתנאי המסלול שעלול לגרום להקטנת האחיזה וכתוצאה מכך לאיבוד שליטה. בדרך כלל מדובר כאשר על המסלול יש כתמי שמן, נוזל קירור, שברים קטנים או חול. הולכה של הדגל קדימה ואחורה (ללא נפנוף) משמעותה שחיה קטנה נמצאת על המסלול. במרבית המרוצים השימוש בדגל זה נעשה במשך שתי הקפות בלבד.

במרוצים של אינדיקאר ישנו גם דגל אדום עם צלב אלכסוני צהוב המסמן על בורות סגורים במסלול.

במרוצים של צ'אמפקאר ישנו גם דגל אדום-צהוב חצוי המודיע בפני המתחרים שהמרוץ נעצר וכי עליהם לחזור לנקודת ההתחלה.

דגל אדום

דגל אדום מסמן עצירה של המרוץ.
דגל אדום עם P שחורה מזהיר מפני בורות סגורים במסלול.

דגל אדום מוצג כאשר התנאים מסוכנים מידי מכדי להמשיך במרוץ. בעת הנפת דגל אדום הרכבים מונחים להיכנס באופן מיידי לאזור הטיפולים או לעצור בנקודה מסוימת על המסלול עצמו, תלוי בסוג המרוץ. בחלק מהמקרים ייתכן והמכוניות ידרשו לעצור מיידית, כל אחת במקומה הנוכחי באותה העת.

ישנם סכנות רבות שיכולות להוביל לעצירה חלקית או מוחלטת של מרוץ. גשם כבד, ברקים, חושך, חסימת מסלול (כתוצאה משברים, מים או מכונית בטיחות), מכונית שעולה באש, תאונה רבת משתתפים (במיוחד תאונה בה יש פצועים קשה או תאונה שגרמה לנזק לקירות, גדרות הבטיחות או למסלול עצמו, באופן המחייב טיפול מיידי), כל אלו עלולים לגרום לשופטי המרוץ להחליט על שימוש בדגל האדום.

בחלק מסדרות המרוצים הדגל האדום משמש לעצירה זמנית של המרוץ, כאשר המרוץ נמצא קרוב לסיום וקיים חשש שהזמן שייקח לטפל בבעיה יהיה ארוך ממספר ההקפות שנותרו עד לסיום. במקרה זה יעצר המרוץ, גם במקרים שבשלבים מוקדמים יותר של המרוץ לא היה נשלף עבורם הדגל האדום, אלא הצהוב. במקרים אלה המכוניות מונחות להסתדר בשורה בנקודה מסוימת במסלול, בדרך כלל קרוב לנקודת האירוע.

באירועים מסוימים כמו מרוץ הספרינט אול-סטאר של הנאסקאר הדגל האדום משמש להפסקת המרוץ בזמנים שנקבעו מראש. במקרים אלו המכוניות מופנות לאזור הטיפולים, שם מותר לבצע בהם טיפולים שונים במהלך זמן זה.

בעיה בזינוק הדורשת הזנקה מחדש תסומן באמצעות נפנוף בדגל אדום ודגל צהוב במקביל. לעיתים, יעשה שימוש בדגל המורכב משני משולשים האחד צהוב והשני אדום, שיוצרים ביחד מרובע. הנהגים יחזרו לעמדות הזינוק לשהם להתחלה חוזרת.

מקצי האימון והדירוג בנאסקר מסתיימים בהנפה של דגל אדום ודגל שחור במקביל.

במרוצי צ'אמפקר נעשה שימוש גם בדגל אדום עם P שחורה המסמן על בורות סגורים במסלול.

דגל לבן

בפורמולה 1 דגל לבן מונף בפנייה האחרונה ובסמוך לכניסה לאזור הטיפולים בסיום האימונים החופשיים בימי שישי ושבת. נהגים מורשים לצאת להקפה אחת אחרונה לאחר הנפת הדגל.

במרוצים המפוקחים על ידי הפדרציה הבינלאומית לרכב (FIA) דגל לבן מצביע על נוכחות של רכב סיוע על המסלול דוגמת אמבולנס, כבאית, רכב ייבוש וכו' או על נוכחות של רכב הנוסע במהירות איטית במיוחד בהמשך אותו הקטע במסלול. באינדיקאר הרמת דגל לבן מציינת שהרכב נוסע במהירות שהיא 1/3 או יותר מהמהירות המותרת. נפנוף בדגל הלבן מצביע על נסיעה במהירות איטית ב-1/3 מהמהירות המותרת.

במרבית המרוצים האמריקאיים נפנוף בדגל לבן מסמן את התחלת ההקפה האחרונה במרוץ[14].

בMotoGP דגל לבן משמש להתרעה עבור הרוכבים מפני גשם.

במרוצים של צ’אמפקאר ואינדיקאר ישנם גם דגלים לבנים מיוחדים המתריעים על מכונית בטיחות על המסלול[7] (בדומה ללוחית SC המוצגת עם הדגל הצהוב). בצ'אמפקאר הדגל הוא לבן עם קו אלכסוני אדום ואילו באינדיקאר הדגל הוא לבן עם צלב אדום (מזכיר בצורתו את דגל אנגליה).

דגלי הוריה

דגל שחור

דגל שחור מסמן על פסילה במרוצים בפיקוח FIA.

דגל שחור מסמן למתחרה להיכנס לאזור הטיפולים. בדרך כלל הדבר מלווה בעונש על אי ציות לכללים, אך יכול שהדבר מסמן על בעיה מכנית חמורה, נזילת שמן, נזק לגוף הרכב, מכסה מנוע רפוי, פגוש נגרר או כל נזק אחרי שעלול לפגוע במתחרה או במתחרים אחרים. במקרים מסוימים הדגל השחור מסמן לנהג להיכנס לאזור הטיפולים במקרה והרדיו שלו לא פועל [15].

במרוצים המפוקחים על ידי הפדרציה הבינלאומית לרכב (FIA) הנפת הדגל השחור משמעותה פסילה מיידית של נהג מסוים. מספר הרכב של הנהג הפסול יונף על שלט בקו הסיום.

במרוצים הנערכים בצפון אמריקה, כאשר מונף דגל שחור מסיבות משמעתיות על הנהג לחזור לאזור הטיפולים לצורך ביצוע עצירת ענישה. נהג אמור לקבל דגל שחור על נסיעה במהירות איטית באופן לא סביר, גם אם אין לו פגיעה מכנית הנראית לעין. במקרים אלה, הצוות הטכני מקבל הזדמנות לבדוק ולתן את הבעיות, אם ישנן. אם גם לאחר התיקון הנהג לא מצליח להגיע למהירות מינימלית, יסומן לו שוב בדגל השחור והוא יאלץ לעצור עד לסיום המרוץ.

במרוצי אופנועי-שלג הדגל השחור מונף בשלושה שלבים עד לפסילה: הדגל הראשון מסמן אזהרה לנהג, הדגל השני מסמן ענישה של הקפה אחת והדגל השלישי מסמן פסילה. דגל שחור מונף במקרה של מגע בכוונה לפגוע במתחרה אחר.

דגל שחור-לבן חצוי

דגל שחור-לבן חצוי מסמן על התנהגות לא נאותה במהלך המרוץ.

דגל שחור-לבן חצוי מונף מסמן התנהגות לא ספורטיבית של נהג במהלך מרוץ. הדגל יונף כאשר מתחרה ינסה להוריד מתחרה אחר מהמסלול בכוונה או אם המתחרה יוצא מרכבו ויוזם מריבה עם מתחרה אחר. בנוסף, הדגל יכול לסמן לנהג על חריגה מגבולות המסלול המותרים.

בחלק מהמרוצים, דוגמת נאסקאר ואינדיקאר לא נעשה שימוש בדגל זה. הדגל השחור החלק משמש גם לסימון על התנהגות בלתי ספורטיבית של מתחרה.

דגל שחור עם עיגול כתום

דגל שחור עם עיגול כתום מזהיר על סכנה ברכב המחייבת את המתחרה להתפנות לטיפול ברכב.

דגל שחור עם עיגול כתום במרכזו מסמן על פגיעה מכנית חמורה או פגיעה במרכב הרכב המסכנת נהגים אחרים ומחייבת את המתחרה להיכנס לרחבת הטיפולים. בחלק מהמרוצים משמש הדגל על מנת לסמן לנהג כי הוא חורג מ"רמת הקול המותרת".

דגל שחור עם צלב לבן

דגל שחור עם צלב לבן יונף ביחד עם שלט עליו יופיע מספר הרכב אליו מכוונת האזהרה. בדגל זה נעשה שימוש לאחר שמתחרה מתעלם מהדגל השחור הרגיל במשך זמן. במרוצי האינדיקאר הנפת הדגל משמעותה פסילה מיידית של המתחרה, בעוד שבנסקאר הפסילה תתבטל אם המתחרה יכנס לעצירה ברחבת הטיפולים.

התעלמות מהדגל השחור או מדגל הצלב השחור-לבן בכוונה עלולה לגרום לפעולה משמעתית שלאחר המירוץ בנוסף לפסילה מהמירוץ. קנסות, השעיות ועונשים אחרים.

במרוצי הנסקאר הצלב בדגל הוא אלכסוני ואילו באינדיקאר הצלב הוא צלב רגיל.

דגל כחול

דגל כחול חלק מסמן למתחרה כי רכב מהיר ממנו מגיע מאחור ועליו לזוז הצידה ולאפשר למתחרה המהיר יותר לעקוף. במרבית התחרויות אין חובה לציית לדגל כחול, אך זהו חלק מהנימוס המקובל בין מתחרים. ישנם מרוצים בהם התעלמות מדגל כחול יכולה להוביל לענישה, כולל כניסה לאזור הטיפולים עד לסיום המרוץ. בפורמולה 1 התעלמות מנפנוף בדגל כחול שלוש פעמים ברציפות יכולה להוביל לעונש עצירה. הדגל הכחול יכול למש גם כאזהרה לנהג על כך שרכב אחר מנסה לעקוף אותו. בפורמולה 1 דגל כחול או אורות כחולים נמצאים ביציאה מאזור הטיפולים ומתריעות לנהגים במקרה שרכב אחר מגיע.

ישנם מרוצים בהם לא נעשה שימוש בדגל כחול כמו מרוצי ראלי וראלי-קרוס. בנאסקאר, הדגל הכחול מסמן לנהג על מפגע שלא ניתן לראות מאחוריו, ובמקומו מסמן דגל כחול עם קו אלכסוני בצבע צהוב על רכב מהיר המגיע מאחורי הנהג.

דגל השחמט

דגל שחמט מסורתי
דגל שחמט ירוק

דגל השחמט מונף על קו ההתחלה/סיום ומסמן על סיום המרוץ. בחלק מהמסלולים דגל נוסף יונף במקביל באחת העמדות לאורך המסלול, בדרך כלל בצידו המרוחק של המסלול. לאחר הנפנוף בדגל המתחרים נדרשים להאט את מהירות הנסיעה למהירות בטוחה ולחזור לאזור הטיפולים, לפאדוק או לאזור רחבת הפודיום, תלוי בתחרות.

השימוש בדגל משובץ מיוחס למרוצי סוסים ולמרוצי אופניים שנערכו בצרפת במאה ה-19, אך אין לדבר הוכחות. השימוש המתועד הראשון של שימוש בדגל לסיום מרוץ הוא ממרוץ גביע ונדרבילט שהתקיים בשנת 1906 בלונג איילנד, ניו יורק.

עיצוב הדגל

אין עיצוב אחיד לדגל המשובץ, המורכב מריבועים או מלבנים בשחור-לבן לסירוגין המסודרים בתבנית שחמט. המספר, הגודל והפרופורציות ברוחב האורך של המלבנים משתנים מדגל אחד למשנהו. בדרך כלל קיים מלבן שחור בפינה של הדגל הקרוב לחלק העליון של מוט הדגל. לעיתים לוגו של ספונסר מוטבע במרכז הדגל המשובץ. במרוצי פורמולה 1 ונאסקאר מונף דגל משובץ יחיד כדי לאותת על סיום המירוץ. באינדיקאר מנופפים שני דגלים משובצים יחד, מסורת שהחלה במרוץ האינדיאנפוליס 500 בשנת 1980. אם המרוץ מסתיים תחת מגבלות בטיחות יונף דגל משובץ יחד עם דגל צהוב.

במרוצי הנאסקאר קיימת מסורת של הדגל המשובץ מודפס שם המסלול ותאריך המרוץ, מסורת שהתפשטה גם למרוצי האינדיקאר. הדגל משמש לצילומי הנהג המנצח לאחר המרוץ ולאחר מכן מוענק לקבוצה המנצחת יחד עם הגביע. קבוצות תולות את הדגלים במטה הקבוצה, בדומה לקבוצות בענפים אחרים התולות דגלי אליפות באצטדיון הקבוצה. החל משנת 2017 בנאסקאר החלו לעשות שימוש בדגל משובץ בצבעי ירוק-לבן לסיום הקפה במרוץ.

דגלי מרוץ נוספים

במרוצים נוספים נעשה גם כן שימוש בדגלים על מנת ליצור קשר או להעביר מידע לנהגים. הדגלים שמשמשים למרוצי אופנועים וקארטינג, כמו גם למרוצי מכוניות, הם דגלי השחמט, הירוק, הצהוב, האדום, הלבן, השחור, הכחול ובפסי צהוב-אדום (בעוד שבמרוצי מכוניות ובקארטינג מצביע על שינוי בתנאי המסלול, במרוצי אופנועים מזהיר מפני סכנת מפולת). ישנם גם דגלים מיוחדים המשמשים במרוצים הייחודיים להם בלבד:

דגלים במרוצי אופנועים

  • דגל הצלב האדום: מציין שנדרש טיפול רפואי ליד עמדת הרחבה. כאשר מונף יחד עם דגל אדום, מתריע שיש אמבולנס על המסלול.
  • דגל לבן עם צלב אלכסוני אדום: מצביע על שינוי בתנאי המסלול כתוצאה ממזג האוויר. מזכיר בצורתו את דגל אלבמה.
  • דגל אדום עם צלב אלכסוני לבן: מתריע שיש מכונית בטיחות על המסלול[7].
  • דגל צהוב עם צלב אלכסוני שחור: מסמל את ההקפה האחרונה במרוץ.
  • דגל שחור עם מסגרת לבנה: מודיע עבור מתחרה לעזוב את רחבת המרוץ.
  • דגל לבן עם V שחורה: מודיע על ראייה לקויה של מתחרה. משמש רק בפסטיבל מרוצים של "האי מאן TT" המתקיים באי מאן.
  • דגל לבן עם S שחורה: מזהיר מפני קרני השמש. משמש רק בפסטיבל מרוצים של "האי מאן TT" המתקיים באי מאן.
  • דגל צהוב עם קו אלכסוני שחור: מסמל את ההקפה האחרונה במירוץ. משמש במרוצי אופני מסלול בלבד.

דגלים במרוצי קארטינג

  • דגל כחול עם צלב אלכסוני אדום: מסמל עבור מתחרה שעשה סיבוב למטה לעבור דרך הבורות.
  • דגל ירוק עם שבר צהוב: מסמל על התחלת מרוץ כוזבת.
  • דגל ריבועים שחור-צהוב: מתריע על תקרית במסלול המחייבת את המתחרה הראשון שמגיע לקו הסיום להאט כדי למתן את הקצב של שאר המתחרים.
  • דגל שחור עם עיגול אדום: מתריע על בעיות ברכב.
  • דגל לבן-שחור חצוי: מתריע על התנהגות לא נאותה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דגלי מרוץ בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 1.2 "Flags". formula1.com. נבדק ב-26 בינואר 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ Allison, Angela. "MotoGP Flags - The Ultimate Guide". intentsgp.com. נבדק ב-27 באוקטובר 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 "Fan Info - INDYCAR 101 - Understanding The Sport - Flags". Indycar.com. נבדק ב-26 בינואר 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ "Endurance Road Racing Flags Reference" (PDF). ChampCar.
  5. ^ 5.0 5.1 5.2 "NASCAR RACING FLAGS". NASCAR. 5 בינואר 2015. נבדק ב-26 בינואר 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ ""FIA" Rules". נבדק ב-5 בדצמבר 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  7. ^ 7.0 7.1 7.2 "מכונית בטיחות", "safety car", היא מכונית היוצאת למסלול במקרה של תאונה, והרוכבים נוסעים אחריה בנסיעה איטית.
  8. ^ "Aspiring Flagman Lives His Dream At IMS, Raises Autism Awareness". 13 במאי 2013. נבדק ב-26 בינואר 2015. {{cite web}}: (עזרה)
  9. ^ "The safety car and suspending a race". נבדק ב-22 בדצמבר 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  10. ^ "Race- Full course yellow (FCY)". נבדק ב-22 בדצמבר 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  11. ^ "Race - Slow zone". נבדק ב-11 באוגוסט 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  12. ^ "24 Hours of Le Mans - How the Slow Zones work". נבדק ב-22 בדצמבר 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  13. ^ Goodwin, Graham. "Time To Take A Closer Look At Code 60?". dailysportscar.com. נבדק ב-27 באוקטובר 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  14. ^ [1] (אורכב 17.05.2013 בארכיון Wayback Machine) p.22
  15. ^ Cooper, Stuart Codling and Adam. "Haas explains "creative" black flag for drivers in Monaco practice". Autosport.com.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

דגלי מרוץ37027190Q1416144