דבי וסרמן שולץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דבי וסרמן שולץ
Debbie Wasserman Schultz
לידה 27 בספטמבר 1966 (גיל: 57)
ניו יורק, ארצות הברית
מדינה ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית
מפלגה המפלגה הדמוקרטית
בן זוג סטיב שולץ
wassermanschultz.house.gov
יושבת ראש הוועדה הדמוקרטית הלאומית
4 במאי 201128 ביולי 2016
(5 שנים ו־12 שבועות)
חברת בית הנבחרים של ארצות הברית מטעם המחוז ה-23 של פלורידה
3 בינואר 2013 – מכהנת
(11 שנים)
חברת בית הנבחרים של ארצות הברית מטעם המחוז ה-20 של פלורידה
3 בינואר 20053 בינואר 2013
(8 שנים)
חברת הסנאט של פלורידה
3 בינואר 20012 בנובמבר 2004
(3 שנים ו־43 שבועות)
חברת בית הנבחרים של פלורידה
3 בינואר 19933 בינואר 2001
(8 שנים)

דבי וסרמן שולץאנגלית: Debbie Wasserman Schultz; נולדה ב-27 בספטמבר 1966) היא פוליטיקאית יהודייה אמריקאית, חברת בית הנבחרים של ארצות הברית משנת 2005. היא מייצגת את המחוז ה-20 של פלורידה מטעם המפלגה הדמוקרטית, שכיהנה כיו"ר הוועדה הדמוקרטית הלאומית (DNC) ממאי 2011 ועד יולי 2016.

ראשית חייה

וסרמן נולדה בקווינס שבניו יורק וגדלה בלונג איילנד. וסרמן שולץ בוגרת תואר ראשון ושני במדע המדינה מאוניברסיטת פלורידה.

באוניברסיטת פלורידה, הייתה וסרמן שולץ פעילה באגודת הסטודנטים וכיהנה כמייסדת ונשיאת סנאט הסטודנטים ונשיאת ממשל הסטודנטים לאזור ראוולינגס. היא הייתה חברה במועדוני היוקרה "המעגל" ו-"Phi Beta Kappa", אשר שניהם מהווים מועדון כבוד אקדמי ונחשבים לכבוד הגדול ביותר המוענק לסטודנט אשר חברות בהם היא הכרה בהישגי ההצטיינות של התלמיד בתחומים שונים כולל הנהגה פוליטית, כמו גם קיבלה תואר כבוד מאיגוד מעונות הסטודנטים הבינלאומי (NACURH), אשר מעניק תוארי הכרה על הצטיינות בהנהגה באוניברסיטאות ומכללות. מאוחר יותר, היא נתנה קרדיט לניסיון הפוליטי שלה כסטודנטית על פיתוח "האהבה לפוליטיקה והתהליך הפוליטי". לאחר מכן וסרמן שולץ הפכה למרכזת תוכניות ומורה בפלורידה קולג'.

פוליטיקה של פלורידה

ב-1988, עוד בהיותה סטודנטית בגיינסביל, היכן שהייתה האוניברסיטה שלה מחוץ למקום מגוריה, היא הפכה לעוזרת של היהודי פיטר דויטש בתחילת הקריירה שלו כמחוקק ברמה מדינתית. בסופו של דבר היא הפכה לראש הצוות שלו והמשיכה לסייע לו כשהוא היה בבית המחוקקים של פלורידה. היא נחשבת כקרובה לקו האידאולוגי של דויטש. וסרמן שולץ היא פוליטיקאית בעד הפלות, במה שמכונה פוליטיקאי פרו-בחירה, המגדיר את זכותה של האישה לבחירה על גופה ועוברה ובעד פיקוח על נשיאת נשק.

ב-1992, ויתר דויטש על המושב שלו בבית המחוקקים של פלורידה כדי לרוץ ובסופו של דבר גם לנצח למושב ברמה הארצית, של בית הנבחרים של ארצות הברית, עבור המושב של המחוז ה-20 של פלורידה. וסרמן שולץ נזכרה מאוחר יותר כיצד היא קיבלה טלפון מדויטש, "זה היה באמת מדהים. הוא התקשר לבית שלי יום אחד באמצע דיון חקיקתי ואמר שאת יכולה לרוץ במרוץ שלי, הבית שלך הוא המחוז שלי". אף על פי שגרה במחוז רק מזה שלוש שנים, וסרמן שולץ זכתה ב-53% מהקולות במרוץ של שישה ראשים בפריימריס הדמוקרטים באותה שנה והצליחה לחמוק מסיבוב שני. היא נצחה בבחירות הכלליות וירשה את דויטש במושב בית המחוקקים של פלורידה. בגיל 26, היא הפכה לאישה המחוקקת הצעירה ביותר בתולדות בית המחוקקים של פלורידה. היא כיהנה שם שמונה שנים ונאלצה לעזוב עקב מגבלות חוקיות על מספר הכהונות. עם ניסיון בבית המחוקקים של פלורידה, היא רצה לסנאט של פלורידה בשנת 2000 ושוב נצחה. בזמן כהונתה בסנאט של פלורידה היא נחשבה כאחת מהנציגות הליברליות ביותר בבית מחוקקים זה.

בית הנבחרים של ארצות הברית

וסרמן שולץ חברה במועצה הלאומית של היהודים הדמוקרטים, אשר שמה לה למטרה להפריד בין דת ומדינה, יחסי ישראל-ארצות הברית איתנים וזכויות פוריות, כמו גם בארגון הבינלאומי להורות מתוכננת ובארגון ההסתדרות הציונית הדסה. בנושא של מלחמת עיראק, היא הצביעה בעד החוק המכריז על עיראק כהסחה מהמלחמה בטרור, דעה שרווחת יותר ויותר בוושינגטון עקב ההסתבכות בעיראק והמודיעין המוטעה שהוביל אליה ורבים מהדמוקרטים מאמינים כי המלחמה האמיתית בטרור היא מלחמת אפגניסטן שהייתה התגובה האמיתית לפיגועי 11 בספטמבר וכי עיראק היא רק גרורה מיותרת של מלחמה זו. היא הצביעה בעד הערכות מחדש של הכוחות האמריקנים מחוץ לעיראק בתוך 90 יום ונגד ההכרזה על עיראק כחלק מן המלחמה העולמית בטרור ללא תאריך יציאה.[1]

עוד ב-2004, דויטש ויתר על המושב הארצי שלו בקונגרס ורץ בכישלון למושב הסנאט של ארצות הברית של דמוקרט נוסף, בוב גרהם. הוא תמך בווסרמן שולץ כיורשת שלו בבית הנבחרים הארצי. אף אחד לא התמודד מולה בפריימריס של הדמוקרטים.

בבחירות הכלליות, המתחרה הרפובליקנית שלה הייתה מרגרט הוסטטר, סוכנת נדל"ן ושמרנית גלויה, כאשר המחוז ה-20 של פלורידה הוא מחוז כבד של הדמוקרטים והוסטטר ניצבה כנגד סיכויים כמעט בלתי אפשריים בבחירות הכלליות. היא נודעה לשמצה על התקפותיה על וסרמן שולץ. אתר הקמפיין של הוסטטר התקיף בבאנר את וסרמן שולץ על מחאתה כנגד תמונה של הדגל האמריקאי עם צלב נוצרי עליו שהוצג בבניין ממשלתי. הוסטטר כתבה, "בחרו במרגרט הוסטטר ב-2 בנובמבר ושילחו מסר ברור שאמריקנים מכבדים ותומכים... בתפקיד היסודי שהיה לנצרות בייסוד האומה הגדולה שלנו. הזכויות שלנו באות מאלוקים, לא מהמדינה". הוסטטר גם רמזה שוסרמן שולץ לא צריכה להיבחר כיוון שלא יהיה לה מספיק זמן להקדיש לקונגרס מפני שלושת ילדיה הצעירים.

וסרמן שולץ עמדה בציפיות וניצחה בגדול, כשהיא זוכה ל-70.2% מהקולות לעומת 29.8% ליריבתה. כשוסרמן שולץ הושבעה לתפקיד ב-4 בינואר 2005, היא התעקשה להשתמש בתנ"ך. כיוון שליו"ר בית הנבחרים, דניס הסטרד, היה רק את ספר הדת הנוצרית, עותק של התנ"ך הושאל לצוות של הסטרד מחבר הקונגרס היהודי גארי אקרמן למטרה זו. אירוע זה הובא כתקדים שנתיים מאוחר יותר במהלך השבעתו המתוקשרת של חבר הקונגרס המוסלמי הראשון, קית' אליסון, במושב הקונגרס ה-110, כתמיכה בזכותו להשבע בספר של הדת שלו, הקוראן.

וסרמן שולץ מונתה לוועדת המינויים והמדיניות הדמוקרטית בבית הנבחרים עוד בכהונתה הראשונה. הוועדה אחראית על שיבוץ המינויים הדמוקרטים בוועדות השונות בבית הנבחרים, מקור לעוצמה פוליטית כמו גם ייעוץ במדיניות המפלגה הדמוקרטית. במהלך בחירות אמצע הקדנציה של שנת 2006, היא גייסה למעלה משבעה עשר מיליון דולר בתרומות לקמפיין עבור המועמדים הדמוקרטים, גיוס הכספים הגבוה ביותר השלישי עבור מועמדי המפלגה רק אחרי יושבת ראש בית הנבחרים ננסי פלוסי והיהודי רם עמנואל. היא נבחרה לאחר מכן, כסגנית ראשונה למצליף הסיעה ומונתה לוועדת ההקצאות רבת ההשפעה, הנחשבת ככזו בשל תחום האחריות שלה בנושא תקציבים מסוימים לממשל. היא מכהנת כרגע כיושבת ראש וועדת המשנה לרשות המחוקקת, אשר פלוסי ויתרה עליה אחרי שהתמוססה בידי הנהגת הרפובליקנים ב-2005. זמן קצר אחרי שרכשה את מעמדה בוועדת ההקצאות, וסרמן שולץ, בשל המגבלות המוטלות על חברי הוועדה מלשבת בוועדות אחרות, קיבלה אישור מיוחד לשבת בוועדה נוספת והיא כרגע חברה גם בוועדת המשפטים.

עמדותיה הפוליטיות

יחסה לישראל

וסרמן שולץ מגדירה עצמה כתומכת נלהבת של ישראל. היא חברה במועצה הלאומית של היהודים הדמוקרטים, אשר שמה לה למטרה לחזק את יחסי ישראל-ארצות הברית כמו גם בארגון ההסתדרות הציונית הדסה.

חודש מורשת היהודי האמריקאי

וסרמן שולץ היא חברת בית הנבחרים היהודייה הראשונה מפלורידה. היא והסנאטור היהודי ארלן ספקטר עמדו מאחורי הצעת החוק שהכריזה על חודש מאי כחודש בשנה של "מורשת יהודי אמריקה" או כפי שהם נוהגים להגדיר זאת בעצמם "חודש מורשת היהודי האמריקאי". קיום החג השנתי נוצר כדי להכיר ב"הישגים של היהודים האמריקאים והתפקיד החשוב שחברי הקהילה היהודית שיחקו בהתפתחות התרבות האמריקנית". רעיון קיום החג התבסס על חודש ההיסטוריה השחורה, חודש המורשת ההיספאנית וחודש ההיסטוריה של האישה. וסרמן שולץ תיארה לעצמה "לימוד בכיתות, טקסים ציבוריים והודעות בשידור". וסרמן שולץ גם אמרה, "יש דור [שלם] של ילדים שגדל עם זיכרון שהולך ונחלש על מה שאירע במהלך מלחמת העולם השנייה או אפילו ההבנה של כל מי שהוא יהודי או התרבות והמסורת שלהם; דרך החינוך באה גם הסובלנות". הצעת החוק עברה פה אחד בשני בתי הקונגרס ונחתמה על ידי הנשיא בוש. וסרמן שולץ אמרה בטקס החתימה של הנשיא בוש, "זה אירוע היסטורי. לדורות הבאים תהיה ההזדמנות לחיות ללא אנטישמיות דרך הבנה ומודעות גדולה יותר על התפקיד המשמעותי שהיהודים האמריקאים שיחקו בהיסטוריה של ארצות הברית. חודש המורשת היהודי האמריקאי היא מציאות בגלל האנשים שנאספו כאן בחדר".

וסרמן שולץ אף זכתה בתואר "אשת השנה" של ארגון נשי אמי"ת לשנת 1994.

חייה האישיים

וסרמן מתגוררת בעיר ווסטון שבפלורידה הסמוכה לפורט לודרדייל. היא אמא לשלושה ונשואה לסטיב שולץ. היא חברת הקונגרס האישה היהודייה הראשונה שנבחרה מטעם פלורידה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0