גראנט אקץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גראנט אקץ
JOH 0416 (6079731832).jpg
גראנט אקאץ, 2010

גראנט אקץ (Grant Achatz ; נולד ב-25 באפריל 1974) הוא שף ומסעדן אמריקאי, המתמחה בגסטרונומיה מולקולרית.

שנותיו הראשונות והקריירה

בנערותו עבד אקץ במסעדות הוריו במישיגן, אחרי כן למד ב-The Culinary Institute of America בהייד פרק, ניו יורק. בתום לימודיו, עבד אקץ במסעדת "פרנץ' לונדרי" של תומאס קלר, ביוטוויל, קליפורניה, בה שהה ארבע שנים והגיע למדרגת סגן-שף. ב-2001 הוא עבר לשיקגו ונעשה שף מסעדת "טריו" (Chef) באוונסטון, אילינוי, שבעת בואו החזיקה בניקוד של ארבעה כוכבים ממובייל טראבל גייד. במהלך שלוש השנים הבאות, תחת פיקודו של אקץ, המוניטין של "טריו" נסק.[1] וב-2004 זכתה המסעדה בכוכב החמישי ממובייל טראבל גייד, ובכך הייתה לאחת מ-13 מסעדות בארצות הברית באותה שנה שהחזיקו בדירוג זה.

אליניאה

ב-2005, יצא אקאץ לדרך עצמאית, הוא פתח את מסעדת "אליני" (Alinea) בשכונת לינקולן פארק בשיקגו. המסעדה ממוקמת בהמשך הרחוב שבתחילתו נמצא תיאטרון Steppenwolf Theatre Company המפורסם והיא שוכנת בתוך בניין חסר הידור המורכב מלבנים אפורות, ושום שם אינו רשום עליו, אלא מספר הרחוב בלבד. בפנים, למסעדה אין בר, אין לובי, ויש 64 מקומות ישיבה. אקץ מציע לסועדים בחירה בין שני תפריטי טעימות, האחד בן 12 מנות והשני בן 28 מנות. כעבור שנתיים מפתיחתה העניק מובייל טראבל גייד את הניקוד המקסימלי של חמישה כוכבים ל"אליני". בכך היא הייתה לאחת מ-16 מסעדות בלבד בארצות הברית שהחזיקו בניקוד זה ב-2007.

באוקטובר 2008 כתב העת "גורמה" הכתיר את "אליני" כמסעדה הטובה ביותר בארצות הברית ברשימת "50 המסעדות הטובות באמריקה" שלו.

ב-2007 המגזין "רסטורנט" הוסיף את "אליני" לרשימת 50 המסעדות הטובות בעולם שלו, תחילה היא הופיעה במקום 36, ב-2008 הגיעה 15 למקום ה-21, ב-2009 למקום ה-10, וב-2010 התקדמה המסעדה למקום ה-7. בנוסף היא נבחרה על ידי המגזין למסעדה הטובה ביותר בצפון אמריקה. ב-2011 הגיעה המסעדה למקום ה-6 ברשימה העולמית של המגזין וגם נבחרה שוב על ידי המגזין למסעדה הטובה ביותר בצפון אמריקה.

בנובמבר 2009, אקץ וצוותה של "אליני" תכננו את תפריטה של מסעדת "איקרוס" (Ikarus) הנמצאת בזלצבורג, אוסטריה. מסעדת "איקרוס" מביאה מדי חודש שף מוביל מרחבי תבל על מנת שירכיב את תפריטה לאותו חודש ויאמן את צוותה.[2]

ספריו

באוקטובר 2008, גראנט אקץ פרסם ביחד עם ניק קוקונאס (Nick Kokonas) את הספר " אליני ", המציג למעלה מ-100 ממתכוני המסעדה. הספר עוקב אחרי החיים במטבח של אקץ וצוותו, וכולל למעלה מ-400 תצלומים מאחורי הקלעים מעשה ידיה של לרה קסטנר (Lara Kastner).[3]

ביוני 2009, אקץ וקוקונאס חברו יחדיו לכתיבת הספר "החיים, על הקו" (Life, On the Line), המגולל את סיפורה של אליני ושל מאבקו של אקץ במחלת הסרטן, הספר ראה אור בהוצאת גות'אם (Gotham Books) ב-3 במרץ 2011[4].

פעילויות אחרות

אקץ היה אורח באוניברסיטת הרווארד באוקטובר 2010, העניק הרצאה בסדרת הרצאות אודות מדע ובישול הקרויה בשם "המצאה מחדש של מרקם וטעם האוכל".[5]

חייו האישיים

ב-23 ביולי 2007 הודיע אקץ שהוא אובחן כחולה בקרצינומת תאי קשקש בשלב 4 בפה, שייתכן שהתפשט לבלוטות הלימפה שלו. ב-18 בדצמבר 2007, הכריז אקץ שהוא חופשי מסרטן. הוא זקף זאת לזכות סדרת טיפולי כימותרפיה והקרנות שעבר במרכז הרפואי של אוניברסיטת שיקגו, שהעלימו את סממני מחלת הסרטן. הטיפול לא הצריך ניתוח פולשני בגרונו של אקץ.[6]

ספריו

לקריאה נוספת

  • "Edge Cuisine: Grant Achatz", pp. 101-149. in Michael Rhulman, The Reach of a Chef: Beyond the Kitchen, Viking, Penguin Group, 2006.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גראנט אקץ בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0