גסטרקטומיה
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
| ||
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים. | |
תבנית מחלה ריקה גסטרקטומיה או כריתת קיבה (באנגלית: Gastrectomy) היא קטיעה חלקית או שלמה של הקיבה.
רקע
כריתת קיבה מתבצעת בעת שישנו כיב מדמם דימום עז, או כשהכיב אינו מחלים על-אף הטיפול התרופתי. כריתת קיבה לרוב מבוצעת בחולי סרטן בקיבה או בעלי גידולים שפירים בקיבה. ללא קיבה אי-אפשר לאכול כרגיל שלוש ארוחות מסודרות ושלוש ארוחות ביניים בין כל אחת, אלא, צריך לפחות כל שלוש שעות ארוחה קטנה כדוגמה: סנדוויץ'.כאשר מבצעים את הניתוח כורתים את החלק הנגוע של הקיבה בין אם בכריתה חלקית ובין אם בכריתה מלאה, קודם לניתוח מרוקנים את הקיבה על ידי שאיבה בצינורית, המועברת דרך האף אל הושט ומשם, לקיבה. הניתוח מתחיל בחיתוך הבטן העליונה ומתבצעת כריתה של החלק הנגוע בכריתה חלקית, חיבור גדם הקיבה לפיתול המעי הדק או לתריסריון. או נכרת בכריתה מלאה, את גדם הושט תופרים בזהירות לפיתול המעי הדק ויוצרים צינור רצוף למעבר המזון. לאחר פיתוח שיטת הלפרוסקופיה, נוהגים, במקרים מסוימים, לכרות את הקיבה בלפרוסקופיה.
החלמה
מחדירים לגוף החולה נקז או שניים לניקוז נוזלים שהצטברו במהלך כריתת הקיבה. את המנותח מחברים למכשיר הזנה מלאכותית, בתוך 5 ימים עד כשבוע החולה יוכל לאכול ולשתות כרגיל. האשפוז הוא כשבוע וחצי ויותר, אם מופיעים סיבוכים, החולה יהיה מאושפז לזמן מה יותר מן הצפוי. פיזיותרפיסט יבקר את המחלים ויעבוד איתו על תרגילי נשימה, דיאטנית גם תיכנס כדי להכתיב את שגרת החיים החדשה של עיכול המזון. בחילה ושלשול הן תופעות לוואי של הניתוח, לכן ירשמו למנותח תרופות נגד תופעות לוואי אלה. רוב החולים מחלימים כחודש עד חודשיים וחוזרים לשגרה. לאחר כריתת קיבה ישנה שגרה של מעקב שבה נהוג לעשות בדיקות דם, לפעמים מוסיפים ויטמינים לתזונת המחלים.
קישורים חיצוניים
הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] גסטרקטומיה26037072