גיל כדור הארץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גיל כדור הארץ הוא משך הזמן שעבר מהיווצרות כדור הארץ עד ימינו. השנה הנוכחית - שנת ה'תשפ"ה היא 5,785 שנים לבריאת היקום כולו, וזהו גיל כדור הארץ לפי הפשט. ההערכה של המדענים מבוססת על תיארוך רדיומטרי של סלעים שנוצרו על כדור הארץ מתחילת ההיסטוריה שלו ושל מטאוריטים.

במסורת היהודית

ערך מורחב – הכרונולוגיה המקראית והמסורתית

במהלך השנים השתמשו היהודים במניין השנים בלוח העברי לצורך תיעוד שנים, במצבות, כתובות, גיטין, שטרות וכדומה. השימוש היומיומי במניין השנים, ייצר תיעוד עקבי ורציף של גיל העולם. השימוש המעשי במניין השנים התחיל מהמלך הראשון למלכות ישראל ויהודה - דוד המלך. גיל כדור הארץ, מהבריאה ועד דוד המלך, עבר במסורת היהודית, בהתאם לנאמר בתנ"ך: מפסוקי התנ"ך בספר בראשית, שם נכתב באיזה גיל אדם הוליד את בנו שת ובאיזה גיל הוליד שת את בנו אנוש וכן הלאה, עולה שירידת יעקב ובניו למצרים הייתה אחרי שמלאו 2238 שנים לבריאת העולם[1]. בני ישראל היו במצרים 210 שנים;[2], ויציאת מצרים הייתה בשנת 2448 לבריאת אדם הראשון. על הפסוק "ועבדום ועינו אותם ארבע מאות שנה" (בראשית, ט"ו, י"ג), מוסבר שהספירה של 400 השנים מתחילה מלידת יצחק (2048)[3]. בית המקדש הראשון נבנה 480 שנה לאחר יציאת מצרים[4]

המדידות של המחקר המדעי מציגות תאריכים מוקדמים מזו של המסורת, אך אין ביניהם סתירה. בתלמוד מובא ש”כל מעשה בראשית, בקומתן נבראו”[5]. כשאדם הראשון נברא, חז"ל אומרים שהוא נברא בן 20 שנה. העצים נבראו בוגרים, החיות בוגרות ומכאן והלאה הם ממשיכים לחיות. לכן, קביעת גיל עץ באמצעות מספר הטבעות שיש בחתך של גזעו, אינה מביאה בחשבון שכל חלקי הבריאה נבראו מוכנים כאילו צמחו וגדלו במשך עשרות שנים.

בתורת השמיטות

ערך מורחב – תורת השמיטות

לפי תורת השמיטות, ששת אלפים שנה בהם קיים העולם ואלף שביעי בו הוא חרב, נחשבים שמיטה אחת, ולאחריה מתחדש העולם שוב למחזור נוסף - שמיטה שניה, וכן הלאה. ישנן דעות שונות לגבי מספרם הכולל של מחזורים אלו. לפי רבי חיים אבן עטר, ולפי ה"תפארת ישראל" על המשנה, אנחנו נמצאים בשמיטה השנייה. אחרים סוברים שאנחנו כבר בשמיטה השביעית.

במחקר המדעי

תיארוך רדיומטרי

ערך מורחב – תיארוך רדיומטרי

תיארוך רדיומטרי היא שיטה לתיארוך חומרים. השיטה מבוססת על ידיעת קצב הדעיכה הרדיואקטיבית של איזוטופים טבעיים, ושיעורו של קצב זה בעת המדידה. השיטה היא הבסיס העיקרי לקביעת גיל של סלעים, וכן ומהווה מקור מידע משמעותי ביותר לגבי קצב השינוי.

סלעים, מטבעם, מכילים יסודות כימיים מגוונים. בסלעים המכילים איזוטופים רדיואקטיביים, תהליך הדעיכה הרדיואקטיבית יוצר יסודות שונים שאינם חלק מההרכב המקורי של הסלע. באמצעות מדידת ריכוז התוצרים היציבים של תהליכי הפירוק הרדיואקטיביים, ובידיעת זמן מחצית החיים, ניתן לחשב את משך הזמן שעבר מהיווצרות הסלע. שיטה טיפוסית לחישוב גיל סלעים מבוססת על התפרקות אשלגן-ארגון. בהנחה שהסלעים על פני כדור הארץ נוצרו לאחר היווצרות הכדור עצמו, חישוב גיל של סלעים מאפשר לחשב חסם תחתון לגיל כדור הארץ.[6]

תיארוך דגימות גאולוגיות מכדור הארץ

תיארוך פשוט של דגימות גאולוגיות מכדור הארץ לא יכול לספק תיארוך מדויק כיוון שכדור הארץ עבר תהליכים ארוכים של ערבוב והיפרדות חומרים, שהשפיעו על ריכוזי האיזוטופים השונים לאחר ההיווצרות. על מנת לצמצם שגיאות אלה, ניתן להשתמש באיזוכרון - תיארוך המבוסס על כמה מינרלים שונים מאותה הדגימה. דגימות של המינרל גלנה שימשו לתיארוך איזוכרון של היווצרות כדור הארץ, כיוון שהן ככל הנראה המינרלים המוקדמים ביותר שנוצרו על פני כדור הארץ המאפשרים תיארוך מדויק.

תיארוך מטאוריטים

המדענים סוברים שמטאוריטים שמקורם בדיסקה הקדם-פלנטרית של מערכת השמש נוצרו במקביל או מעט אחרי היווצרות כוכבי הלכת, ולכן תיארוך שלהם מאפשר חישוב מדויק יחסית של גיל כדור הארץ.[7] לדוגמא תיארוך של מטאוריט שנמצא בקניון דיאבלו (Canyon Diablo meteorite) באריזונה המכיל סולפידים, סגסוגות ניקל-ברזל וסיליקטים.

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ ספר בראשית, פרק מ"ז, פסוק ט'
  2. ^ תלמוד בבלי, מסכת נדרים, דף ל"ב עמוד א' במדבר רבה, פרשה י"ג ועוד
  3. ^ סדר עולם, פרק ג'.
  4. ^ ספר מלכים א', פרק ו', פסוק א'
  5. ^ תלמוד בבלי, מסכת חולין, דף ס' עמוד א'
  6. ^ Nichols, Gary, Sedimentology and Stratigraphy,פרק 21.2,Radiometric Dating,pages=325–327,publisher=John Wiley & Sons,date=2009,isbn=978-1405193795
  7. ^ Carlson, R. W.; Tera, F. (December 1–3, 1998)., "Lead-Lead Constraints on the Timescale of Early Planetary Differentiation" Conference Proceedings, Origin of the Earth and Moon. Houston, Texas: Lunar and Planetary Institute. p. 6. Archived (PDF) from the original on 16 December 2008. Retrieved 2008-12-22.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30945701גיל כדור הארץ