גיבץ' (כלי בישול)
הגיבץ' (בטורקית: Güveç) הוא משפחה של סירי חרס המשמשים במטבחים בבלקן, במטבח הפרסי, הטורקי והלבנטיני. תבשילים שונים של תבשילי קדרה או נזידים המבושלים בהם נקראים גיבץ' על שם הכלי. הסיר רחב ובינוני-גבוה, ניתן לשימוש עם זיגוג או ללא זיגוג, והתבשיל מבושל בו עם מעט או ללא נוזלים נוספים.[1]
ייצור הכלי
חימר משולב עם מים וחול וכן שילוב כלשהו של קש, חציר, נסורת או אפר עץ ולישה ביחד כדי להסיר בועות אוויר. הסיר מעוצב באובניים או בעבודת יד חופשית, ומונח להתייבש חלקית. ומחלקים את המשטחים שלו, כדי להפוך אותם לא נקבוביים. לאחר שהסיר מתייבש לחלוטין, הוא מזוגג ונשרף בכבשן.
מנות
מאכלים הנעשים באופן מסורתי בסירים כאלה ידועים ברחבי הבלקן כתבשיל ירקות סתווי מסורתי, אך קשורים באופן הדוק ביותר למטבח הרומני ולמטבח הבולגרי, שם התבשלים נקראים כאמור גיבץ'.[2][3]
השם đuveč, קדרת חרס שבה מכינים את המאכל הטורקי đuveč באופן מסורתי, מקורו ב-güveç הטורקית "סיר חרס".[4] המנות כוללות Türlü güveç (תבשילים שונים) ו-Karides güveç (תבשלים שרימפס).
ניתן להכין מנות גיבץ' בכל סוג של תבנית עמידה בתנור, אך לפי פאולה וולפרט (אנ') סירי חימר או חרס מועדפים בשל "הטעם והארומה האדמתיים" שהם מעניקים.[5]
ראו גם
הערות שוליים
- ^ Wolfert, Paula (27 באוקטובר 2009). Mediterranean Clay Pot Cooking: Traditional and Modern Recipes to Savor and Share. Wiley. p. 133. ISBN 978-0544178830.
{{cite book}}
: (עזרה) - ^ Farrington, Sharon (13 באוקטובר 1985). "Romanian Vegetable Melange". Washington Post (באנגלית אמריקאית). ISSN 0190-8286. נבדק ב-10 בינואר 2022.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ Sheraton, Mimi (3 בספטמבר 2015). "Recipes for Getting the Best Return on a Surplus of Vegetables". Wall Street Journal (באנגלית אמריקאית). ISSN 0099-9660. נבדק ב-10 בינואר 2022.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ "güveç". www.nisanyansozluk.com.
- ^ "Güveç is a satisfying meal that is surprisingly easy to make". Zaman. 22 בדצמבר 2008. אורכב מ-המקור ב-22 בדצמבר 2008.
{{cite web}}
: (עזרה)
37875797גיבץ' (כלי בישול)