ג'יימס ג'וזף סילבסטר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ג'יימס ג'וזף סילבסטר
James Joseph Sylvester
לידה 3 בספטמבר 1814
פטירה 15 במרץ 1897 (בגיל 82)
ענף מדעי מתמטיקה
מקום מגורים אנגליה
פרסים והוקרה קיבל מדליית קופלי בשנת 1880. מדליית סילבסטר על ההישגים בתחום המתמטיקה קרויה על שמו.
הערות יהודי
תרומות עיקריות
עבודתו בתורת המטריצות, ובמיוחד משפט ההתמדה. היה הראשון שהשתמש במונחים מטריצה ודיסקרימיננטה.

ג'יימס ג'וזף סילבסטראנגלית James Joseph Sylvester‏; 3 בספטמבר 1814 - 15 במרץ 1897), היה מתמטיקאי ומשורר יהודי בריטי.

תולדות חייו

סילבסטר נולד בלונדון כג'יימס ג'וזף, בנו של אברהם ג'וזף, סוחר יהודי. בשנת 1833 החל ללמוד באוניברסיטת קיימברידג', אך לא סיים את לימודיו מחמת סירובו כיהודי להשבע אמונים לעיקרי הכנסייה האנגליקנית. הוא ניגש לבחינות המתמטיקה הנודעות של האוניברסיטה והגיע למקום השני. בשנת 1841 שהה בארצות הברית, כפרופסור למתמטיקה באוניברסיטת וירג'יניה, ולאחר תקופה קצרה חזר לאנגליה.

היה הראשון שהשתמש במונחים מטריצה (ב-1850) ודיסקרימיננטה (ב-1851). ב-1869, בגיל 55, פרש ממשרתו כמרצה למתמטיקה ב- Royal Military Academy at Woolwich, ופרסם את ספר השירה היחיד שלו, The Laws of Verse. ב-1877 עבר שוב לארצות הברית, כדי לכהן כפרופסור למתמטיקה באוניברסיטת ג'ונס הופקינס. ב-1878 ייסד את כתב העת American Journal of Mathematics, אחד מכתבי-העת המתמטיים הראשונים שיצאו לאור בצפון אמריקה.

ב-1883 חזר לאנגליה, ונתמנה לפרופסור באוניברסיטת אוקספורד, משרה שבה החזיק עד למותו ב-1897.

תרומתו למתמטיקה

סילבסטר זכור כמתמטיקאי בזכות עבודתו בתורת המטריצות, ובמיוחד משפט ההתמדה שלו, הקובע כי מספר המקדמים החיוביים והשליליים בתבנית ריבועית אלכסונית מעל הממשיים אינו תלוי בבסיס. במלים אחרות, כל מטריצה סימטרית ממשית חופפת למטריצה אלכסונית יחידה שרכיבי האלכסון שלה הפענוח נכשל (SVG (אפשר להפעיל MathML בעזרת הרחבת דפדפן): תשובה בלתי־תקינה ("Math extension cannot connect to Restbase.") מהשרת "https://wikimedia.org/api/rest_v1/":): {\displaystyle \ +1,\dots,+1,-1,\dots,-1,0\dots,0} .

משפט ידוע אחר של סילבסטר עוסק בגאומטריה: לכל קבוצה סופית של נקודות במישור, שאינן כולן על ישר אחד, קיים ישר העובר דרך בדיוק שתיים מן הנקודות. (נתבונן בכל הישרים העוברים דרך שתי נקודות או יותר, ונבחר את הישר הפענוח נכשל (SVG (אפשר להפעיל MathML בעזרת הרחבת דפדפן): תשובה בלתי־תקינה ("Math extension cannot connect to Restbase.") מהשרת "https://wikimedia.org/api/rest_v1/":): {\displaystyle \ \ell} הקרוב ביותר לנקודה A שאינה עליו. אם יש על יותר משתי נקודות, אפשר למצוא שתיים, B,C, הנמצאות מאותו עבר של האנך מ- A על ; נניח ש- C קרובה יותר לאנך. אז מרחקה של C מהקו העובר דרך B ו- A קטן מן המרחק של A מ-, בסתירה לבחירת הפענוח נכשל (SVG (אפשר להפעיל MathML בעזרת הרחבת דפדפן): תשובה בלתי־תקינה ("Math extension cannot connect to Restbase.") מהשרת "https://wikimedia.org/api/rest_v1/":): {\displaystyle \ \ell} .)

קישורים חיצוניים