בת ציון עראקי קלורמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בת-ציון עראקי קלורמן (נולדה ב-1947) היא פרופסור מן המניין להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות באוניברסיטה הפתוחה. מכהנת כראשת המרכז לחקר יהדות תימן ותרבותה במכון בן-צבי בירושלים.

עראקי קלורמן מתמחה בתולדות יהודי תימן ועוסקת בבחינת תהליכים חברתיים ותרבותיים של קהילה זו, בתימן ובארץ ישראל. מחקריה בודקים את התמורות בקהילת יהודי תימן כמשקפות דיאלוג מתמשך עם הפזורה היהודית ועם החברה המוסלמית-תימנית, כמבטאות התפתחויות פנים קהילתיות ותמורות פוליטיות מקומיות וגלובליות, וכן כתוצר מהמפגש עם היישוב היהודי בארץ ישראל. מחקריה עוסקים בנושאים כגון, משיחיות ותנועות משיחיות, קבלה, המרת דת, יחסים בין יהודים ומוסלמים, המרחב השבטי-כפרי, הגירה והתיישבות בארץ ישראל, היסטוריוגרפיה, מודרניות וחילון, מזרחים בארץ ישראל (ובישראל), מגדר, נשים וחיי המשפחה.

ביוגרפיה

בת-ציון עראקי קלורמן נולדה בראשון לציון ב-1947 לאהרן עראקי וליונה (נדב) עראקי, ילידי ארץ ישראל ממוצא תימני. משפחתה עלתה לארץ ישראל בראשית המאה ה-20.

היא למדה בבית הספר חביב ובגימנסיה הריאלית בראשון לציון. למדה באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת תל אביב בחוגים ללימודי האסלאם וההיסטוריה של המזרח התיכון. היא השלימה את התואר הראשון (1973) בלימודי המזרח התיכון וכן את התואר השני בהיסטוריה (1974) באוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס (UCLA). את לימודי הדוקטורט בהיסטוריה סיימה גם כן באותה אוניברסיטה (1981). עבודת הדוקטור נכתבה בהדרכתו של פרופ' עמוס פונקנשטיין, בנושא "Messainism in the Jewish Community of Yemen in the Nineteenth Century" (משיחיות בקהילה היהודית של תימן במאה התשע עשרה).

היא לימדה באוניברסיטת בן-גוריון, באוניברסיטת מיאמי ובאוניברסיטה העברית, ומשנת 1991 עובדת באוניברסיטה הפתוחה. כתבה וערכה ספרים ופרסמה מאמרים רבים בכתבי עת מובילים בתחומי מחקרה ובאסופות ספרים. היא שימשה עורכת משותפת של כתב העת המזרח החדש (2008 - 2011).

עראקי קלורמן כיהנה כראשת המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות באוניברסיטה הפתוחה (2008-2012), היא הקימה את המכון לחקר היחסים בין יהודים ומוסלמים ועמדה בראשו (2011-2015), וכיהנה בתפקיד דיקאן הלימודים האקדמיים של האוניברסיטה (2012-2015).

בת-ציון עראקי קלורמן שהתה בשבתונים כעמיתת מחקר וכפרופסור אורחת באוניברסיטת ניו יורק (NYU).

ספרים שכתבה

  • Traditional Society in Transition: The Yemeni Jewish Experience, Leiden & Boston: Brill, 2014.
  • יהודי תימן: היסטוריה, חברה, תרבות, כרך 3, רעננה: הוצאת האוניברסיטה הפתוחה, 2008.
  • יהודי תימן: היסטוריה, חברה תרבות, כרך 2, רעננה: הוצאת האוניברסיטה הפתוחה, 2004.
  • משיחיות ומשיחים: יהודי תימן במאה הי"ט, תל אביב: הוצאת הקיבוץ המאוחד, סדרת ספריית הילל בן חיים, תשנ"ה (1995).
  • The Jews of Yemen In The Nineteenth Century: A Portrait Of A Messianic Community, Leiden: E. J. Brill, 1993.

ספרים שערכה

  • יוצאי תימן בארץ-ישראל: אסופת מאמרים, רעננה וירושלים: הוצאת האוניברסיטה הפתוחה והוצאת יד בן-צבי, תשס"ו (2006)
  • אהרן עראקי, זכרונות אהרן: ילדות, נערות ובגרות בראשון-לציון, ראשון-לציון תשס"א (2001).

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0