ברתולומאוס שינק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית חסיד אומות העולם ריקה. ברתולומאוס (ברתל) שינקגרמנית: Bartholomäus Schink; ‏27 בנובמבר 192710 בנובמבר 1944) היה נער גרמני פעיל בסניף קלן של תנועת הנוער הפירטים של אדלווייס, שבמסגרתה התנגד למשטר הנאצי. שינק היה אחד משנים עשר פעילים אנטי-נאצים שנתלו בפומבי על ידי הגסטפו ב-10 בנובמבר 1944. בעקבות פעולות הקבוצה בה השתתף להצלת יהודים, הוכר בשנת 1984 על ידי יד ושם כחסיד אומות העולם.

קורות חיים

שינק נולד בקלן להורים ממעמד הפועלים. בילדותו ראה אנשי אס אה מתעללים ביהודי, והמחזה השפיע עליו מאוד. כשהיה נער התנגד להצטרפות לתנועת הנוער ההיטלראי ובמקום זאת בחר להצטרף לתנועת הנוער המחתרתית הפירטים של אדלווייס. התנועה הוקמה על בסיס תנועות הצופים הגרמניות, שפעלו לפני עליית הנאצים לשלטון בגרמניה, ואופיינה בליברליזם תרבותי (לדוגמה אי-הפרדה בין נערים ונערות) ובמרדנות והתנגדות לממסד הנאצי.

פעילותו

בקיץ 1944 הקים הנס שטיינברוק, אסיר פוליטי שברח ממחנה הריכוז קלן-מסה[1], את קבוצת אהרנפלד בפרבר אהרנפלד (Ehrenfeld) בעיר קלן. שינק וחברו מהתנועה ז'אן יוליך הצטרפו לקבוצה זו, שמנתה באותו זמן למעלה ממאה חברים, ובהם גם אסירים פוליטיים ועובדי כפייה. הקבוצה עסקה בעיקר בפעילויות מחתרתיות נגד המשטר, כמו גנבת מזון והסתרת יהודים ומשתמטים מהצבא. חלק מהיהודים הוסתרו על ידי חברי הקבוצה במשך למעלה משנה בבניין בו פעלה הקבוצה. שינק ויוליך היו החברים העיקריים בתנועה שעסקו בהחבאת היהודים. ידוע כי פעילות השניים תרמה להצלת שישה יהודים לפחות, ואלו שמותיהם: רות ופריץ קרמר, פרידל רוטשילד קרמר, וולפגנג וגונתר שוורץ ופול אורבט.

באוקטובר 1944 נתפסו 12 מחברי הקבוצה על ידי הגסטפו, וביניהם שינק. ב-10 באוקטובר הם הוצאו להורג בתלייה פומבית ללא משפט, באשמת רציחות וגנבת חומרי נפץ.

הנצחה

בשנת 1984 הוענקו אותות חסידי אומות העולם לשינק וליוליך על ידי יד ושם. בטקס נכחו אחותו של שינק, וגם ז'אן יוליך, שנשאר בחיים לאחר המלחמה. בנוסף, נקרא רחוב בקלן על שמו של שינק.

אבן נגף לזכרו של ברתולומאוס שינק שנמצא בפרבר אהרנפלד

בתרבות הפופולרית

ברתולמאוס שינק מוזכר במשחק המחשב Assassin's Creed IV: Black Flag.

לקריאה נוספת

  • תיק חסיד מארכיון יד ושם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מחנה הריכוז קלן-מסה, באתר מוזיאון השואה של קלן
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31727113ברתולומאוס שינק