רבי ברוך לאווסקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ברוך לאווסקי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי ברוך לאווסקי
רבי ברוך לאווסקי, מחבר "מנחת ברוך"
רבי ברוך לאווסקי, מחבר "מנחת ברוך"
לידה כ"ח בטבת ה'תר"א
לומז'ה
פטירה כ"ח בטבת ה'תרס"ג (בגיל 62)
מקום קבורה קרינקי
רבותיו רבי נפתלי צבי יהודה ברלין
חיבוריו מנחת ברוך, נחלת ברוך

רבי ברוך לאווסקי (כ"ח בטבת ה'תר"א, 1841, לומז'ה - כ"ח בטבת ה'תרס"ג, 1903, קריניק) היה רב ולמדן ליטאי, רבה של קריניק. נודע על שם ספרו, ה"מנחת ברוך".

ביוגרפיה

נולד בלומז'ה לרב שמואל מאיר לאווסקי, בצעירותו למד אצל אביו, ועמד בקשרים תורניים עם רבי משה יהושע יהודה לייב דיסקין, שכיהן אז כרבה של לומז'ה. בהמשך למד בישיבת וולוז'ין אצל הנצי"ב מוולוז'ין ורבי רפאל שפירא.

לאחר נישואיו בלומז'ה, התמנה בשנת תרמ"ג (1883) לכהן כרבה של קריניק, בהמלצת ידידו רבי זלמן סנדר כהנא שפירא שכיהן אז כרבה של קוברין.

הוא נחשב למומחה בדיני ממונות, במשפט העברי ובמשפט הכללי ושימש כבורר במקרים משפטיים סבוכים רבים, והיה מקובל על אנשי עסקים ועשירים גדולים כמו חרשתן הטבק שרשבסקי מהורדנה.

ספרו הראשון והיחיד שיצא בחייו, "מנחת ברוך", הוא ספר שאלות ותשובות בהלכות חלק אורח חיים, ובו גם חידושים על הלכות קרבן פסח ושיעורי תורה. הספר היה פופולרי בין למדני ליטא מיד עם צאתו בוורשה בשנת תרנ"ו, הקנה למחברו שם בקהילה הלמדנית[1] והוא קיבל כתבי רבנות מקהילות נחשבות כמו קהילת פוניבז', אך שמר אמונים לקהילתו, וכיהן בקריניק במשך עשרים שנה עד פטירתו בחורף תרס"ג. הוא נקבר בקריניק במעמד קהל רב מהעיירות הסמוכות. וידידו רבי זלמן סנדר כהנא שפירא בא למלא את מקומו ברבנות קריניק.

לאחר פטירתו, הופיע בוורשה בשנת תרס"ד ספר שני מעזבונו, בשם "נחלת ברוך" המכיל 22 פרקים מחידושיו וקטעי שו"ת על חלק יורה דעה. שאר כתביו אבדו[2].

קישורים חיצוניים

ספריו
  • מנחת ברוך - שו"ת על ארבעה חלקי שו"ע, יצא לאור בחייו.
  • נחלת ברוך - שו"ת על הלכות יורה דעה, יצא לאור על ידי בנו.

הערות שוליים

  1. ^ ראו: רבי אברהם ישעיהו קרליץ, "חזון איש", או"ח סי' ל"ט. המסתמך על עמדתו בענייני שיעורי תורה וכותב עליו: "אשר הוא מרי דכולי תלמודא ולבו כלב הארי".
  2. ^ בתשנ"א פרסם מכון ירושלים הודעה לפיה: "נודע לנו כי כתביו של גאון ישראל רבי ברוך לאווסקי זצ"ל רבה של קרינק ומח"ס "מנחת ברוך" היו בארה"ק [=בארץ הקודש] לפני שנים אחדות". (מוריה, שנה יז גיליון רא-רב, שבט תשנ"א, עמ' צא).
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0