בקעת הנזירים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בקעת הנזירים
בקעת הנזירים בנחל גמזו
בקעת הנזירים בנחל גמזו

בקעת הנזירים היא אתר ארכאולוגי הנמצא באפיק נחל גמזו מצפון לחורבת זכריה והפארק הטכנולוגי של מודיעין-מכבים-רעות בשטח המוניציפלי של מועצה אזורית חבל מודיעין בתחומי יער בן שמן. האתר כולל שלושה שרידים: מערת אל חביס, מערת קבורה רומית ובריכת ביר א-שמי. הכינוי "בקעת הנזירים" נטבע על ידי הגאוגרף זהר ברעם - חוקר האזור ומנהל הכפר החשמונאי בשילת.

מערת אל חביס

מערת אל חאביס

המערה קיבלה את השם אל חביס בתקופה העות'מאנית שפירושה "מערת האסירים". המערה שימשה כנראה כמקום לינה לנזירים ולעולי רגל לירושלים. בתוך המערה נמצאים כוכי שינה וצלבים חרוטים על הקירות.

מערתא דלוד

טקס הפרחת יונה ברחבת מערת הנזירים. בעקבות האגדה על רשב"י

המערה שמזוהה כ"מערתא דלוד", נקשרת לסיפור על התנא נחום איש גמזו שהסתתר במערה בדרכו ללוד בזמן שהיה נרדף על ידי הרומאים.

ובהיותו קרוב לעיר (גמזו) ראה המון חיילים אשר קיבלו פקודה לתופסו. וימהר להסתתר במערה אחת שהייתה שם. אז ציווה ה' לעכביש אחד לארוג את קוריו, כמעין מסך, על פתח המערה. ויהי בקרוב החיילים אל המערה ההיא ויראו את מסך קורי העכביש - וישובו משם, באומרם: לא ייתכן לחשוב כי נכנס הנה, כי אז היה המסך הזה קרוע...

מסעו של ר' יצחק חילו לארץ ישראל. זאב וילנאי, אנציקלופדיה לידיעת-הארץ "אריאל"

זאב וילנאי הציע לזהות מערה זו עם המערה שהסתתר רבי שמעון בר יוחאי ובנו במשך 13 שנים, ולמדו את תורת הנסתר, השערות אלו הם על פי קרבת המקום ללוד העתיקה שלפי הזוהר המערה הייתה ב"מדברא דלוד"[1]. ד"ר שמואל זילכה מוסיף שאף שם הבריכה הסמוכה ביר "א-שמי" מזכיר את אותה אגדה[2].

מערת הקבורה הרומית

כ-100 מטרים מאל חביס נמצאת מערת קבורה רומית. המקום נסקר לראשונה על ידי שארל קלרמון-גנו בסוף המאה ה-19 ופורסם בספרו ב-1896. פתח המערה מעוצב כמכסה סרקופג ובמרכז הגמלון תבליט של עיט, סמל האימפריה הרומית.

בריכת ביר א-שמי

במרכז הבקעה נמצאת בריכת מים שאורכה 15 ורוחבה עשרה מטרים. הבריכה שימשה כנראה לאגירת מי נחל גמזו לשימוש חקלאי.

גלריה

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בקעת הנזירים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ וילנאי, ז', תשכ"ד, מודיעין, הוצאת קק"ל תשכ"ד, עמודים 16-17. כך גם דעתם של חוקרים שונים,שצוטטו באתר כיכר השבת שפקיעין של חז"ל היא באזור הזה ולא בצפון.
  2. ^ שמואל זילכה, מערת בר יוחאי- בגמזו, באתר מושב גמזו
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36117383בקעת הנזירים