בצל סגול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה. (6 בספטמבר 2024)

ערך ללא מקורות
בערך זה אין מקורות ביבליוגרפיים כלל, לא ברור על מה מסתמך הכתוב וייתכן שמדובר במחקר מקורי.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה. (6 בספטמבר 2024)

קריאת טבלת מיוןבצל סגול
בצל סגול
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: מכוסי הזרע
מחלקה: חד פסיגיים
סדרה: אספרגאים
משפחה: נרקיסיים
סוג: שום
מין: 'שום נבוב
שם מדעי
Allium cepa

בצל סגול (נקרא גם בצל אדום או כחול בחלק ממדינות אירופה) הוא זן סגול של הבצל היבש (שם מדעי: Allium cepa), והוא ירק ממשפחת הנרקיסיים, בעל שורש בגוון אדום-סגול בקליפתו, ולבן-אדמדם בגוף הירק. הצבע הסגול נוצר עקב המצאות רמות גבוהות של הפיגמנט אנתוציאנין[1] הבצל הסגול נוטה להיות מעט גדול יותר ובעל טעם מתוק יותר מבצל לבן או צהוב בגלל רמות נמוכות של חומצה פירובית ותרכובות גופרית.

משמש לרוב כטיבול חי בסלטים, גם בגלל טעמו המתקתק, וגם לגיוון הצבע, וכן משמשים בו לעיתים בטיגון או בגריל כתוספת למזון. חיי המדף של הבצל הסגול ארוכים יותר ביחס לבצל הלבן.

בצל סגול זמין לאורך כל השנה ועתיר בפלבנואידים וסיבים (בהשוואה לבצל לבן וצהוב). וכן מכיל רמות גבוהות של נוגד חמצון קוורצטין[2]. תרכובת שיכולה לסייע בהשמדת תאים סרטניים[3][4], וכן יכול לסייע למניעת השמנת יתר ולירידת רמות הסוכר בדם[5]. בצל סגול חתוך ניתן להשרות במים קרירים לזמן מה, ולאחר הסינון מהמים נחלשת חריפות הבצל.

פליניוס הזקן בספרו Naturalis historia מתייחס לבצל הסגול כתרופה לטיפול בסדרה של מחלות גופניות.

זנים מיוחדים

טרופאה (Tropea)

שרשראות בצל טרופאה למכירה באיטליה

הבצל הסגול מטרופאה (אנ'), איטליה, (באיטלקית: "Cipolla Rossa di Tropea") גדל בקלבריה שבדרום איטליה, בעבר גדל בכפר קאפו ותיקנו (באיטלקית: "Capo Vaticano"), והתפשט לכל אזור העיר טרופאה. לבצל זה ניחוח חזק ומתוק יותר והחלק הפנימי עסיסי ולבן יותר מבצל אדום אחר ואפשר להכין ממנו ריבה. ביולי 2007, האיחוד האירופי רשם מעמד גאוגרפי מוגן על הבצל האדום המיוצר באזור מסוים זה באיטליה[6].

טורדה (Turda)

הבצל הסגול מטורדה (אנ'), רומניה (ברומנית: "Ceapa de Turda") הוא זן מקומי של בצל אדום בעל טעם קליל מתוק יותר וארומה מיוחדת.

פקעות בצל טורדה שזורות באופן מסורתי בחוטים ארוכים (1–2 מ') למטרות שיווק וניתן למצוא אותן בשווקים המסורתיים בכל רחבי מרכז רומניה. "טורדה בצל אדום" מוגש בדרך כלל טרי, כסלט או כחלק מסלטים מעורבים ובעיקר כקישוט חובה למרקי השעועית המסורתיים ומעושנים.

וות'רספילד (Wethersfield)

בארצות הברית, אחד הזנים הבולטים של בצל סגול גודל בוות'רספילד, קונטיקט, (אנ') והיה מקור עיקרי לבצל עבור ניו אינגלנד עד סוף המאה ה-19.

ערכים תזונתיים

בצל סגול חי
ערך תזונתי ל-100 גרם
מים 88.6 ג'
קלוריות 44 קק"ל
חלבונים 0.94 ג'
פחמימות 9.93 ג'
פחמימות זמינות 5.76 ג'
שומן 0.1 ג'
ויטמינים
 ‑ ויטמין C 8.1 מ"ג
ברזל 0.24 מ"ג
סידן 17 מ"ג
מגנזיום 11.4 מ"ג
מנגן 0.119 מ"ג
זרחן 41 מ"ג
אשלגן 197 מ"ג
נתרן 1 מ"ג
נחושת 58 מ"ג
אבץ 0.17 מ"ג
סיבים תזונתיים 1.7 ג'
מקור: מילון האוכל של ישראל
פרוסות בצל יבש סגול

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בצל סגול בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ בדיקת היציבות של אנתוציאנין בזני בצל סגול רומניים בכתב העת הצ'כי למדעי המזון, מאי 2013 (באנגלית)
  2. ^ תכולת פלבנואידים ופחמימות בבצל סגול טרופאה בכתב עת לכימיה חקלאית ומזון, 16 פברואר 2002 (באנגלית)
  3. ^ מחקר במרכז הלאומי למידע ביוטכנולוגי בארצות הברית
  4. ^ סגול לבן או ירוק? זה הבצל שהכי בריא לאכול, באתר וואלה!‏, 13 ביוני 2017
  5. ^ מחקר במרכז הלאומי למידע ביוטכנולוגי בארצות הברית
  6. ^ "'CIPOLLA ROSSA DI TROPEA CALABRIA' - בכתב העת הרשמי של האיחוד האירופאי". EUR-lex (באנגלית). 2007-07-13. ארכיון מ-2024-01-27. נבדק ב-2024-01-26.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

39602482בצל סגול