העבריים השחורים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: א. כתיבה מנוקדת מבט לא נייטרלית. ב. מחסור במקורות.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: א. כתיבה מנוקדת מבט לא נייטרלית. ב. מחסור במקורות.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
פוסטר עם שמותיהם של 12 שבטי ישראל (משמאל) והקבוצות המודרניות שהם טוענים כצאצאיהם (מימין)

העבריים השחורים, או בני ישראל העבריים השחוריםאנגלית: Black Hebrew Israelites, או African Hebrew Israelites) הוא שמם של מספר קבוצות של אפרו-אמריקאים המאמינים כי הם צאצאים של העברים. קבוצות מסוימות הנכללות בקבוצה זו מאמינות שגם העמים הילידים של אמריקה הם צאצאיהם האמיתיים והיחידים של העברים ובשנות האלפיים החלו לטעון כי גם אמריקאים ממוצא לטיני הם חלק מ"עם ישראל האמיתי".[1] לקבוצות השונות מאפיינים דתיים המתבססים על הכנסייה הפנטקוסטית המשלבת מנהגים יהודיים ברמות שונות (למשל ציון חגי ישראל), ויש להם פרשנות ייחודית לתנ"ך. רובם אינם יהודים ואינם מגדירים את עצמם כיהודים אלא כעברים (מאנגלית: Hebrews), עבריים שחורים, או "בני ישראל" (מאנגלית: Israelite), כדי להדגיש את זהותם כנובעת ממוצא ולא מדת, אך חלקם עברו גיור אורתודוקסי ואמצו את היהדות במלואה.

אנשי כת "העבריים השחורים" מחזיקים באידאולוגיה האנטישמית ודוגלים בבדלנות שחורה, כלומר שמטרתם היא ליצור הפרדה בארצות הברית בין שחורים ללבנים.[2][3][4] ארגוני לאומנות לבנה, לדוגמה הקו קלוקס קלאן הביעו הזדהות עם רעיון זה.[5] רוב אוכלוסיית העברים מתייחסים לפלגים אלה כפלגים בדלניים שיש להתנתק מהם.[6] קבוצות אחרות מקרב הכת, בפרט אלו הדוגלות בגיור הלכתי, נחשבות פילושמיות.

פולחן ואמונות

תנועת העבריים היא תנועה מגוונת ביותר מבחינה דתית, ומכילה ארגונים המאמינים בקיום הפולחן הנוצרי בלבד וקבוצות המאמינות שיש לעבור גיור אורתודוקסי ולהצטרף לקהילה היהודית בארצות הברית. רוב הקבוצות נוקטות בקיום מנהגים יהודים ולהבדיל נוצריים זה לצד זה, ולצד מסורות נוספות כמו טבעונות. חלקם מזהים את תושבי האי האיטי כ"בני שבט לוי", ואת העמים הילידים של אמריקה כחלק מ"אחיהם שבטי ישראל", ככל הנראה בהתבססות על הנצרות המורמונית וכי עמים שונים מהעולם החדש (שנוצרו בעיקר מהגירה מאירופה) הם חלק נוסף מהשבטים הישראלים, למשל שתושבי ארגנטינה וצ'ילה הם "בני שבט נפתלי".

חוץ מהמועדים הנזכרים במקרא, חלקם חוגגים גם שני חגים נוספים. האחד באמצע מאי, המציין את יציאת קבוצה מסוימת מתוכם אל ליבריה שבאפריקה. השני בסוף פברואר ומציין חיזוק הנתינה והאחדות בתוך הקהילה. חלק בני הקהילה צמים בכל שבת, והם מסבירים כי למדו זאת ממצוות השמיטה, שעל פיה נחה אדמת הארץ אחת לשבע שנים.

השוליים הקיצוניים

המרכז המשפטי לדרום העני, ארגון אנטי גזעני שפועל בארצות הברית, פרסם בשנת 2008 דו"ח לפיו "השוליים הקיצוניים של תנועת העברים השחורים דוגלת ב"עליונות שחורה". בנוסף נכתב על אותם קבוצות שוליים כי הן "מאמינות שיהודים (לבנים) הם מתחזים שטניים... ושלבנים כלל הם התגלמות הרשע, ולהם מגיע מוות או עבדות". בנוסף נכתב בדו"ח כי הרוב המוחלט של העברים אינו דוגל בגזענות, כולל אנטישמיות, ואינו מעודד אלימות משום סוג.[7] הליגה נגד השמצה, ארגון יהודי הנאבק באנטישמיות בארצות הברית, כתב דברים דומים על האתר "twelve tribes of Israel".

החברים בקבוצות קיצון אלו ביצעו מספר פיגועי טרור. בשנת 1974 נרצחה אלברטה וויליאמס קינג, אמו של מרטין לותר קינג, בידי צעיר שחור מאוהיו, תלמידו של המטיף העברי השחור חנניה א. ישראל (מאנגלית: Hananiah E. Israel) והביע עניין בארגון בשם "הכנסייה העברית הפנטקוסטית של הא-ל החי". ישראל הביע סלידה רבה מקינג וממנהיגי התנועה האפרו-אמריקאית לזכויות האזרח וראה בהם רשעים ורמאים, אך טוען שמעולם לא הטיף לאלימות כלפיהם.

בעשירי בדצמבר 2019 דויד אנדרסון, תושב ניו ג'רזי שהגדיר עצמו כעברי שחור, ובת זוגו פרנסין גרהם ביצעו פיגוע ירי המוני בג'רזי סיטי, ככל הנראה ממניעים אנטישמיים. באירוע נהרג שוטר, שני עוברי אורח והיורים. הרב קייפרס פוניי, עברי שחור מגויר ורבו של בית כנסת אתיופי אורתודוקסי בשיקגו, הביע זעזוע רב מהאירוע אותו הגדיר כ"פעולה מחרידה של שני אנדיבידואלים פגועים בנפשם שעטפו עצמם באידאולוגיה אנטישמית ורטוריקה של שנאה".[8] בנוסף הוא הביע מורת רוח מכך שהמדיה מציגה את קהילת העברים השחורים כמקשה אחת. בנוסף אמר על קהילתו ובית הכנסת אותו הוא מנהיג כי הם "לא רוצים להתפס כקבוצת קיצון הזויה רק בגלל שאנחנו שחורים ומזדהים עם היהדות. אנחנו יהודים תורניים".[6]

ב-28 בדצמבר 2019, ערב הנר השביעי של חנוכה, התרחש פיגוע דקירה במונסי שבמדינת ניו יורק. בפיגוע נפצעו חמישה יהודים אמריקאים, שאחד מהם נפטר מפצעיו כשנה לאחר מכן. בכתביו של החשוד בפיגוע, גרפטון תומאס, גבר שחור בסוף שנות השלושים לחיו, נמצאו הצהרות בדבר הערצתו כלפי תנועת העברים, אך נראה שלא נמנה עם חברי התנועה.

היסטוריה

עשרות קבוצות של "בני ישראל העבריים השחורים" הוקמו בסוף המאה ה-19, כאשר נוצרי בשם ויליאם סאונדרס קראודי(אנ') החל להטיף שהשחורים הם העם הנבחר, עליו מסופר בתנ"ך ולהבדיל בכתבי הנצרות וכי הם היו משועבדים לאדם הלבן וחיים בעוני באמריקה כי "הפרו את הברית עם אלוקים".

בין תתי הקבוצות שיצאו ממנה נמנות קבוצות כגון "העבריים מדימונה" (או בשמה המלא "האומה האפריקאית העברית של בני ישראל מירושלים" שנוסדה על ידי בן-עמי בן-ישראל) ועוד.

ב-2004 ביקרו בישראל את העבריים המתגוררים בדימונה, ויטני יוסטון ובעלה דאז, בובי בראון, שהתלבשו כמנהגיהם והצטלמו כך על רקע הכותל המערבי; אולם למרות הסימפתיה שרחשו לא ידוע אם הצטרפו אליהם באופן פעיל בארצות הברית.

באפריל 2017, הודיע הראפר, קנדריק לאמאר, עם שחרור אלבומו "DAMN", כי הצטרף לקבוצה זו וכי מאותו היום הוא מזדהה כ"עברי שחור", לאחר שנחשף לתכניה על ידי בן דודו[9]. הצעד גרר ביקורות ולעג לזמר ולארגון מצד גולשים ברשת.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא העבריים השחורים בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Grace Hauck, Jersey City shooting: Who are the Black Hebrew Israelites?, USA TODAY (באנגלית אמריקאית)
  2. ^ דיווח: אחד המעורבים בירי בג'רזי סיטי פרסם פוסטים אנטישמיים לפני המתקפה, באתר וואלה! חדשות, ‏2019-12-11
  3. ^ "Black Hebrew Israelites". ADL. נבדק ב-15 בדצמבר 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ "Suspects in Jersey City Attack 'Expressed Interest' in Black Hebrew Israelites, Authorities Say". Southern Poverty Law Center. 12 בדצמבר 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ Mark Curnutte, What to know about Black Hebrew Israelites, the group in that Covington Catholic video, USA TODAY (באנגלית אמריקאית)
  6. ^ 6.0 6.1 JTA, Black Hebrew Israelite leader condemns ‘heinous’ Jersey City shooting, www.timesofisrael.com (באנגלית אמריקאית)
  7. ^ Racist Black Hebrew Israelites Becoming More Militant, Southern Poverty Law Center (באנגלית)
  8. ^ Chafets, Zev (2009-04-03). "Obama's Rabbi". The New York Times (באנגלית אמריקאית). ISSN 0362-4331. נבדק ב-2022-06-11.
  9. ^ אתר למנויים בלבד עמוס הראל, אפילו בונו לא מפריע לאלבום של קנדריק למאר, באתר הארץ, 18 באפריל 2017
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

העבריים השחורים35102998Q2415143