בן-עמי בן-ישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בן-עמי בן-ישראל
Ben Ammi Ben-Israel
בן-עמי בן-ישראל המופיע על כרזה לכבוד חגיגות הפסח 2013 של העבריים מדימונה
בן-עמי בן-ישראל המופיע על כרזה לכבוד חגיגות הפסח 2013 של העבריים מדימונה
לידה ארצות הבריתארצות הברית שיקגו, ארצות הברית
תפקיד מנהיג רוחני
השקפה דתית העבריים השחורים

בן עמי בן-ישראלאנגלית: Ben Ammi Ben-Israel; 12 באוקטובר 193927 בדצמבר 2014) היה אמריקאי שהיגר לישראל והיה למנהיגה ומייסדה של קהילת העבריים מדימונה.[1]

ביוגרפיה

נולד בשם בן קרטר (Ben Carter) בשיקגו, אילינוי, למשפחה אפרו-אמריקאית נוצרית-בפטיסטית. לאחר שיצא מבית הספר התיכון, קרטר שירת שלוש שנים בצבא האמריקאי ולאחר ששוחרר עסק בחקר מתכות. ב-1961 עמיתו לעבודה הציג בפניו את הרעיון שהשחורים בארצות הברית הם צאצאים של העבריים התנכיים. קרטר החל ללכת למפגשים של האפריקאים העבריים, שם קיבל את שמו העברי בן עמי בן ישראל.

לפי קהילת האפריקאים העבריים, בן עמי סיפר שב-1966 התגלה אליו בחיזיון המלאך גבריאל ואמר לו להוביל אפרו-אמריקאים לארץ ישראל. הוא טען שנאמר לו שעליו להוביל את בני ישראל האפרו-אמריקאים לארץ-האלוקים המובטחת.[2]

בקיץ 1967, מספר משפחות של תנועת העבריים, ביניהן בן עמי, התיישבו בליבריה וניהלו אורח חיים ספרטני על אדמה בבעלות אפרו-אמריקאים, תושבי ליבריה. בן עמי החל את דרכו למנהיגות באותה קהילה.

הקהילה לא התקבלה בחברת תושבי המקום ולא נתמכה על ידי ממשל ליבריה.[3] התנאים הכלכליים לא היו טובים והרבה מאנשי הקהילה מתו ממחלות.[4] לאור זאת. בשנת 1969 נסע בן עמי לישראל, כדי לבדוק אפשרות של מעבר לשם. תוך ניצול העמדות העמומות של הרשויות הישראליות ביחס להגירה, הצליחה הקהילה לעלות לארץ ישראל. לדברי בן-עמי, הכסף לרכישת הכרטיסים למסע הגיע ממכירות של שתי חנויות גלידה של הקהילה במונרוביה ו"אינטליגנציה א-לוהית".[5]

בשנת 1970, היגרו לישראל 48 משפחות הקהילה בטענה לזכותן על פי חוק השבות. בן עמי וכמה משפחות נוספות הגיעו בחודשים הבאים, והתיישבו בעיר דימונה. אחרים מהקבוצה התיישבו בערד ובמצפה רמון. ב-1990 ניתנה לקהילה תושבות קבע. בן עמי שימש כמנהיג הרוחני והפוליטי של הקהילה בתקופה זו, וכתב מספר ספרים. בן-עמי הלך לעולמו בבית חולים בבאר שבע ב-27 בדצמבר 2014. בעת מותו, היו לבן עמי ארבע נשים - תקווה, יונינה, בת ציון ובת עמי, וכן 25 ילדים, 45 נכדים, ו-15 נינים.

דעותיו

בן-עמי האמין[6], שהאפריקאים העבריים מליבריה אינם יהודים אלא הצאצאים האמתיים של בני ישראל הקדומים[7]. הוא אמר שאברהם ומשה היו שחורים במקור, וכי העבריים האפריקאים הם היורשים האמיתיים של עם ישראל.


בן עמי לקח את הבעיות הרוחניות שהוא ראה באפריקאים ותרגם אותם למערכת עמדות חברתיות-פוליטיות, כלכליות, חקלאיות ובריאותיות[דרושה הבהרה][6]. הוא הדגיש את הצורך של מנהיגים אפריקאים ללמוד מההיסטוריה וממערכת הערכים של התרבות האפריקנית[7].


מקומו בקהילת העבריים

בן-עמי בן-ישראל נחשב לדמות משיחית בקהילה, ותמונתו מקשטת לפחות קיר אחד בכל דירה. בראיון תיאר בן עמי את מעמדו כ"נביא" וכמנהיג רוחני[דרוש מקור]

פרסים והוקרה

במרץ 2010[7] קיבל בן-עמי פרס מפעל חיים מממשלת גאנה. בדבריו בטקס אמר מנהל מועצת הפרס, שבן-עמי "סייע לגשר על הפער בין רוחניות להתפתחות, יותר טוב מכל מנהיג אחר בהיסטוריה העולמית, תוך יצירת אפשרויות חדשות ומתקדמות להצלחה בבניית קהילות ופרויקטים על בסיס צדיקים, עקרונות ותרבות אפריקאים".

בשנת 2000, מגזין ה-BBC "פוקוס על אפריקה" כינה את בן-עמי בתור "אחד מהאפריקאים המשפיעים ביותר של המילניום"[7].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Ben Ammi Ben-Israel Dies at 75: Led Black Americans in Migration to Israel, mobile.nytimes.com (באנגלית)
  2. ^ African Hebrew Israelites of Jerusalem – "Spirituality in Practice", africanhebrewisraelitesofjerusalem.com (באנגלית)
  3. ^ Eugene V. Gallagher, Introduction to New and Alternative Religions in America [Five Volumes], Greenwood Publishing Group, 2006. (באנגלית)
  4. ^ Stephen C. Finley, Torin Alexander, African American Religious Cultures, ABC-CLIO, 2009. (באנגלית)
  5. ^ SABC (2011-05-19), 3 days in Dimona: African Hebrew Israelites (Part 1), נבדק ב-2017-11-19
  6. ^ 6.0 6.1 Paul Adom-Otchere (2013-03-26), GOOD EVENING GHANA-EXCLUSIVE WITH H.E. BEN AMMI BEN ISRAEL, נבדק ב-2017-11-19
  7. ^ 7.0 7.1 7.2 7.3 Ghana, The Country Awards Council,. "Country Awards Council Ghana has Honoured H. E. Dr Ben Ammi ---With Lifetime Achievements Award in Accra". Modern Ghana (באנגלית בריטית). נבדק ב-2017-11-19.{{cite news}}: תחזוקה - ציטוט: extra punctuation (link)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

בן-עמי בן-ישראל37285594Q3378937