בנימין כץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית

בנימין כץ (בכתיב יידי: בעניאמין קאַץ; 1906, הורודניצה, האימפריה הרוסית3 ביולי 2002, כ"ג בתמוז תשס"ב, תל אביב) היה משורר יידיש, עורך ומתרגם.

חייו

בנימין כץ נולד בהורודניצה שליד ז'יטומיר בדרום-מערב האימפריה הרוסית (אוקראינה) במשפחה של קדרים עניים, וזכה לחינוך דתי מקובל. הוא התייתם מאביו אהרון בעודו ילד, ולמעשה גודל על ידי אחיו הגדולים ממנו, בעזרת אמו. יחד עם לימודיו בתלמוד תורה, למד גם בבית ספר רוסי. בהיותו נער כבן שלוש עשרה, היגרה משפחתו לטורונטו, קנדה, והצטרפה אל משפחת דודו.

בנימין כץ החל בכתיבתו, בעברית וביידיש, בעודו נער, לימים נטש את הכתיבה בעברית והתמסר לכתיבה ביידיש בלבד. בשנת 1924, בסוף לימודיו בבית-הספר התיכון בטורונטו, אירגן מועדון של קוראים ודוברי עברית, בשם "דוברי עברית". הוא ערך גם כתב עת עברי לנוער, בשם "המעין". בסיום לימודיו עסק במלאכות שונות, היה סדר בבית דפוס, היה מורה ועיתונאי.

בשנת 1933 היגר בנימין כץ לניו יורק, שם התגורר במשך שש-עשרה שנים. בניו יורק הוא הרחיב את פעילותו העיתונאית וכתב לספריית "הרכבת התחתית", "סאבוויי-ביבליאָטעק, 1000 געשיכטעס פאר גרויס און קליין", שהוציאה ספרוני קריאה ביידיש לקוראים צעירים ומבוגרים, לקריאה בעת נסיעתם ברכבת התחתית בניו יורק.

בשנת 1949 עלה בנימין כץ לישראל יחד עם רעייתו, משוררת היידיש ברכה קופשטיין. מפעלו הספרותי הידוע ביותר הוא האנתולוגיה המקיפה של שירי ערש ביידיש, "אונטער יאַנקעלעס וויגעלע" (יידיש: "מתחת לעריסתו של יענקלה") שערך עם רעייתו. בספרייה הלאומית בירושלים מצויים כעשרה מספריו, שירי הילדים העממיים-אגדיים שלו, סיפוריו ומערכוניו.

בנימין כץ נפטר בתל אביב בשנת 2002, בגיל 96.

יצירתו

  • בעניאמין קאץ, שיכעלעך אין כאלעם (צייכנונגען: נאטע קאזלאווסקי), ניו יורק: ב. כץ, 1940.
  • בנימין קאץ, דער חלום פון ברידער: לידער, ניו יורק: לנדסלייט, 1947.
  • בנימין קאץ, אויף האלב מאסט און העכער העכער, ניו יורק: שלום, 1985.

ספריו בעברית

  • בנימין כץ, כך או אחרת: סיפורים, תל אביב: אל"ף, תשל"ה-1975.
  • בנימין כץ, ילדי הפרחים השחורים: שירים, תל אביב: אל"ף, תשל"ה-1975.
  • בנימין כץ וברכה קופשטיין (עורכים), שירי ערש ליענקלה: אנתולוגיה (תרגם: אוריאל אופק), ניו יורק: שלום, 1983.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24888875בנימין כץ