בית הפגודה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית הפגודה
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
בית הפגודה לפני שיפוצו (1988)

בית הפגודה הוא בניין בלב תל אביב אשר נבנה בשנת 1924 ומאופיין בסגנון אקלקטי. הוא מעורר עניין כחלק מההערכה הציבורית הגוברת לאדריכלות התל אביבית של שנות ה-20 של המאה ה-20, ונחשב כיום לאחד מהבניינים המרשימים שנבנו בתקופה זו.

הבניין, הממוקם בכיכר המלך אלברט, בין הרחובות נחמני ומונטיפיורי, תוכנן בשנות ה-20 לבקשת יהודי-אמריקאי על ידי האדריכל אלכסנדר לוי שלימים ירד מהארץ ונספה באושוויץ. הבניין תוכנן בהשראת פגודה מזרח-אסייתית ומאופיין ב-21 קשתות, עמודים דוריים ומאפיינים אחרים המחברים בין אדריכלות המזרח הרחוק, אדריכלות אסלאמית ואדריכלות מערבית מודרנית וקלאסית. הבניין נבנה בידי יצחק טגנסקי ובניו שבנו עוד מבנים רבים בתחילתה של תל אביב. בשנת 1935 הותקנה בבניין מעלית נוסעים על ידי מהנדס החשמל יהודה גזונטהייט. בשנות ה־90, לאחר שנים רבות של הזנחה, שופץ הבניין לאחר שנקנה על ידי אזרח אמריקאי.

כיום משמש בית הפגודה כבית מגורים ליהודי משוודיה, רוברט וייל, והוא נחשב לאחד מסמליה של תל אביב. הבניין הוא דוגמה בולטת לתהליך השיפוץ והשימור ברחובותיה של העיר, והוא נחשב לאחד מהבתים היקרים ביותר בתל אביב בפרט ובמרכז הארץ בכלל.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בית הפגודה בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25994180בית הפגודה