בית העלמין היהודי סבסטופול בבוקרשט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בית העלמין "סבסטופול", אשר שכן ברחוב סבסטופול, היה בית העלמין היהודי העתיק ביותר בבוקרשט ושימש להטמנת מתי כל העדות היהודיות, אשכנזים וספרדים כאחד.

בית עלמין זה הוקם במאה ה-17 ברחוב פיליפסקולוי במספרים 13 עד 17 בבוקרשט, אז בירת נסיכות ולאכיה. אחרי מלחמת קרים שונה שם הרחוב לרחוב סבסטופול. המצבה הישנה ביותר, על פי הכתוב עליה, הייתה מאוקטובר 1716, מצבתו של ב. מרדכי. בשנת 1864 נסגר בית העלמין בגלל חוק עירוני חדש, שכדי למנוע מגפות אסר קבורה בתוך העיר[1]. במקום בית עלמין זה נפתחו שני בתי עלמין יהודיים, בית העלמין פילנטרופיה עבור האשכנזים ובית העלמין הספרדי ברחוב שרבאן וודה עבור קהילת הספרדים.

בישיבת מועצת הקבינט של ממשלת רומניה מיום 8 באוקטובר 1940 אמר יון אנטונסקו, קונדוקטורול:

קודם כל צריך להוציא את בתי העלמין היהודיים ממרכזי הערים. יש לנו במרכז הבירה את בית העלמין פילנטרופיה וזה מרחוב סבסטופול.

הוריה סימה, שהיה ראש התנועה הלגיונרית וסגנו של אנטונסקו, הסתייג מעט:

אנחנו לא צריכים לייצור רושם שנקטנו בצעד נגד דתם.

התקבלה החלטה לסילוק בתי העלמין היהודיים ממרכזי הערים, אך צעדים מעשיים ננקטו רק כעבור שנתיים. ביוני 1942 אולצה יהדות בוקרשט "לתרום" את בית העלמין לעיריית בוקרשט וגדודים של יהודים נדרשו לעבודת כפייה של הוצאת המתים מהקרקע. העבודות נמשכו שנתיים[2]. שרידי המתים הועברו לשלוש בתי העלמין היהודיים האחרים והשרידים הלא מזוהים נקברו בקבר משותף[3]. עבודת פירוק הקברים נפסקה רק אחרי הפיכת 23 באוגוסט 1944 ושינוי המשטר ברומניה - בשלב זה נותרו בבית העלמין רק 25 קברים שלמים. בין עובדי הכפייה בפירוק הקברים היה גם הצייר היהודי לאזר זין, שצייר 53 מצבות, כדי לשמר את אמנותם של בוני המצבות.

בפרוזדור שבכניסה לבית הכנסת אחדות הקודש נמצאות שלוש מצבות קברים משנות 1909-1906 מבית העלמין סבסטופול, הן עשויות עץ ומקושטות בחלקן העליון בעיטורים מגוונים. כמה מצבות נוספות מוצבות בתערוכה שברחוב ג'יורג'יו בבוקרשט.


קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ האיסור חל גם על הנוצרים וכוון נגד קבורה בבתי קברות סמוכים לכנסיות
  2. ^ Modalităţi de subminare a libertăţii religioase:cultul mozaic în perioada guvernării Antonescu (ברומנית)
  3. ^ Distrugerea cimitirelor evreiești în timpul lui Ion Antonescu (ברומנית)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0