בית הכנסת הקראי בקייב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית הכנסת הקראי בקייב
המבנה עם חנוכתו (1911)
המבנה עם חנוכתו (1911)

בית הכנסת הקראי בקייב (כּנָסָה, באוקראינית: Кенаса) הוא מבנה, הנמצא לא רחוק משער הזהב של קייב, אשר שימש כבית כנסת לעדה הקראית בעיר קייב. המבנה נחנך ב-1902 ופעל עד ראשית שנות ה-20 של המאה ה-20. מאז שימש לשימושים שונים וכיום הוא "בית השחקן" (Будинок актора), משכן האיחוד הלאומי של אנשי התיאטרון באוקראינה.

היסטוריה

על אף שבשלהי המאה ה-19 מנתה הקהילה הקראית בקייב פחות מ-300 נפש, אחת המשפחות הבולטות בה הייתה משפחתם של האחים משה ושלמה קוגן, שעשו הון במסחר טבק. שלמה (סולומון) קוגן מימן את בניית בית הכנסת, שתוכנן על ידי האדריכל ולדיסלב גורודצקי בסגנון מורי ונבנה מבטון. הבנייה החלה ב-1898 והושלמה ב-1902, לאחר מותו של סולומון ב-1900 והתגייסות אחיו להשלים את המלאכה. בית הכנסת נחנך בי"ט בשבט ה'תרס"ג, 27 בינואר 1902, על ידי חכם שמואל (סמואל) פמפלוב מאודסה.

בתקופת השלטון הסובייטי שימש המבנה למטרות חינוכיות שונות, ונשמר באופן יחסי. בעת מלחמת העולם השנייה הושחת וחולל וככל הנראה באותה עת נהרסה גם כיפתו.

לאחר מלחמת העולם השנייה שימש המבנה תיאטרון בובות וקולנוע. ב-1981 נפתח בו "בית השחקן" וזהו השימוש במבנה עד היום.

אדריכלות

האדריכלות הבלתי-שגרתית של המבנה כוללת אלמנטים השאולים מאדריכלות ממלוכית כגון עיטורי מוקרנס ואבלק ותחריטי אבן של אלמנטים צמחיים סביב קווי המתאר.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

28935649בית הכנסת הקראי בקייב