בית הוהנברג
בית הוהנברג (בגרמנית: Hohenberg) הוא בית אצולה אוסטרי אשר נפרד מבית הבסבורג עם נישואיו של פרנץ פרדיננד, ארכידוכס אוסטריה לסופיה חוטק.
היסטוריה
בשנת 1900, הודיע פרנץ פרדיננד, ארכידוכס אוסטריה, בנם של קרל לודוויג, ארכידוכס אוסטריה ומריה אנונציאטה, נסיכת שתי הסיציליות, אשר היה יורש העצר של האימפריה האוסטרו-הונגרית, על רצונו להינשא לאצילה צ'כית זוטרה בשם סופיה חוטק, בתם של בוהוסלב, רוזן חוטק וחוטקוב, ווילהלמינה קינסקי, רוזנת ויצניץ אונד טיטאו. מכיוון שסופיה לא עמדה בתנאי הנישואים של בית הבסבורג, הודיע פרנץ יוזף הראשון, קיסר אוסטריה שהנישואים יוכלו להתקיים רק אם סופיה לא תוכל לקבל את התואר "קיסרית אוסטריה ומלכת הונגריה" אשר היה שמור לאשת הקיסר, וילדיה לא יהיו זכאים לרשת את הכתר ואף לא יקבלו את זכויות היתר שהיו שמורות לבני הבסבורג. כפיצוי, העניק הקיסר לסופיה את התואר "נסיכת הוהנהברג", על שמה של עיר קטנה (אנ') באוסטריה תחתית.
ב-1909 שדרג הקיסר את תוארה של סופיה ל"דוכסית הוהנברג", ונקבע כי בנה הבכור יירש את התואר, בעוד שאר בניה יקבלו את התואר "נסיך הוהנברג". ב-1914 נרצחו פרנץ פרדיננד וסופיה בסרייבו, ובנם מקסימיליאן ירש את התואר "דוכס הוהנברג". אחותו סופיה ואחיו ארנסט ירשו את התואר "נסיכי הוהנברג". בעקבות מלחמת העולם הראשונה ופירוק האימפריה האוסטרו-הונגרית, הוחרמו חלקים גדולים מנכסי בית הוהנברג בידי ממשלת צ'כוסלובקיה (לדוגמה טירת קונופישטה ליד פראג). מתוקף החוק ההבסבורגי, הופקעו גם רבים מנכסיהם באוסטריה. חוק זה גם אסר על שימוש בתוארי אצולה באוסטריה, ולפיכך נאלצו בני הוהנברג לאמץ את השם "הוהנברג" כשם משפחה במקום תואר אצולה. עם זאת, מקסימיליאן וארנסט היו שניהם פעילים במסגרת תנועה מלוכנית, ועמדו בקשר הדוק עם אוטו, נסיך הכתר של אוסטריה. כמו מרבית המלוכנים האוסטרים, התנגדו חברי בית הוהנברג לסיפוח אוסטריה בידי הנאצים, ובשל כך נשלחו מקסימיליאן וארנסט לדכאו. כמו כן 20,000 דונם מנכסי בית הוהנברג הופקעו בידי הנאצים.
לאחר סיום מלחמת העולם השנייה, הצליחו האחים להחזיר חלק מהנכסים המוחרמים, ובין היתר את טירת ארססטן בדרום אוסטריה. מקסימיליאן גם היה נציגו של הנסיך אוטו במשא ומתן מול ממשלת אוסטריה על החזרת נכסים של בית הבסבורג לידיים המקוריות ועל ביטול החוק ההבסבורגי אשר מנע מבני הבסבורג להיכנס לאוסטריה. הוא נכשל בכך כישלון חרוץ. הוא נפטר ב-1962, ובנו פרנץ ירש את התואר "דוכס הוהנברג". פרנץ נפטר ב-1977, וכיום עומד בראש הבית אחיו גאורג. גאורג עבד בעבר כדיפלומט ושימש בין היתר כשגריר אוסטריה במדינת הוותיקן.
קשרים משפחתיים
פרט להיותם צאצאים של בית הבסבורג-לורן, בני הוהנברג גם מקושרים למשפחות אצולה אחרות ברחבי אירופה. פרנץ, דוכס הוהנברג היה נשוי לאליזבת, נסיכת לוקסמבורג בתה של שארלוט, הדוכסית הגדולה של לוקסמבורג. כמו כן הם קשורים בקשרים רחוקים לבתי המלוכה של ליכטנשטיין ובריטניה.
תארים
צורת הפנייה הרשמית אל המחזיק בתואר "נסיך הוהנברג" הייתה ”הוד רוממותו”. למחזיק בתואר "דוכס הוהנברג" (היינו ראש הבית) ואשתו, צורת הפנייה הייתה ”הוד מעלתו”.
קישורים חיצוניים
30465872בית הוהנברג