בית האוטונומיה הרוסית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חצר בית האוטונומיה ב-1904

בית האוטונומיה הרוסית (בכתיב תקופת פעילותו לעיתים נכתב "אבטונומיה") הוא מבנה ברחוב עין יעקב 14 פינת רחוב שלוש 8-10 בנווה צדק בתל אביב-יפו.

הבניין הוקם בתחילת המאה ה-20 ביוזמת הרב אליהו דוד רבינוביץ' תאומים (האדר"ת) ולאחר מותו השתייך לבנו, רפאל לוי רבינוביץ'-תאומים. הבית היה מרובה אגפים ובחצרו הגדולה באר מים פרטית. הבית הושכר לתנועת חובבי ציון, אשר העבירה אליו את בית הספר לבנות[1].

מורי בית הספר התגוררו בקומה התחתונה של הבניין, וכיתות הלימוד היו בקומה העליונה. רוב המורים היו אזרחי האימפריה הרוסית, ובשל משטר הקפיטולציות שהונהג בתקופת השלטון העות'מאני, נהנו מהגנת הקונסול הרוסי. בשל כך כונה הבניין "בית האוטונומיה הרוסית". מעמד זה של הבית נוצל על ידי ראשי היישוב, והעיתון הפועל הצעיר, שנאסרה הפצתו, הודפס בו בהקטוגרף[2][1].

גם לאחר שעבר בית הספר ב-1909 אל משכן הקבע שנבנה עבורו (כיום חלק ממתחם מרכז סוזן דלל), המשיכו המורים להתגורר בבית האוטונומיה. הבית היה מרכז תרבותי של היישוב, התארחו בו מורים, סופרים, חלוצים ואנשי־רוח שבאו ליפו מירושלים ומהמושבות, ביניהם יוסף חיים ברנר, ש"י עגנון, ר' בנימין, ש. בן-ציון, יעקב רבינוביץ ואחרים, שניהלו שיחות נלהבות, ויכוחים וריקודים עד שעות הלילה המאוחרות[3][4]. בבית התקיימו אספות של מפלגות הפועלים פועלי ציון והפועל הצעיר[5]. הכנס הארצי של מפלגת הפועל הצעיר התקיים במקום בפסח 1907.

בבניין זה הוצאו לאור ספרי הלימוד הראשונים בעברית שחוברו או תורגמו על ידי המורים, חלקם חברי חובבי ציון מאודסה, שתמכו במשנתו של אחד העם[1]. מורי בית הספר היו בין מייסדי ארגון המורים, האיגוד המקצועי הראשון ביישוב[1].

בבית הופעל התיאטרון העברי הראשון. ההצגה הראשונה שהועלתה היתה על פי המחזה אוריאל אקוסטה מאת קרל גוצקוב. המחזה תורגם על ידי המורים, והם וילדיהם שיחקו בהצגה. בשעות הערב התקיימו שיעורים למבוגרים. כתב העת העומר בעריכת ש. בן ציון נוסד בבניין[6].

הצייר והסופר נחום גוטמן, שהיה תלמיד בבית הספר, הנציח את המבנה בציוריו בספרו בין חולות וכחול שמיים[7].

בית האוטונומיה הוכרז כבניין לשימור ברשימת השימור המקורית של עיריית תל אביב-יפו אך לא הוכלל ברשימת השימור של תוכנית "תפרי נוה צדק".[7]. ב-2018 הוחלט על קידום התוכנית לשימורו בוועדת השימור של תל אביב-יפו[8]. ב-2021 הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב, אישרה להפקדה תוכנית לשימור ולחידוש מבני המתחם. התוכנית נערכה על ידי פיצו קדם אדריכלים ואיריס יוסיף-אור תכנון ושימור, כוללת שימור המבנים והחצר הפנימית, במבנה ברחוב שלוש 8 הותרו שלוש קומות ובמבנה ברחוב שלוש 10 הותרו ארבע קומות[5].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

בית האוטונומיה הרוסית34852346Q113686364