ביקור התייחדות
התייחדות או ביקור התייחדות (באנגלית: Conjugal visit) הוא פרק זמן מתוכנן מראש שבו אסיר בבית סוהר רשאי לשהות מספר שעות או ימים באופן פרטי עם מבקר, בדרך כלל עם בן הזוג. הבסיס הרעיוני של נתינת אפשרות זו לאסירים, היא שעל ידי כך האסיר יוכל לשמר את קשריו המשפחתיים, וכך יגדל הסיכוי שהאסיר יוכל להשתקם ולחזור לחייו לאחר שתסתיים תקופת מאסרו. ביקורי התייחדות גם מספקים לאסיר תמריץ לציית לכללי המשמעת ולשמור על התנהגות טובה במסגרת הכלא, שכן התנהגות רעה ואי שמירה על הכללים עשויה לגרום לכך שתישלל ממנו הזכות לביקורי התייחדות.
לפי מדינות
ישראל
זכות ביקור ההתייחדות בבתי הכלא בישראל אינה מוענקת בחוק או בתקנות ממשלתיות, אלא היא מוסדרת בתקנות של נציבות שירות בתי הסוהר. התקנות הוסדרו בעקבות עתירה לבג"ץ בשנת 1987[1]. ומאז הוקמו חדרי התייחדות בבתי הכלא[2].
אסיר רשאי לזכות לביקור התייחדות רק אם הוא נמצא במאסר למשך לפחות 6 חודשים, וכן אינו זכאי לחופשות ועברו לפחות 6 חודשים מאז חופשתו האחרונה.[3]
מתן הזכות לקיום ביקור התייחדות לאסיר מותנה בתנאים הבאים:[4]
- התנהגות טובה של האסיר
- אישור רפואי של האסיר
- אישור רפואי + הצהרה רפואית של המבקר
לפי התקנות, תדירות ביקורי ההתייחדות תהיה לא יותר מאחת לחודש, ומשך זמן ההתייחדות לא יעלה על 8 שעות, ובמקרים חריגים ניתן לקבל אישור עד 12 שעות.[5]
ביקורי התייחדות יכולים להתבטל על בסיס סיבות ביטחוניות, או כעונש על התנהגות רעה.
אוסטרליה
באוסטרליה, ביקורי התייחדות מתאפשרים בטריטוריית הבירה האוסטרלית ובוויקטוריה. במדינות אוסטרליה האחרות, בהן אוסטרליה המערבית וקווינסלנד, ביקורי התייחדות אינם מתאפשרים.
ארצות הברית
בפסק הדין Lyons v. Gilligan משנת 1974, פסק בית המשפט של מחוז צפון של אוהיו שלאסירים אין זכות חוקתית לביקורי התייחדות במהלך משפטם.
לשכת בתי הכלא הפדרלית אינה מתירה ביקורי התייחדות עבור אסירים הנמצאים במעצר פדרלי. עבור אסירים הנמצאים במעצר מדינתי, שאלת ביקורי ההתייחדות תלויה בחוקים של אותה מדינה. במדינות בהן ביקורי התייחדות מורשים, אסירים חייבים לקיים מספר דרישות על מנת להיות זכאים לה:
ייתכן שהמבקר יידרש לעבור בדיקת רקע, כמו כן הן האסיר והן המבקר עוברים בדיקה טרם הביקור, על מנת לוודא שהמבקר לא ינסה להבריח חפצים כלשהם אל תוך בית הסוהר או מחוצה לו.
המדינה הראשונה בארצות הברית אשר יישמה ביקורי התייחדות היא מיסיסיפי בבית סוהר בו האסירים עובדים בחווה חקלאית. מטרת הביקורים הייתה לדרבן אסירים גברים שחורים לעבוד קשה יותר. חורחה ליפ, פרופסור לרווחה חברתית מאוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס כתב שקרימינולוגים מאמינים שביקורי התייחדות בונים קשרים משפחתיים ומקטינים את הסיכוי של האסיר לחזור לפשע. במהלך 40 השנים האחרונות, רוב בתי הכלא החדשים שנבנו כוללים מבנים המיועדים במיוחד עבור "ביקורי יום ראשון".
בתחילת שנות ה-90, כבר היו תוכניות ביקורי התייחדות ב-17 מדינות. לפי חורחה ליפ, ביקורי התייחדות פחתו לאחר התגברות הגישות לפיהן בית סוהר צריך להיות מקום ענישה, ושביקורי התייחדות אינם מתאימים לאנשים הנמצאים בענישה, וכן משום שספרות אקדמית בשנות ה-80 ובשנות ה-90 הראתה שלמרות ביקורי ההתייחדות, לא ניתן היה לשקם חלק מהאסירים.
נכון לשנת 2008, תוכניות ביקורי התייחדות נודעות גם בשם "ביקורי משפחה מורחבים" (extended-family visits) או "ביקורי איחוד משפחה" (family-reunion visits), משום שאימהות, אבות וחברי משפחה אחרים רשאים גם הם להשתתף במפגשים אלו. המיקוד של התוכניות הוא קשרים משפחתיים ושיקומו של האסיר.
באפריל 2011, אימצה מדינת ניו יורק חוק המאפשר ביקורי משפחה עבור זוגות נשואים. בינואר 2014 הפסיק כריס אפס, ראש מחלקת התיקון והשיקום של מדינת קליפורניה את תוכנית ביקורי ההתייחדות. ניו מקסיקו הודיעה שגם היא תפסיק את התוכנית שלה במאי 2014. נכון לשנת 2016, המדינות בהן עדיין קיימים ביקורי התייחדות הן קונטיקט, ניו יורק ווושינגטון.
ברזיל
בברזיל, אסירים גברים רשאים לקבל ביקורי התייחדות, בעוד על ביקורי התייחדות עבור אסירות מוטלות מגבלות רבות ולעיתים כלל לא ניתנים.
בריטניה
אף אחת ממדינות הממלכה המאוחדת אינה מאפשרת ביקורי התייחדות. עם זאת, מתאפשרים לאסירים ביקורי בית, בהם יש דגש גדול יותר על בניית קשרים עם העולם שבחוץ אליו האסיר יחזור בתום תקופת מאסרו.
ביקורי בית בדרך כלל מאושרים רק עבור אסירים אשר נשאר להם רק מספר שבועות או מספר חודשים לסיומו של מאסר ארוך. יתרה על כך, ביקורי בית יותר סבירים לקבל אישור אם האסיר נחשב ככזה שסיכויו לנסות לברוח נמוכים, כלומר לאסירים המוחזקים בבתי כלא פתוחים יש סיכוי גבוה יותר לקבל אישור לביקורי בית מאשר לאסירים המוחזקים בבתי כלא סגורים.
גרמניה
גרמניה מאפשרת לאסירים ולבני זוגם לעתור בשביל זכויות ביקורי התייחדות. אלו אשר עתירתם מתקבלת מורשים לקבל ביקורים לא-מפוקחים כך שהם יוכלו לשמר את קשריהם עם בני זוגם. עם זאת, טרם הביקור מתבצע חיפוש על האסירים.
הודו
בשנת 2015 פסק בית המשפט העליון של הודו שזכותם של אסירים נשואים לקיים ביקורי התייחדות היא זכות יסוד.
טורקיה
החל מאפריל 2013, מאפשרת טורקיה ביקורי התייחדות בתור "פרס" לאסירים על התנהגות טובה.
מקסיקו
במקסיקו ביקורי התייחדות ניתנים בצורה אוניברסלית, במתקני כליאה מסוימים משפחות שלמות רשאיות לחיות בכלא עם קרוב משפחה הכלוא שם למשך פרקי זמן ממושכים.
ספרד
בספרד אסירים מורשים לקבל ביקור התייחדות אחת ל-4 עד 8 שבועות. מפגש ההתייחדות מתקיים בחדר פרטי ויכול להימשך עד 3 שעות.
פקיסטן
לפני שנת 2009, ביקורי התייחדות בפקיסטן הותרו רק במקרים מיוחדים. באוגוסט 2009 פסק בית המשפט הפדרלי שאסירים נשואים צריכים לקבל אישור לביקורי התייחדות, או בתוך בתי הכלא, או על ידי שחרור קצר לצורך ביקור בן זוגם. עקב הפסיקה, מחוז סינד היה הראשון שאימץ חקיקה המאפשרת ביקורי התייחדות לאסירים בתחומי הכלא. ספר זכויות אדם 2010 (Human Rights Book 2010) דיווח שזכות לביקורי התייחדות ניתנת בכל מחוזות פקיסטן עבור גברים נשואים.
קנדה
בקנדה "ביקורי משפחה פרטיים" ("private family visits") ניתנים לכל האסירים, למעט אלו הנמצאים בעונש משמעתי או בעלי סיכון לאלימות נגד בני משפחתם. הביקורים ניתנים אחת לחודשיים, וכל ביקור יכול להימשך עד 72 שעות.
המבקרים שרשאים לבקר את האסיר במפגשים אלו הם: בן הזוג, ילדים, הורים, הורים מאמצים, אחים, סבים וסבתות, וכן אנשים נוספים אשר לדעת מנהל בית הכלא יש לאסיר קשר משפחתי קרוב אליהם.
בית הסוהר מספק אוכל במהלך הביקור, אך האסיר והמבקרים נדרשים לשלם עליו. כמו כן האסיר והמבקרים אחראים על ניקוי היחידה בה התקיים הביקור לאחר סיומו. במהלך הביקור חברי צוות בית הסוהר ממשיכים לקיים קשר עם האסיר ומבקריו.
רוסיה
במערכת בתי הסוהר הרוסית, מאז החל הקמפיין לרפורמה בבתי הסוהר בשנת 2001, אסירים בעלי התנהגות טובה מקבלים חופשה בת 18 ימים על מנת לראות את משפחתם וכן מקבלים ביקורי משפחה בערך אחת לחודש. לא מתאפשרים ביקורי התייחדות בבתי המאסר עצמם.
קישורים חיצוניים
- התייחדות אסירים ועצורים, פקודת נציבות שירות בתי הסוהר 04.47.00, באתר השירותים והמידע הממשלתי
הערות שוליים
- ^ התייחדות בכלא, "העולם הזה (שבועון)", גיליון 2606 מ-12 באוגוסט 1987, עמוד 35
- ^ יוסי לוי, סכנה שהחדר ישמש לבילויים, מעריב, 20 במרץ 1988
- ^ פקודת נציבות שירות בתי הסוהר 04.47.00, סעיף 4
- ^ פקודת נציבות שירות בתי הסוהר 04.47.00, סעיף 7
- ^ פקודת נציבות שירות בתי הסוהר 04.47.00, סעיפים 12, 14
34214505ביקור התייחדות