ביצת עמיק
ביצת עמיק היא מקווה מים בשוליה המערביים של הבקאע בלבנון, מצפון מזרח לכפר עמיק. בעבר הלא רחוק התקיימה גם ביצה נוספת, מעט צפונה, בין ענג'ר וכפר זבד (אנ'),[1] אך נכון לתחילת המאה ה-21 מהווה ביצת עמיק את מקווה המים הטבעיים היחיד ששרד בבקעת הלבנון.[2] הביצה הוכרזה כשטח בעל חשיבות לציפורים (אנ') ב-1994, כאתר של אמנת רמסר ב-1999 וכשמורה ביוספרית מטעם אונסקו ב-2005. הביצה היא חלק מאגן הניקוז של נהר הליטני הזורם דרומה, מזרחית לביצה, בחלקה המערבי של הבקאע.
הביצה נמצאת לרגלי המורד המזרחי של ג'בל בארוכ, כ-7 קילומטרים דרום-דרום-מערב לעיירה קב אליאס וכ-2.5 קילומטרים צפונית מערבית לכפר עמיק. שטחה העיקרי של הביצה, המכוסה ברובו בקנה קוצני[3] ובסוף, ובבריכות פתוחות, הוא 2,800 דונם,[2] והיא משתרעת בין מורד ההר ועד אפיק נהר הליטני ברצועה ארוכה ממערב למזרח. מקורות המים הם גשם ושלג שיורדים על רכס ג'בל בארוכ. רוב הגשמים יורדים בין דצמבר למרץ, מחלחלים במהירות דרך שכבות אבן הגיר של ההר ומגיחים ממעיינות שבשטח הבקאע. איכות המים נחשבת כגבוהה, שכן המים לא מזוהמים על ידי דשנים חקלאיים וחומרי הדברה. בגלל שאיבת מים לצורכי חקלאות עד סוף המאה ה-20, התייבשה רוב הביצה באמצע יולי (למעט כמה בריכות עמוקות ותעלות) ולא התמלאה שוב עד ינואר או פברואר. בעקבות פעילות השלוחה הלבנונית של ארגון השימור הבינלאומי "A Rocha" (אנ'), להפחתת השימוש במי הביצה לצורכי חקלאות, גדלו כמויות המים ובעקבות כך גם תועדה עלייה במעבר עופות בשטח השמורה.
הביצה שוכנת על אחד מצירי נדידת הציפורים החשובים ביותר בעולם, ויותר מ-250 מינים של ציפורים תועדו באזור, כולל המינים המצויים בסכנת הכחדה: עיט צפרדעים, עיט שמש ובז אדום. רשומות של מינים הנמצאים במצב שימור קרוב לסיכון כוללים חרטומית בינונית, צולל ביצות וזרון השדות. עופות אחרים בולטים הם: שדמית שחורת-כנף ושקנאי מצוי.[2] בנוסף למגוון הגדול של ציפורים באזור, יש מגוון רחב של בעלי חיים המתגוררים בתוך הביצה ומסביבה. עשרים ושלושה מינים של יונקים תועדו, כולל חתול ביצות ולוטרה אירופית. חמישה מינים של דו-חיים ו-12 מינים של זוחלים תועדו, וסקר פרפרים שבועי שנערך במשך שנתיים מצא 53 מינים של פרפרים באזור. לשמורה הוכנסו תאואי מים במטרה לשפר את משטר הרעייה והשליטה בצמחייה במי הביצה ובסביבותיה.
בחלקו המערבי של אזור הביצה, מצוי אתר ארכאולוגי קטן, אתר עמיק, שנמצאו בו שרידי התיישבות אנושית מתקופת התרבות הנאטופית ומהתקופה הנאוליתית.
קישורים חיצוניים
- Ammiq Wetland, ביצת עמיק במרכז המידע של אמנת רמסר (באנגלית)
הערות שוליים
- ^ סא"ל בני מם, מלחמת "שלום הגליל": המהלכים הצבאיים העיקריים, מערכות 284, ספטמבר 1982, עמ' 25
- ^ 2.0 2.1 2.2 Ammiq Wetland, ביצת עמיק במרכז המידע של אמנת רמסר (באנגלית)
- ^ קנה קוצני, באתר צמחיית ישראל ברשת
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] ביצת עמיק24308044