ביל ניי (מחנך מדעי)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ביל ניי (מדען))
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ביל ניי
Bill Nye
Bill Nye 2017.jpg
לידה 27 בנובמבר 1955 (גיל: 68)
מקום מגורים ארצות הברית
תרומות עיקריות
הנדסת מכונות, חינוך מדעי

ויליאם סנפורד "ביל" נַייאנגלית: William Sanford "Bill" Nye; נולד 27 בנובמבר 1955) הוא מחנך מדעי, מנחה טלוויזיה, קומיקאי, שחקן, וכותב אמריקאי. זכה לעיקר פרסומו בזכות הנחייתו את סדרת הטלוויזיה של חברת וולט דיסני, "ביל ניי, איש המדע" (אנ') ‏ (1993–1998) ובזכות הופעתיו במגוון ערוצי תקשורת כמחנך מדעי.

קורות חייו

ניי נולד בוושינגטון די. סי. לז'קלין לבית ג'נקינס (1921–2000), שהייתה מפענחת צפנים במלחמת העולם השנייה, ולאדווין דרבי "נד" ניי (1917–1997), שעקב ניסיונו במחנה שבויים יפני במלחמת העולם השנייה היה חובב שעוני שמש. ניי למד בבתי ספר בוושינגטון והתקבל למכללה הקווייקרית הפרטית "Sidwell Friends School" (אנ') במלגה חלקית. הוא סיים את לימודיו ב-1973. הוא למד הנדסת מכונות באוניברסיטת קורנל, שם אחד ממרציו היה קרל סייגן וב-1977 קיבל תואר ראשון במדעים (BSc). ניי מגיע מעת לעת לאוניברסיטת קורנל כמרצה אורח לתלמידים ברמת מבוא, באסטרונומיה ובדיסציפלינה הרב-תחומית של אקולוגיה אנושית (אנ'). אחת מהרצאותיו עסקה בנחיתת רכב החלל של נאס"א על מאדים ב-2012.[1]

ניי עבר לסיאטל ועבד בחברת בואינג, שם פיתח מפחיתי תהודה הידראוליים שעד היום נעשה בהם שימוש בבואינג 747, ובמקביל הופיע בסרטוני הדרכה של החברה. מאוחר יותר עבד כיועץ בתעשיית האווירונאוטיקה. הוא הגיש מספר בקשות לנאס"א להיות אסטרונאוט אך נדחה.

ביל ניי חובב המדע

ניי החל את הקריירה שלו כבדרן מקצועי בתור שחקן במופע מערכונים של ערוץ טלוויזיה מקומי בסיאטל, מופע בשם "כמעט חי!" (!Almost Live), שם דבק בו הכינוי "ביל ניי חובב המדע" (Bill Nye the Science Guy) בין השנים 1991–1993 הופיע ניי בסדרה המצוירת בחזרה לעתיד בה שולבו קטעים לא מצוירים. הוא גילם את עוזרו השתקן של ד"ר אמט בראון (אותו גילם כריסטופר לויד) מטרילוגיית הסרטים "בחזרה לעתיד", והיה מבצע ניסויים מדעיים בעוד לויד מסביר. הסדרה זכתה לפופולריות ברחבי ארצות הברית, ובעקבותיה החל ניי להנחות את סדרת הטלוויזיה העוסקת בחינוך מדעי - "ביל ניי חובב המדע" (Bill Nye the Science Guy) (אנ'). כל אחד מ-100 הפרקים הוקדש להנחלת מידע בנושא מדעי מסוים בפני קהל של תלמידי בתי ספר יסודיים, אך התוכנית משכה גם קהל צופים מבוגר.[2] עקב העובדה שהתוכנית הייתה בעלת גוון קומי, היא הפכה לאמצעי עזר פופולרי בבתי ספר. ניי כתב מספר ספרים תחת השם "חובב המדע". כמו כן היה מכותבי התכנים במופע וממפיקיו. עניבת הפרפר שלבש בתוכנית הפכה לסימן ההיכר שלו ולמושא לפרודיות. סרטון בו הוא משתתף לצד אלן דג'נרס מוקרן במרכז אפקוט בדיסניוורלד, והוא משתתף כקריין במיזמים נוספים של חינוך מדעי בדיסניוורלד.

חינוך מדעי

ניי היה המומחה המדעי של חברת "BattleBots" (אנ') המתמחה בתחרויות רובוטים. הוא השתתף כשחקן וכמנחה בסרטים של חברת וולט דיסני ובמספר סדרות טלוויזיה העוסקות בחינוך מדעי, בהן סדרה שהופקה על ידי ערוץ דיסקברי. אחת הסדרות, The Eyes of Nye (עיניו של ניי), שעלתה על האקרנים ב-2005, עסקה בנושאים בעלי רלוונטיות פוליטית וציבורית, כגון אוכל שעבר הנדסה גנטית, התחממות עולמית וגזע. הוא הופיע במספר הופעות אורח בדרמת הפשע מספ7ים, כחבר הפקולטה להנדסה. אחת מהרצאותיו על מדע פופולרי היוותה את ההשראה לכתיבת הסדרה. ניי הופיע מספר פעמים במופע של לארי קינג ודן בהתחממות עולמית ובעב"מים. עוד הופיע ניי בתפקידי אורח בסדרה "סטארגייט אטלנטיס" ובסדרות מדע וחינוך מדעי, בין היתר לצד האסטרופיזיקאי ניל דה-גראס טייסון. סרטון שהפיק ובו כיכב, למען הסבה לאנרגיה מתחדשת, היה חלק מהקמפיין של אל גור ב-2009, "Repower America", במסגרת הפרויקט להסבת מקורות האנרגיה של ארצות הברית (אנ').

בתחילת שנות האלפיים סייע ניי בפיתוח שעון שמש קטן שהוטס למאדים על חללית במסגרת תוכנית מארס רובר משנת 2005 היה ניי סגן נשיא האגודה הפלנטרית, ובשנת 2010 הפך למנהל האגודה. ניי משחק בתפקיד מפקד תחנת חלל בסרטוני מרכז החלל והמדע באוקלנד (אנ'), בהם מוצג חקר האוויר, המים, הרוח והיבשה, ונדונות שאלות של שינויי אקלים, במטרה לחשוף בני נוער למחקר מדעי ולעודדם להשכלה מדעית.

לניי מספר פטנטים שהוכרו בארצות הברית, בהם פטנט על נעלי בלט ופטנט על זכוכית מגדלת שעשויה משקית פלסטיק מלאה במים.

ניי הוא חבר בוועד למחקר ספקני (אנ'). עמדתו היא שבקרב הציבור הרחב קיימת בורות מדעית ולא קיים הידע הבסיסי המאפשר להעריך טענות מדעיות.[3]

מבחינה דתית מגדיר עצמו ניי אגנוסטי.[4]

עימות עם הבריאתן קן האם (Ken Ham)

בפברואר 2014 נענה ניי להזמנתו של הבריאתן קן האם (אנ') והגיע לעימות במוזיאון הבריאה בקנטקי. העימות נסב על השאלה "האם הבריאתנות היא מדע בר תוקף?". העימות נמשך שעתיים ו-45 דקות. מדענים רבים ביקרו את השתתפותו של ניי בעימות בטענה שבעשותו כן הוא לכאורה נותן לגיטימציה מדעית לתחום דתי שאי אפשר לגזור ממנו השערה וניבוי מדעיים. אחרים שיבחו את הופעתו וטענו שבתור דמות פופולרית היה בהופעתו כדי לחזק את תדמיתו של החינוך המדעי בקרב קהלי יעד דתיים רבים שרואים באנשי מדע אינטרסנטים של אתאיזם.[5][6]

אותות הוקרה

במאי 2008 קיבל ניי תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס. במאי 2011 קיבל ניי תואר דוקטור לשם כבוד בתחום המדעים מאוניברסיטת וילאמט (אנ') באורגון. במאי 2013 קיבל ניי תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת ליהי (אנ') בפנסילבניה. בשנת 2010 קיבל ניי את תואר "הומניסט השנה" מהאגודה ההומניסטית האמריקאית (אנ').

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ביל ניי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Mars rover Q&A with Bill Nye the Science Guy, בעיתון לוס אנג'לס טיימס (באנגלית)
  2. ^ A Study of Bill Nye The Science Guy:Outreach and Image - מחקר של חברת רוקמן, 1998 (באנגלית)
  3. ^ Bill Nye interview - ריאיון עם ביל ניי (באנגלית)
  4. ^ ‘Science Guy’ Bill Nye Responds to Claim He Attacked Christians, Says ‘It’s Difficult to Respect What Seems Like Irrational Thinking’ - ביל ניי מגיב לטענה שהוא תוקף נוצרים, בטענה שאינו מכבד חשיבה לא רציונלית. (באנגלית)
  5. ^ סקירת העימות בין ניי לבין האם, באתר הידען
  6. ^ על הכנותיו של ניי לעימות עם קן האם, בבלוג של הפליאונטולוג דונלד פרותרו (אנ')
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0