רבי אריה לייב מוואלטשיסק
לידה | ת"ק |
---|---|
פטירה | כ"ז בניסן תקע"ג (בגיל 73 בערך) |
מקום פעילות | זברז', וואלטשיסק, יאשי, צפת |
רבותיו | המגיד ממעזריטש |
רבי אריה יהודה לייב הלוי סג"ל הורוויץ מוואלטשיסק (ה'ת"ק - כ"ז בניסן תקע"ג[1]) היה רב וצדיק חסידי בדור השלישי לחסידות. תלמידו של המגיד ממזריטש.
תולדותיו
נולד בזבאריז לרבי שלום הלוי סג"ל רבה של זבאריז, שהיה נכד בן אחר בן לבעל השל"ה. היה תלמידו של המגיד ממזריטש. נישא למארגאסי בתו של רבי יוסף יוסקה מאליק, לאחר פטירת אביו מילא את מקומו ברבנות העיר זבאריז ולאחר מכן כיהן בוואלטשיסק. בשעת המחלוקת על החסידות שלחו אותו תלמידי המגיד ממעזריטש להתווכח עם רבי סנדר מסאטנוב שהיה מגדולי הדור להוכיח לו את צדקת דרכם.
בשנת תקס"ה התקבל לרבנות יאשי אך אחרי שנתיים הכתיר את בנו במקומו ועלה לארץ ישראל והתגורר בצפת, שם נמנה בין הרבנים החותמים למען קופת מעות ארץ הקודש[2].
הוא נפטר בצפת בכ"ז בניסן תקע"ג, ונקבר בבית העלמין העתיק בצפת במערה שבה טמונים גם רבי דוד שלמה אייבשיץ בעל ה"ערבי נחל", ורבי אברהם דוב מאבריטש בעל ה"בת עין".
צאצאיו
- רבי יוסף יוסקה מוואלטשיסק. היה בצעירותו אצל המגיד ממזריטש. היה תלמידו של אביו. הוכתר לרבנות יאשי בהשתתפות רבי לוי יצחק מברדיצ'ב. נפטר בחיי אביו בט' בשבט תקס"ז. היה חתנו בזיווג ראשון של רבי יוסף משה ממעזריטש, והתגרש מאשתו לאחר שלא זכו לזש"ק, ונשא בשנית את הרבנית ליבא רחל בת רבי מנחם מענדל, וממנה נולדו לו כמה בנים.
- רבי פנחס זאב, היו נשוי למרים בתו של רבי נחמן מברסלב, עלה לארץ ישראל עם אביו, אשתו עלתה כמה שנים מאוחר יותר בתקס"ט עם גיסה רבי חיים פייבוש, ורבי נחמן ליווה אותם עד מחוץ לעיר, ולא זכו לבנים.
- רבי חיים פייבוש, עלה לארץ ישראל בשנת תקס"ט. נשא את חיה פייגא בת רבי יעקב שמשון משפטיבקה, ייבם את מרים אשת אחיו רבי פנחס זאב שמת ללא בנים[3].
- בנו רבי אלתר אברהם יוסף, חתן רבי נפתלי צבי מטבריה (נכד רבי צבי בן הבעל שם טוב) וחותנו של רבי יחיאל מיכל מסטרטין טורקא.
- רבי שלום מברדיטשוב.
- בתו רבקה אשת רבי ישעיה יהודה לייב אב"ד קראסנא בן רבי משה בן רבי חיים מקרסנה מתלמידי הבעל שם טוב.
- חתנו רבי צבי בנו של החוזה מלובלין, על צאצאיו נמנה האדמו"ר הרב מרדכי דוד אונגר מבאבוב 45.
- חתנו רבי דוד קאפל בן רבי ישראל בן החוזה מלובלין.
בשנת תשע"ו הדפיס נכדו הרב שלום גרשון אונגר את דברי תורתו וסיפורים בספר "תהלות אריה".
לקריאה נוספת
- יצחק אלפסי, החסידות, תל אביב, הוצאת מעריב, 1977, עמ' 84.
קישורים חיצוניים
- ספר תהלות אריה, הרב שלום גרשון אונגר.
- תולדותיו בגליון באר בשדה, פרשת שמיני תשפ"א.
הערות שוליים
- ^ לפי מצבתו, ושלא כיצחק אלפסי, (ספר האדמו"רים, תל אביב תשכ"א, עמוד 34) שאיחר את שנת פטירתו לתקע"ו.
- ^ יצחק אלפסי, החסידות וארץ ישראל, ירושלים תש"ע, עמ' 20
- ^ כשהגיעו רבי אריה לייב ומשפחתו להיפרד מרבי נחמן מברסלב לפני עלייתם לארץ, אמר לרבי חיים פייבוש "אני נותן לך אותה", ולכן לקח אותה לאישה אחר פטירת אחיו.
30184704אריה לייב מוואלטשיסק