רבי אריה לייב מאמסטרדם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "רבי אריה לייב לוונשטאם" מפנה לכאן. לערך העוסק ברבה של אמדן ורוטרדם, ראו רבי אריה לייב ברסלא.
רבי אריה לייב מאמסטרדם
תחומי עיסוק רב
פטירה 7 באפריל 1755
שביעי של פסח ה'תקט"ו
רבותיו החכם צבי
תלמידיו רבי משה מרגלית
בת זוג מרים בתו של החכם צבי
אב רבי שאול בן רבי השיל מקראקא
צאצאים רבי שאול מאמסטרדם, רבי צבי הירש לוין

רבי אריה לייב מאמסטרדם; (בערך ה'ת"ן (1690) - שביעי של פסח ה'תקט"ו (7 באפריל 1755)). היה רב ותלמיד חכם בולט ומגדולי יהדות אשכנז. שימש כראש ישיבה ומרא דאתרא בדוקלה, רישאגלוגא, לבוב, ובקהילה האשכנזית באמסטרדם.

תולדות חייו

נולד לרבי שאול בנו של הרבי ר' העשיל מקרקא. בילדותו למד תורה אצל אביו. בערך בגיל 15 השתדך עם מרים בתו של החכם צבי שכיהן אז כרבה של המבורג. באותה עת נקרא אביו רבי שאול לכהן כרבה של אמסטרדם אך נפטר בדרכו לשם ונקבר בעיר גלוגא. לאחר שנישא למד תורה אצל חמיו החכם צבי - ואף ערך את כתביו. הצטרף לחמיו כשעבר לאמסטרדם, שם הוציא לאור מחדש את שו"ת הרמ"א. בהסכמתו של החכם צבי לספר ניכרת הערכתו הגדולה לחתנו.

עם פרסומו הוזמן לכהן בקהילות חשובות, בשנת תע"ו (1716) בגיל 26, התמנה לאב"ד ורב העיר דוקלא, לאחר כמה שנים התמנה לרבה של רישא ולאחר מכן בגלוגא ולבוב. בשנת ה'תק"א החל לכהן כרבה של הקהילה האשכנזית של אמסטרדם משרה בה החזיק כ 15 שנה עד שנפטר.

בי"ז בתמוז ה'תקי"ג נפטרה אשתו מרים, וכשנתיים אחר כך נפטר בערך בן 65 - בשביעי של פסח ה'תקט"ו (7 באפריל 1755). נספד על ידי גדולי דורו וגיסו רבי יעקב עמדין אף חיבר דרשת הספד מיוחדת בשם "שאגת אריה"[1].

פועלו הציבורי והתורני

מעבר להיותו רב קהילה נחשב רבי אריה לייב כאחד הרבנים החשובים בדורו. בפולמוס שהתעורר בעניין רבי משה חיים לוצאטו - בזמן שכיהן כרבה של גלוגא - פנו אליו רבני ונציה לחוות את דעתו.

במחלוקת רבי יעקב עמדין ורבי יהונתן אייבשיץ - נקט עמדה ברורה לצד גיסו. בתקופה זו נאלץ רבי יעקב עמדין לברוח, והתאכסן אצלו באמסטרדם.

כאביו הסכים גם הוא על הרבה מספרי האחרונים שנדפסו בתקופתו, אך הוא עצמו לא הדפיס את תורתו. תשובות ממנו מפוזרות בספרי השו"ת של התקופה[2].

הוציא לאור מחדש את שו"ת הרמ"א עם קונטרס אחרון עם הערות שונות.

מתלמידיו

משפחתו

היה, כאמור, חתנו של החכם צבי וגיסו של רבי יעקב עמדין.

קישורים חיצוניים

לקריאה נוספת

  • שמואל שטרנברג, "זכרונות מעולם שאבד וקורות חיי" - דוקלא, פרק "דוקלא, הקהילה ורבניה", עמ' 45, פתח תקוה, תשנ"ו.

הערות שוליים

  1. ^ שאגת אריה, באתר היברובוקס.
  2. ^ ראו: שו"ת מאמר מרדכי סימן סב, ועוד.
  3. ^ בדעת קדושים עמוד 114 כתב ששמה היה אסתר אך בצילום כתובתה (מובא בתולדות רבי שאול מהאג בהקדמת ספר בנין שאול עמוד ס') כתוב דינה.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35935640אריה לייב מאמסטרדם