קריפטומריה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ארז יפני)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןקריפטומריה
מיון מדעי
על־ממלכה: איקריוטיים
ממלכה: צומח
מערכה: מחטנאים
מחלקה: מחטניים
סדרה: מחטיים
משפחה: ברושיים
תת־משפחה: טקסודים
סוג: קריפטומריה
מין: קריפטומריה יפנית
שם מדעי
Cryptomeria
‏דייוויד דון
שמות נוספים

סוגי
דהופי

Cryptomeria japonica
Cryptomeria japonica

קְרִיפְּטוֹמֶרְיָה (שם מדעי: Cryptomeria) היא סוג עץ מחטני ממשפחת הברושיים. הסוג כולל מין אחד, קריפטומריה יפנית (Cryptomeria japonica), והוא אנדמי ליפן, שם הוא ידוע בשם סוּגִייפנית: 杉). בעבר נודע העץ בשם "ארז יפני", אולם הוא אינו קשור לסוג זה.

קריפטומריה ניטעת באופן נרחב ביערות ביפן, בסין ובאיים האזוריים, וכן משמשת לנוי באזורים ממוזגים אחרים, לרבות באירופה, באמריקה הצפונית ובמזרח הרי ההימלאיה בנפאל ובהודו. צורת נוי פופולרית היא זן התרבות "אלגנס", הידוע בעלוותו הצעירה, שאינה הופכת לבוגרת בגיל שנה. ישנן גם צורות בונסאי לעץ.

העץ המעובד מקריפטומריה הוא ריחני, בצבע אדמדם־ורוד, בעל משקל נמוך אך חזק, חסין למים ועמיד לריקבון. הוא משמש ביפן לכל סוגי הבנייה, לרבות חיפוי פנים.

תיאור

קריפטומריה היא עץ ירוק עד גדול, המגיע לגובה של כ־70 מטרים ולקוטר גזע של 4 מטרים, עם קליפה בצבע אדום-חום שמתקלפת ויוצרת פסים אנכיים. העלים הם דמויי־מחטים באורך של 0.5–1 ס"מ ומסודרים בספירלה, והאצטרובלים כדוריים בקוטר של 1–2 ס"מ עם 20–40 קשקשים. היא דומה במראה שלה לסקוויה ענקית, ונבדלת ממנה בעליה הארוכים, באצטרובליה הקטנים ובקליפתה הקשה.

קריפטומריה משמשת מזון לזחליהם של מספר עשים בסוג Endoclita. היא גורם מרכזי ביפן לקדחת השחת.

שימושים

עצי קריפטומריה, לעיתים בני מאות שנים, מקשטים מקדשים ביפן. מסופר על דאימיו שהיה עני מכדי לתרום טורו בעת הלווייתו של השוגון טוקוגאווה איאיאסו במקדש טושוגו בניקו, ולכן ביקש לשתול שדרה של עצי סוגי על מנת שמבקרים במקדש ייהנו בעתיד מצל מפני השמש הקופחת. הצעתו של הדאימיו העני התקבלה, והשדרה, שקיימת עד היום נמתחת על פני 65 ק"מ.

הקריפטומריה הובאה למדינת סיקים ולמחוז דרג'ילינג שבהודו על ידי הבריטים במאה ה־19 כעץ נוי וכחומר גלם לקופסאות תה ושם נפוצה.[1] שמה באזורים אלה הוא "דְהוּפִּי", והיא משמשת לבניין בשל משקלה הנמוך. קריפטומריה גדלה במשך שנים רבות באופן תרבותי גם בסין, עד כי לעיתים היא נחשבת לתת־מין – Cryptomeria japonica sinensis – או אף למין נפרד – Cryptomeria fortunei. עם זאת, אין הבדלים גדולים במאפיינים בין הקריפטומריה הגדלה בסין לזו היפנית, ואין הוכחה חד־משמעית כי קריפטומריה אכן גדלה באופן טבעי בסין. ניסיונות לאקלם קריפטומריה בישראל בתקופת המנדט הבריטי לא צלחו.[2]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קריפטומריה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Rajesh Rai, Is Cryptomeria japonica an environmental panic or blessing for the Darjeeling hills?, Darjeeling Times.com, February 13, 2010.
  2. ^ גדעון ביגר ונילי ליפשיץ, הניסיונות לאקלום עצים אקזוטיים בארץ־ישראל בתקופת השלטון הבריטי, קתדרה 85, יד יצחק בן צבי, תשרי תשנ"ח, 123–164.


22711132קריפטומריה