אקרילאמיד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אקרילאמיד
שם סיסטמטי 2propenamide
מסה מולרית 71.08 גרם/מול
מראה מוצק לבן
מספר CAS 79-06-1
צפיפות 1.13 גרם/סמ"ק
מצב צבירה מוצק
מסיסות 204 גרם ב-100 מ"ל מים ב-20°C
טמפרטורת היתוך 84.5 °C
357.65 K
הערה כללית מתפלמר ברתיחה

אקרילאמיד (אנגלית: Acrylamide) הוא תרכובת כימית, שנוסחתה C3H5NO . אקרילאמיד הוא מוצק גבישי לבן וחסר ריח, מסיס במים, אתנול, אתר וכלורופורם.

בשנת 2002, התגלה אקרילאמיד במזונות עשירים בעמילן, שהוכנו בטמפרטורה גבוהה (למשל, בטיגון או אפייה) כדוגמת טוגנים, לחם וקפה – שם הוא נוצר, כתוצר לוואי של תגובת מייאר בתהליך הקלייה. החומר לא נמצא במזון שבושל במים או שלא עבר חימום.

החומר פוגע באברים המוצנעים (בחשיפה גבוהה), גורם לגירוי בריריות, פוגע במערכת העצבים ונחשד כמסרטן, אולם אין עדיין מידע, האם בריכוזים בהם הוא נמצא במזון מושחם הוא גורם נזק לאדם.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אקרילאמיד בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33340085אקרילאמיד