אפונת שלג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאפונת שלג
מיון מדעי
אפונת שלג - ערכים תזונתיים
ערך תזונתי ל-100 גרם
מים 88.89 ג'
קלוריות 42 קק"ל
חלבונים 2.8 ג'
פחמימות 7.55 ג'
שומן 0.3 ג'
ויטמינים
 ‑ ויטמין A 1087 מק"ג
 ‑ ויטמין B1 0.150 מ"ג
 ‑ ויטמין B2 0.08 מ"ג
 ‑ ויטמין B3 0.6 מ"ג
 ‑ ויטמין B5 0.75 מ"ג
 ‑ ויטמין B6 0.16 מ"ג
 ‑ ויטמין B9 42 מק"ג
 ‑ ויטמין C 60 מ"ג
 ‑ ויטמין D 0 מ"ג
 ‑ ויטמין E 0.39 מ"ג
 ‑ ויטמין K 25 מק"ג
ברזל 2.09 מ"ג
סידן 43 מ"ג
מגנזיום 24 מ"ג
מנגן 0.244 מ"ג
זרחן 53 מ"ג
אשלגן 200 מ"ג
נתרן 4 מ"ג
אבץ 0.27 מ"ג
סיבים תזונתיים 2.6 ג'
מקור: [דרוש מקור]

אפונת השלגאנגלית: Snow pea) היא סוג של אפונה בעלת תרמילים שטוחים להם קירות תרמילים דקים.[1] אפונת השלג נאכלת בשלמותה, מבושלת או חיה גם עם הזרעים וגם עם התרמיל, שהיא עדיין לא בשלה. פרחי אפונת השלג לבנים - ורודים.

שמות

נראה שהשם הנפוץ אפונת שלג הוא שם שגוי שכן עונת השתילה של אפונה זו אינה מוקדמת מזו של סוגי אפונה אחרים. שם נפוץ נוסף, אפונה סינית, קשור כנראה לבולטות שלו במטבח הסיני המוגש במערב.[2] היא מכונה לעיתים קרובות מנג'טאוט ("לאכול הכל") באיים הבריטיים, אבל שם זה ניתן לעוד סוגים של אפונה.

אפונת שלג שייכת לקבוצת מקרוקרפון המבוססת על הזן Pisum sativum var. macrocarpum Ser שם שניתן לו בשנת 1825.[3][4][2]

מאפיינים

התרמיל של האפונה האנגלית מרופד מבפנים בקרום דק, קשה וקשיח שמתכווץ עם הבשלת התרמיל ומתייבש, מה שגורם לתרמיל להיפתח, להתפתל ולפזר את הזרעים שלו. לעומת זאת, לתרמילים של אפונת שלג אין את הממברנה הזו והם אינם נפתחים כשהם בשלים.[4]

שימושים

קולינריה

אפונת שלג ניתן לאכול מבושלת, מוקפצת ונהוג להשתמש במנות מהמטבח הסיני. בנוסף היא טעימה כירק חי.[4]

מקבעי חנקן

כמו ברוב הקטניות, אפונת השלג מארחת חיידקים מועילים, ריזוביה, בקשריריות השורש, המגדילים את כמות החנקן באדמה ולכן הם צמח נלווה שימושי במיוחד לגידול בשילוב עם ירקות ירוקים ועליים, הנהנים מתכולת חנקן גבוהה באדמתם.[5]

גידול

אפונת שלג ניתנת לגידול בשדות פתוחים בעונות קרירות וכך ניתן לגדל אותה בעונות החורף והאביב.[6]

אחסון

את אפונת השלג יש לאחסן עם פולימתילפנטן (אנ') (סוג של פולימר) בטמפרטורה של 5 מעלות צלסיוז ואוויר מבוקר עם ריכוז חמצן ופחמן דו-חמצני של 5 פסקל מה שמגדיל את חיי המדף של הצמח.[7]

גלריה

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אפונת שלג בוויקישיתוף


הערות שוליים

  1. ^ Myers, James R.; Baggett, James R.; Lamborn, Calvin (2010-06-22), Janick, Jules (ed.), "Origin, History, and Genetic Improvement of the Snap Pea (Pisum sativum L.)", Plant Breeding Reviews (באנגלית), John Wiley & Sons, Inc.: 93–138, doi:10.1002/9780470650196.ch3, ISBN 978-0-470-65019-6
  2. ^ 2.0 2.1 Kiple, Kenneth F.; Ornelas, Kriemhild Coneè (2000). The Cambridge World History of Food (באנגלית). Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-40215-6.
  3. ^ Candolle, Augustin Pyramus de (1825). Prodromus systematis naturalis regni vegetabilis, sive, Enumeratio contracta ordinum generum specierumque plantarum huc usque cognitarium, juxta methodi naturalis, normas digesta. Vol. 2. Paris, France: Sumptibus Sociorum Treuttel et Würtz. p. 368.
  4. ^ 4.0 4.1 4.2 Stephens, James M. (2018-11-05). "Pea, Snow—Pisum sativum L. (Macrocarpon Group)". edis.ifas.ufl.edu (באנגלית). נבדק ב-2020-02-11.
  5. ^ "Peas Companion Planting Guide: 10 Plants to Pair With Peas". MasterClass. 7 ביוני 2021. נבדק ב-30 באוקטובר 2023. {{cite web}}: (עזרה)
  6. ^ De Ron, AM; et al. (2005). "Identifying superior snow pea breeding lines" (PDF). HortScience. 40 (5): 1216–1220. doi:10.21273/HORTSCI.40.5.1216.
  7. ^ Pariasca, JAT; et al. (2001). "Effect of modified atmosphere packaging (MAP) and controlled atmosphere (CA) storage on the quality of snow pea pods (Pisum sativum L. var. saccharatum)". Postharvest Biology and Technology. 21 (2): 213–223. doi:10.1016/S0925-5214(00)00149-6.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38670828אפונת שלג