אנטואן דיומא
אנטואן דיומא (בצרפתית: Antoine Dumas, 1909–1969) היה כומר קתולי וחסיד אומות העולם מצרפת.
קורות חיים
פעילות להצלת יהודים במהלך מלחמת העולם השנייה
בשנת 1941 התמנה אנטואן דיומא לתפקיד הכומר של קהילת הכפר דואזיו (Doizieux) (צר'), כ-40 ק"מ מדרום לליון.
ביולי 1942, לאחר המצוד אחר יהודי פריז, נמלטה משפחת בידרמן היהודיה לפרברי ליון ולה שלושה ילדים מגיל שמונה עד 12. ההורים פנו לארגון האוז"ה בבקשה למצוא בית לילדיהם. מאוקטובר 1942 ועד אוקטובר 1944, עת שוחרר האזור מידי גרמניה הנאצית על ידי בעלות הברית, שהו שלושת ילדי המשפחה בביתו של דיומא בכפר דואזיו. דיומא סיפק את כל צורכיהם והבטיח את ביטחונם.
במהלך אותו פרק זמן שהו בביתו של דיומא ילדים ממשפחות של מהגרים יהודים, וזאת למשך תקופות קצרות. חלק מילדים אלה היו במקור מהולנד, פולין וגרמניה, ורבים מהם הועברו אף הם מאזור פריז אל כפרו של דיומא, על ידי ארגונים הומניטריים ודתיים נוצריים, בהם מנזר של מסדר האחיות ציון בפריז.
רבים מתושבי הכפר דואזיו ידעו על פעולותיו של דיומא, תמכו בו ובהמשך אף חיקו אותו. בתחילה סיפקו מזון לילדים ולאחר מכן אף פתחו את בתיהם בפני ילדים יהודיים נרדפים. בין הפעילים להצלת יהודים באזור, היו רבים שעשו זאת בהשראתו של דיומא. נזירים במנזר הפרנציסקני הסמוך לכפר הסתירו אף הם ילדים יהודים. בנוסף לכך, בעלי חוות רבים בסביבת הכפר הסתירו ילדים יהודים, בין היתר בהשפעתו של דיומא.
בכפר דואזיו ובסביבתו לא היו הלשנות לגורמי משטר וישי או לגסטפו הגרמני.
בסך הכל ניצלו בכפר זה בתקופת השואה כמאה יהודים, רובם ילדים. מתוך ניצולים אלה, כ-30 ניצלו על ידי דיומא.
לאחר המלחמה
בתום המלחמה נותרו בביתו של דיומא מספר ילדים יהודים שהוריהם גורשו למחנות ההשמדה והם-עצמם הוסתרו בביתו.[1] לאחר מספר חודשים נמסרו ילדים אלה לארגוני רווחה יהודיים.
דיומא היה הכומר של הכפר סן ז'וסט עד מותו ב-1969.
הנצחה והכרה
לאחר המלחמה הקימו היהודים שניצלו בכפר זה אנדרטת הוקרה לדיומא וליתר תושבי הכפר, בה נכתב:
à la plus belle des Filles d’Israël en reconnaissance pour la protection accordée à ses correligionaires dans cette Paroisse au cours des années de persécution juive par les Nazis. Années 1941-1944
("לבנות ישראל הנאוות,[2] בהוקרה לשותפיהן לאמונה בקהילה זו, על ההגנה שהעניקו בתקופת רדיפות היהודים על ידי הנאצים, בין השנים 1944-1941")
רבים מהניצולים נותרו בקשר עם הכומר דיומא בביקורים בכפרו ובהתכתבות עמו עד מותו.
ב-1991 הכיר יד ושם באנטואן דיומא בתור חסיד אומות העולם.
קישורים חיצוניים
- פעילותו של אנטואן דיומא להצלת יהודים בתקופת השואה, באתר יד ושם (באנגלית)
הערות שוליים
27335919אנטואן דיומא