אליס מילר
לידה | דרום אפריקה |
---|---|
תאריך עלייה | 1979 |
השכלה | |
השתייכות | חיל האוויר הישראלי |
דרגה | רב-סרן |
תפקידים בשירות | |
מפקדת גף מבנה וייצור בבסיס שדה דב |
אליס מילר (נולדה ב-23 בינואר 1972) היא מהנדסת אווירונאוטיקה ובעלת רישיון טיס אזרחי דרום אפריקאי, שנאבקה למען פתיחת קורס הטיס בצה"ל לנשים באמצעות עתירה לבג"ץ.
ביוגרפיה
אליס מילר עלתה לישראל ב-1979 מדרום אפריקה בגיל שש וגדלה בהוד השרון, אחרי ששוכנה במרכז קליטה ברעננה. היא למדה בכפר הנוער "מוסינזון" בהוד השרון. בשל שאיפתה להיות אסטרונאוטית למדה תעופה ואווירונאוטיקה ולאחר תום לימודיה הגבוהים, אף קיבלה רישיון טיס אזרחי בדרום אפריקה. בשל כך, גם הייתה מעוניינת להתקבל לקורס טיס של חיל האוויר, אולם בקשתה נדחתה על הסף, עקב היותה אישה.
בשנת 1994, בעת שהייתה סטודנטית לאווירונאוטיקה בטכניון במסגרת העתודה האקדמית, עתרה לבג"ץ נגד משרד הביטחון ונגד צה"ל בעניין אי קבלתה למיונים לקורס טיס וזאת רק משום היותה אישה. עתירתה של מילר נתקבלה על ידי בג"ץ, אולם היא עצמה לא צלחה את הבחינות שנערכו בשלב המיון, בשל "מוטיבציית יתר". מילר סיימה תואר ראשון בהנדסת אווירונאוטיקה ושימשה כקצינה בחיל האוויר. תפקידה האחרון בחיל היה מפקדת גף מבנה וייצור בבסיס שדה דב. במהלך השירות הצבאי למדה גם לימודי תואר שני במינהל עסקים בפקולטה לניהול - בית הספר למוסמכים במינהל עסקים ע"ש ליאון רקנאטי באוניברסיטת תל אביב, אותו סיימה בשנת 2006.
בשנת 2005 השתחררה מצה"ל בדרגת רב-סרן על רקע הסתייגותה מתקיפות חיל האוויר.[1]
לאחר שחרורה ניהלה מילר (כיום מילר-גאלוט) יחד עם בעלה ההודי שאלב גאלוט, חברת קיאקים ורפטינג בהודו. היא חזרה לישראל ושימשה סמנכ"ל מחקר ופיתוח בחברה המקימה בריכות שחייה בטכנולוגיה המאפשרת להפחית את כמות הכלור במים. לאחר סירוב של משרד הבריאות להעניק רישיון לבריכות של החברה בשל שיעור נמוך מדי של כלור, פנתה לבג"ץ. אולם היא משכה את העתירה לאחר שהשופטים המליצו לה לבצע ניסוי בבריכה פרטית אשר אינה חייבת ברישוי.[2]
אליס מילר-גאלוט חיה לסירוגין עם בעלה ושתי בנותיהם בכפר הקטן שיווננדי, השוכן בהרי ההימלאיה. ביתה בישראל הוא ביישוב האקולוגי שבקיבוץ חוקוק,[3] בו היא מתגוררת לעיתים, לרבות פעמים בהן פוקדים את מקום מגוריה בשיווננדי אסונות טבע. מילר ניהלה עם בעלה כפר נופש אקולוגי בהודו.[4]
בשנת 2015 השיאה משואה בטקס הדלקת המשואות ביום העצמאות ה-67.[5]
בשנת 2020 מילר פרסמה את ספרה אליס מילר: סיפור חיים, בהוצאת עם עובד.
עתירתה של מילר והשפעותיה
- ערך מורחב – בג"ץ אליס מילר
ב-8 בנובמבר 1995 הוגשה עתירתה של אליס מילר לבג"ץ על ידי האגודה לזכויות האזרח ושדולת הנשים. בעקבות עתירתה נתקלה מילר ביחס מזלזל ושוביניסטי אפילו מנשיא המדינה, עזר ויצמן, שלפי עדותה אמר לה: "תשמעי מיידלע, את ראית פעם גבר סורג גרביים? ראית פעם אישה כירורגית או מנצחת על תזמורת? נשים לא מסוגלות לעמוד בלחצים הדרושים מטייסי קרב".[6] בג"ץ קיבל את העתירה והורה לצה"ל להשוות את זכויותיהן של נשים לאלו של גברים.
בעקבות העתירה נפתחו בפני נשים הכשרות שונות שהיו עד אז סגורות בפניהן, בהן קורס טיס, קורס חובלים, קורסים שונים בחיל התותחנים, מערך הנ"מ בחיל האוויר הישראלי ומשמר הגבול. התיקון לחוק שירות ביטחון, מינואר 2000, השלים את פסיקת בג"ץ בעגנו את זכותה של חיילת להתנדב למקצועות לחימה, שנקבעו על ידי שר הביטחון. מאז שנתקבלה העתירה, התקבלו נשים לקורס טיס, שדרישותיו הותאמו ליכולותיהן, ומקצתן סיימו אותו בהצלחה. כך, ב-2001 הפכה רוני צוקרמן לטייסת הקרב הראשונה בצה"ל. בשנת 2000 נוסף לחוק שירות ביטחון סעיף 16א, שאותו יזמה ח"כ נעמי חזן בעקבות פרשת אליס מילר, והוא קובע את העיקרון לפיו לכל אישה יש זכות שווה לזכותו של גבר למלא תפקיד כלשהו בשירות הצבאי, אלא אם כן הדבר מתחייב ממהותו ומאופיו של התפקיד.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- הטובות לטיס - ראיון עם סרן אליס מילר, באתר יוהל"ן
- יופי תירוש, אליס בארץ ה(ה)מראה: הרהורים על השתקפויות הגוף הנשי בשיח על שילוב נשים בתפקידי לחימה בישראל, עיונים במשפט, מגדר ופמיניזם בעריכת פרופ' דפנה ברק-ארז ואחרות, נבו תשס"ז, 885.
- טל מילר, אליס שוב גרה כאן, באתר mynet (כפי שנשמר בארכיון האינטרנט), 8 באוקטובר 2008
- טלי חרותי-סובר, מקורס טיס לכפר נופש בהרי ההימלאיה, באתר TheMarker, 22 במרץ 2013
- שני אשכנזי, "קורס טיס זה הצווארון הלבן של הלחימה. בשריון ובחי"ר אחוות הלוחמים יכולה להיהרס אם יהיו נשים", באתר גלובס, 6 ביוני 2019
לקריאה נוספת
אליס מילר, אליס מילר הוצאת עם עובד, 2020.
הערות שוליים
- ^ ליאת שלזינגר, "הרפתקאות אליס: חוזרת לבג"ץ ונלחמת בכלור", פורסם במעריב
- ^ בג"ץ 6661/10 אליס מילר נ' ראש הממשלה בכובעו כשר הבריאות
- ^ טל מילר, "אליס שוב גרה כאן" my-ynet, 8.10.2009
- ^ טלי חרותי-סובר, אליס מילר: מרכז חיי הוא בישראל - אחזור כדי להיבחר לכנסת, באתר TheMarker, 3 באוקטובר 2010
- ^ אלכסנדרה לוקש, מדליקות משואה: "גם ב-2015 נשים עדיין צריכות להוכיח את עצמן", באתר ynet, 20 באפריל 2015
- ^ nrg מעריב, "מיידלע, פייגלע והטובים לטיס, פורסם ב-nrg ב-24/4/2005
אליס מילר34211180Q12403956
- רבי-סרנים בצה"ל
- חיילי חיל האוויר הישראלי
- חיילות חיל האוויר הישראלי
- נשים בצה"ל
- ישראליות ילידות דרום אפריקה
- ישראלים ילידי דרום אפריקה
- בוגרי כפר הנוער ע"ש ב.צ. מוסינזון
- בוגרות העתודה האקדמית
- בוגרי העתודה האקדמית
- בוגרות הטכניון - מכון טכנולוגי לישראל
- בוגרי הטכניון - מכון טכנולוגי לישראל
- מהנדסות ישראליות
- משיאי משואה ביום העצמאות: 2015
- טייסות ישראליות
- ישראליות שנולדו ב-1972
- ישראלים שנולדו ב-1972