גף (יחידה צבאית)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

גףאנגלית: Flight, ברבים: גפים) הוא יחידת משנה של טייסת בחילות האוויר. בראש גף עומד קצין בדרגת רב-סרן או סרן.

גף הוא מסגרת ארגונית המקבילה לפלוגה. בחלק מחיילות האוויר גף הוא כוח אווירי המורכב משלושה עד שישה מטוסים על צוותי האוויר והקרקע שלהם. הוא גם יחידה בסיסית לטילים בליסטיים בין יבשתיים.

המקבילות בשפות זרות: Escadrille (צרפתית), Escuadrilla (ספרדית), Esquadrilha (פורטוגזית), Zveno (רוסית) ו-Schwarm (גרמנית).

השימוש במונח "גף" (Flight) לתיאור קבוצת מטוסים (בדרך כלל ארבעה בימיה הראשונים של התעופה) מתחיל בסביבות 1912. הוצע כי המונח הוטבע על ידי ועדת משנה טכנית של "ועדת ההגנה הקיסרית" אשר בחנה את הסדרי התעופה בבריטניה באותה תקופה[1].

שימוש בחיל האוויר הישראלי

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – בסיס טיסה (חיל האוויר הישראלי)

בחיל האוויר הישראלי, גף הוא יחידת משנה בטייסת.

  • טייסות טיסה מורכבות מגף טיסה הכולל אנשי צוות אוויר ומגף טכני הכולל אנשי צוות קרקע.
  • טייסת תעופה האחראית על שירותי התעופה וניהול הפעילות המבצעית כוללת גף שרותי מסלול (פיקוח טיסה וכיבוי אש), גף מבצעים, גף הגנה קרקעית וגף אבטחת מידע.
  • טייסת תחזוקה האחראית לתחזוקת המטוסים היא בדרך כלל היחידה הגדולה ביותר בבסיס. היא כוללת גף מטוסים, גף אוויוניקה, גף בקרת ירי, גף נש"ר (ניווט קשר ורדיו), גף ל"א (לוחמה אלקטרונית),(בקר"י,נש"ר ול"א אוחדו לאותו גף אוויניקה בשנת 2006) גף שירותי קרקע, גף מנועים, גף מערכות, גף אספקה תעופתית, גף תקשו"ב, גף אבטחת איכות והדרכה, גף מבנה וייצור, גף מערכות ירי - חימוש, גף נשמ"ת (נשק מונחה ותחמושת).
  • טייסת מנהלה אחראית לניהול ולתחזוקה השוטפת. היא כוללת גף משאבי אנוש, גף רפואה, גף תזונה, גף שרותי פרט ויחידה, גף רכב, גף רבנות צבאית וגף רס"ר הבסיס.

שימוש בחיל האוויר הבריטי

גפי טיסה

בעשורים הראשונים של חיל האוויר הבריטי ובחילות האוויר האחרים של חבר העמים, מפקד הגף היה קצין בדרגת "סגן טיסה" דרגה המקבילה לסרן, אשר פיקד על גף וגם הוביל את הטיסות. כיום התפקיד מפוצל: מפקד הגף הוא קצין בדרגת רב-סרן ואת הטיסות מוביל "מוביל הגף", דרגה רשמית נבדלת מפקד הגף, רב-סרן אף הוא.

גף מחולק בדרך כלל לשני חלקים, שכל אחד מהם מכיל שניים עד שלושה מטוסים, אשר חולקים צוות הקרקע משותף. מפקדם הוא קצין בדרגת "סגן טיסה" (סרן).

גפים קרקעיים

גף קרקעי בחיל האוויר הבריטי מקביל למחלקה של הצבא. הטייסות הקרקעיות כוללות תפקידים מבצעיים כגון בקרת תעבורה אווירית, הגנה על שדה התעופה או כיבוי אש, תפקידים הנדסיים כגון תחזוקת מערכות מטוסים או קרקעיות, יחידות רפואיות או תפקידים מינהליים כגון ניהול תקציב, תחזוקת תשתיות או ניהול משאבי אנוש.

גף הוא גם יחידה בסיסית של טילים מונחים כמו טילי קרקע-אוויר.

שימוש בחיל האוויר האמריקאי

לחיל האוויר של ארצות הברית (USAF) יש שלושה סוגי גפים המזוהים לפי שמם המוגדר על ידי אותיות או מספרים.

גף עם שם ממוספר הוא יחידת תמיכה, יחידה מנהלית או יחידת הדרכה בחיל אוויר ממוספר (NAF)[2], אשר אינה גדולה דיה כדי להגדירה כטייסת. טייסות ממוספרות נמצאות רק במתקני אימונים בסיסיים. לדוגמה, מרכז פעולות האוויר והחלל 618 (מרכז הבקרה למטוסי תדלוק אווירי) הוא גף הכפוף לחיל האוויר השמונה עשר.

גף עם שם אלפביתי הוא מרכיב מבצעי בטייסת טיסה או טייסת קרקעית. הם מכונים A, B, C וכו'. לגפים בעלי אותו תפקיד בטייסות השונות תוצמד אותה אות.

גף ב-USAF כולל בין 20 ל־100 איש בפיקוד לוטננט או קפטן ובמקרים רבים גם בפיקוד נגד בכיר.

בטייסות הטיסה של ה-USAF המונח גף כולל גם יחידת משנה טקטית המורכבת משניים או שלושה אלמנטים כאשר כל אלמנט מורכב משניים או שלושה מטוסים.

ביחידות טילים בליסטיים בין-יבשתיים של חיל האוויר האמריקני, גף מורכב מעשרה מתקני שיגור בלתי מאוישים הנשלטים מרחוק על ידי "מרכז בקרת שיגור" המאויש על ידי שני אנשי צוות. חמישה גפים מהווים טייסת טילים אחת. לחיל האוויר יש בסך הכל 45 טיסות טיל ICBM.

בחיל האוויר של צבא ארצות הברית המקבילה לגף נקראת "מחלקה", ואילו בחיל האוויר של הצי הכינוי הוא Division.

שימוש בתעופה האזרחית

בתעופה האזרחית, למטרות בקרה והפרדה של תעבורה אווירית, "גף" (Flight) הוא מבנה של שני מטוסים או יותר.

ראו גם

קישורים חיצוניים

  • אנדרטת המלחמה באוסטרליה: מבנה ה-RAAF

הערות שוליים

  1. ^ Joubert de la Ferté, Sir Philip (1955). The Third Service. London: Thames and Hudson. pp. 14, 15.
  2. ^ חיל אוויר ממוספר (NAF) הוא סוג של ארגון בחיל האוויר האמריקאי הכולל כנפות, טייסות וקבוצות המפעילות מערכי פיקוד ושליטה לתמיכה במערך הלוחם.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0