אלימות נגד גברים
אלימות נגד גברים כוללת הפעלת אלימות כלפי גבר. אלימות נגד גברים יכולה להתבטא בהפעלת אלימות פיזית, אלימות מילולית, אלימות בעניינים שבצניעות, התעללות נפשית, סחיטה, אלימות כלכלית, ועוד[1].
פגיעה בגברים
לא מעט גברים משתדלים להימנע משיתוף סביבתם בפגיעה שחוו, מתוך חשש כי החברה לא תגלה אמפתיה למצבם. ארבעה מכל חמישה מתאבדים קטינים, הם בנים, שבדרך כלל היו קורבנות. מספר סיבות לכך: אין כמעט מודעות לתופעה, ובמדינות רבות כמו ישראל תקיפות בעניינים שבצניעות כלפי גברים אינן מוכרות בחוק.
אלימות מסוג זה כנגד גברים, בעיקר עיקור שלהם שימש כלוחמה פסיכולוגית נפוצה במלחמות. במלחמת חרבות ברזל תועדו מקרים של תקיפה ופגיעה קשה בגברים בידי מחבלי חמאס.
תפיסות חברתיות
אלימות נגד גברים נתפסת באופן פחות חמור מאשר אלימות נגד נשים. מחקר שנעשה בפקולטה לפשיעה, חוק וצדק, באוניברסיטת פנסילבניה מצא שלאלימות כלפי נשים יש סיכוי להיות מדווח על ידי גורם צד שלישי למשטרה כשליש יותר מאשר אלימות כלפי גבר[2].
במלחמה
לאורך כל ההיסטוריה, גברים, אזרחים ולוחמים היו המבצעים והקורבנות העיקריים של מלחמות. ארגוני טרור וצבאות בוחרים בגברים באופן מכוון כדי להרוג אותם. ובהתאם גם במלחמות עליה מצווה התורה, המטרה היא להרוג את הזכרים: ”כִּי תִקְרַב אֶל עִיר לְהִלָּחֵם עָלֶיהָ ... וּנְתָנָהּ ה' אֱלֹקֶיךָ בְּיָדֶךָ וְהִכִּיתָ אֶת כָּל זְכוּרָהּ לְפִי חָרֶב” (ספר דברים, פרק כ', פסוקים י'-י"ג)
פגיעה בגברים ועיקור הוא כלי פסיכולוגי נפוץ להורדת מורל האויב במלחמה[3].
במשפחה
- ערך מורחב – אלימות במשפחה
כאשר מדברים על אלימות בין בני זוג, התפיסה הרווחת היא שגברים הם הפוגעים ונשים הן קורבנות הפגיעה. עם זאת, הדיווח של גברים נפגעי אלימות כקורבנות אלימות לוקה בחסר. בשל תפיסה זאת, גברים נותרים ללא הכרה חברתית וללא שירותים הולמים לקבלת טיפול. עקב כך, קשה מאוד למדוד את אחוז הגברים הנפגעים בעיקר עקב חוסר דיווח. במחקר מטא-אנליזה משנת 2016 נמצא כי 5.8% ל-28.8% מכלל הגברים באוכלוסייה מדווחים על אלימות כלפיהם מכל סוג שהוא.[4]
רק מעט מחקרים עוסקים באלימות המופנית כלפי גברים, והתחום זוכה למעט מאוד השקעה ועניין ציבורי, כמו גם לזלזול מטעם מערכות החוק והאכיפה. בהתאמה, לא בהכרח תלויה, אחוז המדווחים על פגיעה אלימה מצד בנות זוגם נמוך מאוד, כך על פי נתונים ממדינות שונות[5]. ב-2013 בישראל נפתחו 4,200 תיקים של אלימות של נשים נגד בני זוגן, וב-15% מהם לערך (כ-650) הוגשו כתבי אישום[6]. על פי מחקר שבדק נתונים של היחידה לאלימות במשפחה של משרד הרווחה, וכן של ארגונים התנדבותיים העוסקים בנושא, מצביע על תת-דיווח מצד גברים על אלימות זוגית, כך שסטטיסטיקות הדיווחים אינן משקפות את המציאות[7]. בסקר דיווח עצמי שנערך בקנדה ב-2014 וניסה לאמת את מספר הנפגעים מול סטטיסטיקות הדיווחים, 4.2% מגברים דיווחו על חוויה של אלימות בזוגיות (418,000 גברים)[8]. על פי מחקר שנעשה בארצות הברית, 1 מתוך 4 גברים חווה אלימות במערכת יחסים אינטימית, 1 מתוך 9 גברים נפצע כתוצאה מאלימות זוגית, ו-1 מתוך 25 גברים חווה פגיעה חמורה מאלימות זוגית. אך רק 6% מקורבנות אלימות במשפחה הם גברים[9]. התאוריה הרווחת לגבי תת-הדיווח של גברים היא שהציפיות החברתיות מגברים גורמות להם לפחד מלהיתפס כחלשים, כקורבנות, או כלא-גבריים[10].
פרופ' מרטין פיברט אסף ביבליוגרפיות מוערות המאשרות, דרך סקירת 343 מחקרים על אלימות במשפחה ובזוגיות,[11] שנשים תוקפניות פיזית כמו גברים, ביחסיהן עם בני זוגן.
היחס כלפי אלימות במשפחה נגד גברים
אלימות במשפחה כנגד גברים סובלת מהמעטה בחומרתה על ידי גורמים שאמורים לטפל בתופעה[12]. גברים רבים מפחדים לדווח לרשויות על אלימות נגדם מצד בנות זוגם, אם מתוך פחד שייתפסו בעיני החברה כ"נשיים" או כ"פחדנים" ואם מתוך פחד מאיומים פסיכולוגיים, מתגובת בת הזוג[6] והחברה. לכן לעיתים קרובות מצופה חברתית מהקורבן, במקרה הזה הגבר, להתמודד מבלי להתלונן על מנת לשמור על "הכבוד" הגברי. נוסף על כך, תופעה זו אינה מקבלת מקום בשיח הציבור, וכשעולה לכותרות היא נתפסת כ"בלתי אפשרית". ההבנה שגבר עלול להיות הקורבן בסיטואציה מהסוג הזה אינה מקובלת כלל ולכן ישנה אפשרות שגברים יבחרו לא להתלונן ולדווח בשל כך[13].
מחקר מצא כי רק 10% של מקרי אלימות מצד נשים מדווחים למשטרה[14] ולפי נתוני משטרת ישראל ל-2013, אחוז תלונות גברים על אלימות שמגיעות להגשת כתבי אישום עומד על מחצית מהאחוז המקביל במקרי אלימות נגד נשים[12].
לקריאה נוספת
- יעל וילצ'יק-אביעד ויואב מזא"ה (עורכים), אלימות אילמת - גברים כקורבנות, אוניברסיטת אריאל בשומרון, תשע"ד. גרסה מקוונת של הספר (לבעלי הרשאה), באתר "כותר"
- פרק ראשון מתוך הספר: שרה בן דוד, קורבנות גברים במשפחה – האם יש תופעה כזו? באתר פסיכולוגיה עברית.
קישורים חיצוניים
- אתר עמותת לצדכם - מרכז לתמיכה מקצועית, סיוע נפשי, טיפול ושיקום גברים נפגעי אלימות פיזית, רגשית ןאינטימית בזוגיות ובאבות נפגעים בהליכי גירושין.
- בת-חן אפשטיין-אליאס, אייל לוי, עדויות הגברים המוכים: "היא הלכה למטבח, הביאה סכין וחתכה אותי." באתר ישראל היום, 15 בדצמבר 2022
- פרופ' מרטין ס. פיברט, הרצאת וידאו על סימטריה מגדרית באלימות זוגית - מתוך כנס בנושא אלימות במשפחה 2014, יוטיוב.
- רבקי גולדפינגר, "הייתי ביחידה מיוחדת, קיבלתי צל"ש. מי יאמין לי שאני גבר מוכה?", באתר בשבע, 17 ביולי 2020
- שני ליטמן, ילד שלומד מגיל שלוש להדחיק את עולמו הרגשי הוא פצצה מתקתקת, באתר הארץ, 25 באוקטובר 2018
- דוח CDC על אלימות בזוגיות לשנת 2010 ; עדכון לשנת 2015
- פרופ' זאב וינשטוק, גדי טאוב, "האמת על אלימות בזוגיות, ואיך מסתירים אותה מאיתנו."בפודקסט שומר סף, 25 במרץ 2022
- אורית נבון, "הילדים שלי שונאים אותי: אבות גרושים לא מבינים מי הפך אותם למפלצות", באתר כאן חדשות, 27 בפברואר 2018
- מאלימות מגדרית, לאלימות בין דורית - ריאיון עם ארין פיצי, מייסדת המקלט הראשון בעולם לנשים וגברים נפגעי אלימות באתר Youtube, 03.12.18
הערות שוליים
- ^ ריצרד פלסון, אלימות ומין נבחנים מחדש, 2002 (באנגלית)
- ^ When a man hits a woman: moral evaluations and reporting violence to the police.
- ^ שגיאת ציטוט: תג
<ref>
לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשםבמלחמה
- ^ Susan M Perryman, Jane Appleton, Male victims of domestic abuse: implications for health visiting practice, Journal of Research in Nursing 21, 2016-09, עמ' 386–414 doi: 10.1177/1744987116653785
- ^ יפעת ארליך, מדוע הגברים המוכים ממשיכים לספוג ולשתוק?, באתר nrg, 28 ביוני 2014
- ^ 6.0 6.1 4,200 תיקים על אלימות נשים נגד גברים, באתר ערוץ 7, 5 בדצמבר 2014
- ^ בוכבינדר, א., שרר, מ., ואיזיקוביץ, צ. (1997). פערי דיווח בין גברים ונשים על רמת אלימות אינטימית, חברה ורווחה, יז, (5).
- ^ מאמר וטבלת סטטיסטיקות, קנדה 2014 (באנגלית)
- ^ NATIONAL STATISTICS, NCADV: National Coalition Against Domestic Violence
- ^ Martin Daubney, Why female violence against men is society's last great taboo, The Telegraph, 15 March 2016
- ^ Martin Fiebert, California State University, Long Beach, References Examining Assaults by Women on Their Spouses or Male Partners: An Updated Annotated Bibliography, https://www.researchgate.net/, יוני 2014
- ^ 12.0 12.1 מיכל יעקב יצחקי, הגברים בוכים בלילה, באתר ישראל היום, 4 בדצמבר 2014 02:37
- ^ זאב וינשטוק, ענת בן-פורת, דורית בר-דוד וזיו רז, מאמר פרספקטיבה: בין נכונות למוכנות: שינוי בתפיסה המגדרית של בעיית האלימות הפיזית ביחסים בין בני הזוג, באתר חברה ורווחה, דצמבר 2019
- ^ Martin Daubney, Why female violence against men is society's last great taboo, The Telegraph, 15 March 2016
37890860אלימות נגד גברים