אלבלונג

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אלבלונג
Elbląg
רחוב משוחזר באלבלונג העתיקה עם מגדל השעון
רחוב משוחזר באלבלונג העתיקה עם מגדל השעון
רחוב משוחזר באלבלונג העתיקה עם מגדל השעון
מדינה פוליןפולין פולין
פרובינציה ורמיה-מזוריהורמיה-מזוריה ורמיה-מזוריה
תאריך ייסוד 1237
שטח 79.82 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 123,977 (2012)
 ‑ צפיפות 1,553 נפש לקמ"ר (2012)
אזור זמן UTC +1
http://www.elblag.eu
ברבורים בתעלת אלבלונג

אלבלונגפולנית: Elbląg להאזנה (מידעעזרה), בגרמנית: Elbing), היא עיר בצפון פולין. מספר תושביה הוא כ-124,257 (2012). היא בירת מחוז אלבלונג בחבל ורמיה-מזוריה. נמצאת 55 ק"מ צפונית מזרחית לגדנסק ו-90 ק"מ דרומית מערבית לקלינינגרד. היא יושבת בפתח נהר אלבלונג שהוא יובל של הוויסלה, הזורם ללגונת הוויסלה דבר שאפשר לה להיות עיר נמל.

תולדות העיר

בשנת 1237 בנו אבירי המסדר הטבטוני, מבצר בשפך הנהר אלבלאג וקראו לו בשם הנהר. סביב המבצר התפתחה עיירה שבשנת 1246 קבלה מעמד של עיר בשם אלבינג.

ב-1358 נתקבלה אלבינג לברית ערי ההאנזה. היא יושבה על ידי גרמנים ופולנים. למרות פריחתה של העיר לא רצו תושביה בשלטון המדכא של מדינת המסדר הטבטוני ובשנת 1440 הצטרפה אלבינג לערים נוספות באזור ונוצרה הקונפדרציה הפרוסית שכרתה ברית עם פולין כדי לגרש את הטבטונים. במלחמת שלוש עשרה השנים (1454-1466) הצליח קז'ימייז' הרביעי, מלך פולין לגרש את הטבטונים. אלבינג הפכה להיות חלק מהאיחוד הפולני-ליטאי ושמה שונה לאלבלונג.

במאה ה-17 סבלה אלבלונג מפלישות של השוודים. ב-1772 היא סופחה לפרוסיה במסגרת החלוקה הראשונה של פולין ושמה שונה בשנית לאלבינג.

במאה ה-19 החלה פריחה כלכלית של אלבינג בעקבות בניית תעלת אלבינג וסלילת מסילת רכבת אליה. ב-1871 סופחה אלבינג לקיסרות הגרמנית.

במלחמת העולם השנייה הקימו הגרמנים שני מחנות ריכוז ליד אלבינג שהיו שייכים למחנה הריכוז שטוטהוף.

אלבינג נכבשה ב-10 בפברואר 1945 על ידי כוחות של החזית הבלורוסית השנייה בפיקודו של קונסטנטין רוקוסובסקי. התושבים הגרמנים ברחו ואלה שנשארו, גורשו לגרמניה במסגרת הטיהור האתני של פרוסיה המזרחית מגרמנים. במהלך הכיבוש נהרסו כ-65% מבתי העיר. את הגרמנים החליפו פולנים שהועברו למקום מיישובים בשטח שנמסר לברית המועצות. כעת 98% מתושבי העיר הם פולנים. שם העיר שונה שוב לאלבלונג.

שיקום העיר היה איטי אך קבל תאוצה מאז יציאת הסובייטים מפולין ב-1990. העיר העתיקה שוקמה והבתים שוחזרו כפי שהיו בתקופת זוהרה של העיר. הרחוב הראשי בעיר העתיקה הפך למדרחוב ובמרכזו חשמלית המשמשת כמוצג מוזיאוני. לידה מגדל השעון עם שער העיר המשוחזר. לידם מוצב פסל של שוליית אופים שלפי האגדה הציל את אלבינג ב-1521 מהתקפה של הטבטונים על ידי זה שניתק באת שבידיו את החבל שעליו היה תלוי השער ובכך מנע את התפרצות הטבטונים לעיר

תעלת אלבלונג

אלבלונג נמצאת באזור האגמים המזורים המשופע באגמים. ב-1845 הוחל בחפירת תעלות המחברות שישה אגמים בין אלבלונג לאוסטרודה. הקיסר הפרוסי נתן הסכמתו למיזם הגדול הזה כדי לתמוך בשינוע סחורות מאלבלונג דרומה. נתיב המים הזה מתמשך לאורך 80 ק"מ, עד לעיר אוסטרודה. התעלה נפתחה ב-1860. הבעיה ההנדסית הייתה להתגבר על הפרש גובה של 100 מטר לאורך הדרך.

במקומות שהשיפוע מתון נבנו תאי שיט עם שערים. במקומות שהשיפוע חד נבנו מתקנים שגוררים את הספינה על היבשה בעזרת כבלים הנמשכים על ידי מערכת גלגלים.

כיום משמשת תעלת אלבלונג-אוסטרודה למטרות תיירות בלבד.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23521867אלבלונג