איןציקלופדיה
תקופת הפעילות | 2005–הווה (כ־19 שנים) |
---|---|
בעלות | non-attached |
https://www.uncyclopedia.info |
איןציקלופדיה (באנגלית: Uncyclopedia), "האנציקלופדיה החופשית מתוכן שכל אחד יכול לערוך", הוא אתר ויקי סאטירי הומוריסטי המהווה פרודיה על ויקיפדיה. האתר הפרטי נוסד בינואר 2005 בידי ג'ונתן הואנג (הידוע בשם המשתמש "Chronarion") ושותפה, ומכיל מגוון ערכים בנושאים סאטיריים.
סקירה כללית
מטרתה הבלתי רשמית של איןציקלופדיה היא לספק נקודת מבט סאטירית (באנגלית Satirical Point of View או בקיצור SPOV, פרודיה על NPOV, מדיניות נקודת המבט הנייטרלית של ויקיפדיה) לחיים. לעיתים קרובות, הפורמט החופשי של ויקי מסיט אותה ממטרה זו, כאשר מאמרים הומוריסטיים ולא בהכרח סאטיריים נכתבים בכל נושא אפשרי. האתר הוצף בהומור מסוגים שונים, וחילק עצמו בהתאם לקטגוריות משונות ולפעמים גם מקוריות בוולגריות שלהן, כמו למשל: "קטגוריית הומור שנאת הנשים הילדותי"[1].
במובנים מסוימים, האתר מהווה פרודיה על עצמו, כמו למשל: העובדה שהוא כולל בדיחות פנימיות על עצם קיומו. דוגמה לכך הוא הערך: "I burning your dog"[2], הלועג לדף ההנחיות הכלליות של האתר, ובפרט להנחיה המייעצת לכותבים: שלא להסתפק בעובדות קצרות כמו "טימי הוא טיפש", אלא לפרט ולכתוב משהו בסגנון: "ב-1982, צוות לעניין הכריז על טימי כטיפש". המאמר מנתח את המילים I burning your dog (אני שורף את הכלב שלך) בשלל דרכים מקוריות, והוא כולל אפילו תמונה רלוונטית בסגנון חידת מיהו מהו.
היסטוריה
איןציקלופדיה נוסדה בינואר 2005 כיוזמה פרטית של צמד מתנדבים בוויקיפדיה, במקור כתגובה להתרחבותם הגוברת של דפי ה"דברים השטותיים", בעבר "בדיחות גרועות ושטויות מחוקות אחרות" של ויקיפדיה (המקבילה האנגלית ל"ויקיפדיה:הומור"), שכיום אינם פעילים.[3] היא לא פורסמה בוויקיפדיה עצמה, אך צברה עוד ועוד מאמרים סאטיריים בנושאים רבים.
איןציקלופדיה צמחה במהירות אל מעבר לגבולותיה המקוריים; ב-26 במאי 2005, הוכרז כי איןציקלופדיה תהיה חלק מחברת ויקיה. כתוצאה מכך, רישיונה ושמה המקורי לא השתנו. כמו בוויקיות האחרות, את כל המאמרים שלה ניתן להוריד בחינם מהאינטרנט. נכון ל-2013 קיימים באיןציקלופדיה בשפה האנגלית מעל ל-30,000 ערכים.
תוכן
ערכיה של איןציקלופדיה הם ברובם המכריע דמיוניים, מבוססים בצורה חופשית על המציאות ומכוונים לפרודיה. לדוגמה, הערך האיןציקלופדי העוסק באלגוריתם[4] טוען שאלגוריתם הוא מושג המתאר את "אל גור תופס קצב" (כי המילה "אלגוריתם" מורכבת לכאורה מן המילים "אל גור" ו"רית'ם" שמשמעותה "קצב"); הערך העוסק באל גור מציג הודעת שגיאה פיקטיבית והצעה לאל גור להמציא מחדש את האינטרנט ולנסות שנית. בדומה לכך, הערך האיןציקלופדי העוסק בביטלס טוען שהם בעצם להקה הנקראת לכאורה: "חסרי הקצב" (וטוען כי המילה "ביטלס" מורכבת מהמילים "ביט" (beat) ו"לס" (less), צירוף שמשמעותו: חסרי הקצב.)
מאמרים מסוימים מלווים בתמונות המתארות את נושא המאמר בצורה קומית מעצם הווייתן, או לחלופין תמונות שנוצרו על ידי המשתמשים על מנת לתאר את הנושא בדרך אבסורדית.
איןציקלופדיה כוללת גם בדיחה שחוזרת על עצמה, כאשר בראשם של מאמרים רבים מופיע ציטוט פיקטיבי המיוחס לשבתי צבי שיכול להיות ציטוט אמיתי שעוות מעט כפרודיה על שימוש מופרז בציטוטים, או ציטוט בעל אופי פרוע המנוגד לחלוטין לסגנונו של אוסקר ויילד. קיים גם דף בשם "המצאת ציטוטי אוסקר ויילד",[5] שהוא אחד מן המיזמים של איןציקלופדיה, הכוללים גם את "UnNews"[6] ("המקור החדשותי על קראק", פרודיה על "ויקיחדשות"). כמו כן באתר יש עובדות צ'אק נוריס.
מנכ"ל מיקרוסופט, המיליארדר סטיב באלמר שאיים "לרצוח את גוגל", הוא נושאה של בדיחה פנימית חוזרת נוספת. בערכים המופיעים תחת הקטגוריה "רשימת החיסול של סטיב באלמר"[7] מופיע משפט המציין כי סטיב באלמר נשבע לרצוח את נושא המאמר. קטגוריה בעלת אופי דומה בשם "דברים שלג'ורג' בוש לא אכפת מהם"[8] מבוססת על ציטוטו של הזמר קניה וסט, "לג'ורג' בוש לא אכפת מאנשים שחורים".
מאפיינים נפוצים כיום ובעבר
- בדיחות חוזרות בנוגע ל"הסנפת חתלתולים"[9] ולמייסד התופעה, "איש אחד" ("This Guy"). קדמו לציטוטי אוסקר ויילד ולאיומי סטיב באלמר.
- השלכה של הנושא על מבנה המאמר עצמו. דוגמאות: הדף העוסק ב"ניהילארטיקל" (ערך אנציקלופדי או מילוני שקרי במכוון שניתן לזהותו מיידית ככזה) הוא ריק לחלוטין; הערך העוסק ב"קוד מורס"[10] נכתב בקוד מורס; הדף העוסק בעיצוב נכון בוויקי רווי בשגיאות עיצוב; הערך "תרגום מכונה"[11] תורגם על ידי מחשב מהערך תרגום מכונה, הערך יפנית נכתב ביפנית, הערך על ש"י עגנון נכתב בסגנון כתיבתו הייחודי של הסופר, והערך "שגיאות כתיב"[12] נכתב בשגיאות כתיב. כל הערכים מסוג זה משתייכים לקטגוריה בשם: "מודעות עצמית".[13][14]
- זיהוי חוקי המדע והמתמטיקה כפסאודו-מדע, ומתן עדיפות לאמונות לא מדעיות כמו תאוריית השינוי.
- יצירת תאוריות מתמטיות חדשות תוך התבססות על ערכים לא-מתמטיים, כדוגמת "תאוריית אסון קווייד".[15]
- הצגת אירועים שהתרחשו במסגרת פרויקט דמיוני כמציאות, או לחלופין הצגת עובדות אמיתיות בדרך פרודית או סטירית, למשל: "מלחמת העולם הראשונה (משחק וידאו)".[16]
- יצירת מקומות פיקטיביים, כמו למשל "היבשת הקטלנית Euthenasia" ("המתת חסד"), או לחלופין תיאור מקום אמיתי כמקום דמיוני או סוג של מזימה (למשל, מדינת דלאוור).
- רוב ערכי איןציקלופדיה נאמנים לקו-עלילה אלטרנטיבי המתחיל משחר ההיסטוריה, ומכונה "ההיסטוריה של הכל".
- רשימות "100 הגרועים ביותר", הכוללות בין השאר סרטי קולנוע, ספרי ילדים ומשחקי מחשב פיקטיביים.
- באתר העברי, שימוש יתר במילה גרביל (שמו של אחד מהערכים הראשונים שנכתבו בעברית), המוצג שם כמעין מפלצת, וכותרות-משנה בעמוד הראשי עם התחילית "אין".
- באתר העברי, בדומה למוטיב החוזר על אוסקר ויילד בגרסה האנגלית, מוזכר שבתי צבי בציטוטים שונים.
האיןציקלופדיה העברית
האיןציקלופדיה העברית היא אחת האיןציקלופדיות, בשפה שאינה אנגלית, הפועלות במסגרת אתר נפרד. שם האתר מהווה הדגשה מכוונת של שגיאת כתיב נפוצה באיות המילה "אנציקלופדיה", "אינציקלופדיה", (בהוספת אות י אחר האות א) תוך הבלטת הטעות על ידי שימוש ב-נ' סופית באמצע מילה. באופן זה נוצר שימוש בתחילית שקיימת בשפה העברית ("אינסוף"), אך באופן המפר את כללי השפה, בדומה למתרחש בשם הלועזי של המיזם: "Uncyclopedia" (בו הוצמדה התחילית "un" אל מחרוזת אותיות שאיננה מהווה מילה בשפה).
האיןציקלופדיה העברית נוסדה ב-5 בדצמבר 2005 כחלק מאתר ויקיה, כאשר הערך הראשון בעברית עסק ב"קצב אלגוריתמי"[17], ומאז חצתה את סף אלפיים הערכים.
את "ציטוטיו" של אוסקר ויילד מחליפים ציטוטיו הפיקטיביים של מייסדו המוצהר של האתר, שבתי צבי, שההתייחסות אליו באתר היא בשמו השגוי ובעל ההקשר השלילי "שבתאי צבי"; את "לוגו תפוח האדמה" של האתר באנגלית החליף "לוגו הגעפילטע פיש" בו מוצגת קציצה נגוסה של געפילטע פיש. שני הלוגואים בנויים כפאזל תלת-ממדי, המחקה את הלוגו של ויקיפדיה. האתר מכיל פרודיות על מיזמים נוספים של קרן ויקימדיה, הנקראים: "איןמילון", "איןציטוט", "איןספר", "איןטקסט", "איןחדש" ו"איןמינים".
איןציקלופדיה העברית כוללת ערך ביוגרפי על המשוררת הבדיונית צאלה כץ[18], שנטען עליו שהוא פורסם על ידי חבורת יוצריה של כץ לשם יצירת אשליה של דמות אמיתית[19].
עוד ערך בדיוני הקיים באתר איןציקלופדיה הוא ערך אודות ערוץ פיקטיבי הנקרא "רשע 15", והוא פארודיה על הערוצים המסחריים: "ערוץ עשר", "רשת" ו"קשת"[20].
ב-2009 האתר נכלל ברשימת "עשרה אתרים ישראליים להוסיף למועדפים" של העיתון "כלכליסט"[21].
לאחר שחברת FANDOM הודיעה על אי-רצונה להמשיך לארח את פרויקט איןציקלופדיה על כל גרסאותיו[22], כל נתוניה של איןציקלופדיה העברית הועברו לכתובת URL נפרדת במרץ 2019, לרבות חשבונות המשתמשים המקוריים. לאחר ההעברה, העותק המקורי, שפעל במסגרת ויקיה, נסגר.
האיןציקלופדיה ביידיש
קיינציקלאפעדיע, האיןציקלופדיה ביידיש, נוסדה כשנה לאחר היווסדותה של האיןציקלופדיה העברית, כאשר הערך הראשון בה עוסק בטשולענט (חמין)[23].
במאי 2019 נפתחה קיינציקלאפעדיע מחדש כאתר עצמאי, בדומה לאיןציקלופדיה העברית.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של איןציקלופדיה
- איןציקלופדיה בשפה העברית, עמוד ראשי
- איןציקלופדיה בשפה האנגלית, עמוד ראשי
- עידו הרטוגזון, אין-ציקלופדיה, באתר nrg, 2 בדצמבר 2005
הערות שוליים
- ^ הומור שנאת נשים ילדותי, Uncyclopedia
- ^ I burning your dog, Uncyclopedia
- ^ דברים שטותיים, ויקיפדיה בשפה האנגלית
- ^ אלגוריתם, Uncyclopedia
- ^ המצאת ציטוטי אוסקר ויילד, Uncyclopedia
- ^ UnNews, Uncyclopedia
- ^ רשימת החיסול של סטיב באלמר, Uncyclopedia
- ^ דברים שלג'ורג' בוש לא אכפת מהם, Uncyclopedia
- ^ הסנפת חתלתולים, Uncyclopedia
- ^ קוד מורס, איןציקלופדיה
- ^ מכונה תרגום, איןציקלופדיה
- ^ שגיעוט קטיב, איןציקלופדיה
- ^ מודעות עצמית, איןציקלופדיה.
- ^ קטגוריה:מודעות עצמית, איןציקלופדיה.
- ^ תאוריית אסון קווייד, Uncyclopedia
- ^ מלחמת העולם הראשונה (משחק וידאו), Uncyclopedia
- ^ קצב אלגוריתמי, איןציקלופדיה
- ^ צאלה כץ, איןציקלופדיה
- ^ רונן אלטמן קידר, צאלה כץ ולנצח, באתר "בננות"
- ^ עמוד הטוויטר של הערוץ הפיקטיבי, אינו פעיל נכון לנובמבר 2020
- ^ Play פסח: עשרה אתרים ישראליים להוסיף למועדפים, באתר "כלכליסט"
- ^ https://eincyclopedia.org/wiki/איןציקלופדיה:איןתגובה#A_message_from_Fandom ^ הודעה מטעם FANDOM, איןציקלופדיה
- ^ טשולענט, קיינציקלאפעדיע
31188171איןציקלופדיה