איירן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
איירן טרי

איירן (Ayran) הוא משקה יוגורט קיצי המוגש קר. האיירן נפוץ מאד בטורקיה וקיים גם בארמניה, בבולגריה, בסוריה, בלבנון, באזרבייג'ן ובמדינות נוספות בבלקן ובמזרח התיכון.

האיירן מורכב מיוגורט אשר מעורבב עם מים או מי סודה ומלח ליצירת מרקם אוורירי. נוסחת ההכנה של האיירן משתנה ממדינה למדינה ומאזור לאזור. יש המוסיפים מיץ מלפפונים במקום כל המים או חלק מהם, שום כתוש, אבקת פלפל, נענע קצוצה וקליפת לימון מגוררת, אך בטורקיה הוא לרוב מוגש ללא כל תוספת בכוסות זכוכית.

האיירן משמש לפעמים כרוטב למאכלי בשר כגון קבב, כריכי בשר ומאפי בשר.

מקורו של האיירן ככל הנראה בצורך שהיה קיים לשימור ועיכוב תהליך החמצתו של היוגורט על ידי המלחתו, ודילולו במים (לשם הקטנת ריכוז המלח) לפני השימוש בו. האיירן נפוץ מאד בטורקיה כיום ונחשב למשקה הקל העממי המקובל מאד במסעדות, במזנונים מהירים ובאירוח ביתי.

בשנות התשעים החל ייצור ושיווק האיירן בישראל על ידי מחלבות ייחודיות, כשבו 3% שומן.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא איירן בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

19687993איירן