איגנצי מושצ'יצקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
איגנצי מושצ'יצקי
Ignacy Mościcki
איגנצי מושצ'יצקי
איגנצי מושצ'יצקי
איגנצי מושצ'יצקי
לידה מייז'נובו, פולין הקונגרסאית פולין (1815-1915)פולין (1815-1915)
פטירה ורסואה, שווייץ שווייץשווייץ

איגנצי מושצ'יצקיפולנית: Ignacy Mościcki;‏ 1 בדצמבר 18672 באוקטובר 1946) – פוליטיקאי וכימאי פולני. נשיא פולין בתקופת משטר הסנאציה בזמן הרפובליקה הפולנית השנייה.

חייו

מושצ'יצקי נולד בעיירה בצפון פולין, ולאחר שהשלים את חוק לימודיו בוורשה למד כימיה במכון הפוליטכני בריגה ושם הצטרף לתנועת מחתרת שמאלית בשם "תנועת הפרולטריון".

עם סיום לימודי הכימיה שב לוורשה, אך שם הוטרד בידי המשטרה החשאית של שלטון הצאר, אשר שלט בחלקים נרחבים של פולין, ואולץ להגר בשנת 1892 ללונדון. ב-1896 הוצעה לו משרת אסיסטנט באוניברסיטת אלברט-לודוויג בפרייבורג, ובמהלך שהותו שם רשם פטנט על ייצור תעשייתי מהיר של חומצה חנקתית. ב-1912 שב לפולין והשתקע בלבוב שם קיבל את משרת היושב ראש של המחלקה לכימיה במכון הפוליטכני. ב-1925 נבחר לרקטור המכון הפוליטכני, אך עבר לוורשה והמשיך את מחקריו במכון הפוליטכני בוורשה.

בשנת 1926 תפס את השלטון בפולין הגנרל יוזף פילסודסקי, שעמד בראש תנועה הקרויה סנאציה ("הבראה"), שהטיפה נגד השחיתות שפשתה במנגנון הפרלמנטרי בפולין. ב-1 ביוני 1926 נבחר מושצ'יצקי לנשיא פולין, כפי הנראה בשל היותו ידיד של פילסודסקי מן התקופה בה שניהם תמכו בתנועות סוציאליסטיות במחתרת. לאחר מותו של פילסודסקי הייתה למושצ'יצקי השפעה ממתנת בפוליטיקה הפולנית, והוא היה ממתנגדי מדיניותו של שר ההגנה הימני, המרשל אדוורד רידז-שמיגלי. בשלב זה שלט במדינה טריומווירט המורכב ממושצ'יצקי, רידז-שמיגלי, ושר החוץ, הקולונל יוזף בק. השלושה ניהלו אל מול גרמניה ואל מול שכנותיה האחרות של פולין מדיניות כוחנית, והלכו ואיבדו את תמיכת העם הפולני, תוך שפלגים מתנועת ה"סנאציה" הולכים ומקבלים גוון פאשיסטי.

בספטמבר 1939 נכבשה פולין על ידי גרמניה וברית המועצות אשר הסכימו בהסכם ריבנטרופ מולוטוב על חלוקתה של פולין ביניהן.

ב-17 בספטמבר 1939 נמלטה ממשלת פולין לרומניה הנייטרלית. בעיירה קוסוב ליד גבולה הדרומי של פולין, בטרם עבר את הגבול, חתם מושצ'יצקי, על צו המעביר את השלטון לידי ולדיסלב רצקייביץ', יושב ראש הסנאט הפולני ששהה בצרפת. מושצ'יצקי הוחזק במעצר ברומניה, כדי שלא יפר את הנייטרליות. רומניה התעקשה להמשיך להחזיקו במעצר גם לאחר שהובהר שהוא העביר את כל סמכויותיו לידי הממשלה הפולנית הגולה. אולם בסוף דצמבר 1939, לאור בריאותו הרעועה, הורשה מושצ'יצקי לעבור עם משפחתו לז'נבה[1], שם מת ב-2 באוקטובר 1946.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא איגנצי מושצ'יצקי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ בבירת ממשלת פולין, דבר, 27 בדצמבר 1939


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25002046איגנצי מושצ'יצקי