אזובסטאל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אזובסטאל פלדה ומתכות
Mеталургійний Kомбінат Азовсталь
נתונים כלליים
תקופת הפעילות 11 באוגוסט 1933מרץ 2020 (כ־86 שנים)
חברת אם קבוצת מטינווסט (Metinvest Group)
חברות בנות SigmaTV, SigmaTV Channel, Marita, AzovMed
מיקום המטה מריופול, אוקראינה
שליטה בחברה רינאט אחמטוב
ענפי תעשייה מתכות
מוצרים עיקריים

פלדה - 4.194 מיליון טון (2020) ברזל יצוק - 3.803 מיליון טון (2020)

קוק (דלק) - 1.260 מיליון טון (2020)
מנכ"ל אנבר צקיטישווילי
עובדים 12,293 (2015)
 
https://azovstal.metinvestholding.com/en

מפעל המתכות אזובסטאלאוקראינית: Mеталургійний Kомбінат Азовсталь) היה מתקן תעשייתי לייצור וערגול מתכות ופלדה הממוקם על שפך נהר קלמיוס לים אזוב בעיר הנמל מריופול שבמחוז דונצק בדרום-מזרח אוקראינה, ומכאן שם המפעל באוקראינית (Азов אזוב + сталь סטאל, פלדה) המפעל הוא בעצם חברה בשם זהה תחת חברת תעשיית המתכות הגדולה מנטיווסט (רו') של SCM.

המפעל התפרסם במיוחד בעת הפלישה הרוסית לאוקראינה והמצור על מריופול כשהוא מהווה כעין מצודה וכיס התנגדות לכיבוש הרוסי במריופול. ב-19 באפריל 2022 החלו בדלנים פרו-רוסיים לתקוף את המפעל לאחר אולטימטום שהוצב לחיילים המתבצרים בתוכו להניח את נשקם, והתחוללו בו קרבות עזים בין הצדדים בשעה שאלפי אזרחים וחיילים מתבצרים במבוך המנהרות שבו; כמו יתר העיר, המפעל נמצא תחת הפצצות כבדות מהצד הרוסי וספג הרס רב, והמתבצרים בתוכו שרויים בתנאים הומניטריים קשים.

היסטוריה

בפברואר 1930, על-פי החלטה של המועצה העליונה לכלכלה לאומית של ברית המועצות, הוחלט על הקמתת אזובסטאל פלדה ומתכות כחלק מתוכניות החומש שתוכננו בגוספלאן. ההחלטה להקמת המפעל במאריופול, שהייתה אז חלק מאוקראינה הסובייטית, נבעה בשל הקרבה היחסית שתקל על ההובלה הימית ממרבצי הברזל בסמוך לעיר קרץ' שבחצי האי קרים. בניית האתר החלה ב-7 בנובמבר באותה השנה, וכשנה לאחר מכן החלה בניית הנמל בשטח המפעל שישמש להובלת המטען. בסה"כ הוקצו כ-292 מיליון רובל לבניית המפעל.

ב-12 באוגוסט 1933 הופק לראשונה במפעל ברזל מותך מתנור פיצוץ מס' 1, ובינואר 1935 החל ייצור הפלדה. המפעל היה אחד ממפעלי המתכת הגדולים בברית המועצות ומשך אליו עובדי תעשייה רבים מבלארוס, גאורגיה, קזחסטן ורוסיה עד להפסקת הפעילות בו ב-7 באוקטובר 1941 בשל העברת התעשייה הסובייטית מזרחה עקב פלישת גרמניה הנאצית לברית המועצות במה שנודע כמבצע ברברוסה.

קובץ:Пам'ятник воїнам-землякам, робітникам заводу «Азовсталь» м.. Маріуполь.jpg
אנדרטה לזכר פועלי המפעל שנהרגו במלחמת העולם השנייה.

בזמן הכיבוש הגרמני 1941–1943

נמל אזובסטאל, ברקע תנורי הפיצוץ של המפעל

בשנת 1942, לאחר כיבוש המפעל בידי גרמניה הנאצית שב המפעל לפעולה בידי קרופ AG כמו יתר מפעלי המתכות שהיו בשטחים הכבושים והחל לייצר תחמושת ורימונים עבור גרמניה הנאצית; בספטמבר 1943 לאחר תבוסת הגרמנים בקרב קורסק ועם התקדמות הצבא האדום לכיוון אוקראינה, נסוגו הכוחות הגרמניים מאזור דונבאס ופוצצו את מפעל הפלדה אזובסטאל, כמו את יתר המפעלים שהפעילו מחדש לאחר פינויים למזרח בידי ברית המועצות.

שיקום המפעל 1943–1945

לאחר נסיגת הגרמנים ופיצוץ המפעל החלו העבודות לשיקום המפעל שהיה הרוס לחלוטין; כחלק מעבודות השיקום ובשל המלחמה שהייתה בעיצומה נבנו במפעל בונקרים תת-קרקעיים ורשת מפותחת של מנהרות תת-קרקעיות ומערכות תקשורת. בשנת 1944 חזר לפעול במפעל תנור-הפיצוץ והחלה הפקת החמצן הדרוש לייצור הפלדה וב-3 ביולי 1945 חזר המפעל לפעולה.

הפלישה הרוסית לאוקראינה 2022

בשלהי חודש פברואר 2022, בראשית הפלישה הרוסית לאוקראינה והמצור על מריופול, הזהירו פוליטיקאים אוקראינים והנהלת המפעל מפני נזקים העלולים להתרחש למפעל, וניסו לנקוט צעדים שיבטיחו מניעת נזק סביבתי במפעל. עם זאת, במהלך החודשים מרץ ואפריל, בשל הפצצות אוויר רוסיות, נגרם הרס למבני המפעל; במהלך חודש אפריל, בעת שהכוחות הרוסיים וכוחות בדלניים פרו-רוסיים בחבל דונבאס כבשו את מרבית העיר מאריופול, הנתונה במצור מאז החלה הלחימה, נסוגו חלק מהכוחות המגנים האוקראינים מחיל הנחתים האוקראיני ומרגימנט אזוב והתבצרו במפעל יחד עם אזרחים רבים, כאשר הבונקרים והמנהרות התת-קרקעיים משמשים להם מחסה נאות. על-פי ההערכות, נמצאים בשטח המפעל כ-3,500 מתבצרים. המצב בתוך המפעל קשה, והמתבצרים אף העבירו מסר כי כל הנמצאים בתוכו עלולים למצוא שם את מותם. כמו כן נטען כי הכוחות הרוסיים עשו שימוש בפצצות חודרות בונקרים בהפצצות על המפעל.

מבט לכיוון הכניסה למפעל, 2007

ב-21 באפריל, לאחר שבועות של לחימה עיקשת, הכריז נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כי ההתקפה על המפעל תיפסק כדי למנוע אבדות נוספות לצד הרוסי, אך הוא יושם במצור עד לכניעת המתבצרים. מאידך גיסא, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הודיע כי המשא ומתן להפסקת הלחימה בין המדינות ייפסק אם שארית הכוחות האוקראינים במפעל ייהרגו. מאוחר יותר הודיעה רוסיה כי המתבצרים במפעל נכנעו - דבר שהתברר כלא נכון לעת עתה; מנגד טענה אוקראינה כי ההתקפה על המפעל לא נפסקה כהודעת הרוסים.

ייצור והפקה

אזובסטאל מתכות כוללת מספר מפעלי ברזל ופלדה, וכן מפעלים לייצור קוק (מלבד מפעל נוסף לייצור קוק (HKAZ) שנמצא בבעלות החברה באבדייבקה, מחוז דונייצק). במפעל ישנם שישה תנורי-פיצוץ לייצור הפלדה, ומפעלים לגלגול מתכות, מסילות רכבת ונמל ימי.

בשנת 2005 הייצור במפעל עמד על 5,906,000 טון פלדה, ב-2014 לאחר תחילת הלחימה בדונבאס חלה ירידה מעטה בייצור ודווח כי הייצור השנתי של פלדה גולמית היה מעל 4,000,000 טון. באותה עת עבדו במפעלי המתכת כ-40,000 עובדים.

הנהלה

בשנת 1984 הפך המפעל להיות מפעל לייצור מתכות. ובשנת 2006 עברה החברה לבעלות ישירה של קבוצת מטינווסט האוקראינית (Metinvest Holding LLC, שהיא תחת חברת הגג ההולנדית Metinvest B.V) שהוקמה באותה השנה ורובה בבעלות SCM בבעלות איש העסקים והאוליגרך האוקראיני רינאט אחמטוב. חברות הבת של המפעל (שהוא בעצם חברת אזובסטאל) הן: SigmaTV ,Marita ,AzovMed, SigmaTV Channel.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אזובסטאל בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34400438אזובסטאל