אוגוסט לנדמסר
התמונה שבה מונצח אוגוסט לנדמסר, כשהוא מסרב להצדיע במועל היד הנאצי | |
לידה | מורגה, האימפריה הגרמנית |
---|---|
נהרג | סטון, המדינה העצמאית של קרואטיה |
מדינה | גרמניה הנאצית |
אוגוסט לנדמסר (בגרמנית: August Landmesser; 24 במאי 1910-17 באוקטובר 1944) היה פועל מספנה גרמני, אשר ככל הנראה האיש בתמונה הידועה בכינוי "האיש מאחורי הידיים השלובות" שנראה מסרב להצדיע במועל היד הנאצי, באירוע השקת ספינת האימונים הנאצית הורסט וסל (Horst Wessel) ב-13 ביוני 1936.
דמות, שזוהתה כאוגוסט לנדמסר (אולם, יש המפקפקים בזיהוי זה), בתמונה שצולמה ב-13 בינואר 1936, פורסמה ב-22 במרץ 1991 בדי צייט. בתמונה רואים כינוס גדול של עובדים במספנת בלום אונד פוס בהמבורג, בהשקת ספינת חיל הים "הורסט וסל". כמעט כולם נראים בתמונה כשהם מצדיעים במועל היד הנאצי למנהיגם אדולף היטלר, למעט אדם אחד, הנמצא בחלק האחורי של הקהל, מסרב להצדיע בהפגנתיות, ועומד בהתרסה כשידיו שלובות על חזהו. גם כמה אחרים נמנעו מההצדעה, אך הם לא נראו בתמונה כמתריסים בצורה ברורה.
בעת הנוכחית משתמשים בתמונה כדי להדגיש את חשיבותה של המוסריות. למשל, הביטוי "Be this guy" מתייחס לאוגוסט לנדמסר[1], כשהכוונה להדגיש את דבקותו בערכיו האנושיים בכל מחיר.
ביוגרפיה
אוגוסט לנדמסר נולד ב-24 במאי 1910 בגרמניה כבנם היחיד של אוגוסט פרנץ ושל וילהלמינה מגדלנה. בשנת 1931 הוא הצטרף למפלגה הנאצית בניסיון למצוא עבודה בקלות, לאחר שכלכלת גרמניה קרסה ב-1930. הוא עבד בחברת הספנות בלום אונד פוס (אנ') בעיר המבורג אשר בגרמניה.
ב-1937 ניסו אוגוסט לנדמסר, אשתו ובתו לברוח לדנמרק, אולם נכשלו ונתפסו בגבול. ביולי 1937, מספר ימים לפני הולדת בתו השנייה, אירנה, לנדמסר נתפס והורשע בפגיעה בטוהר הגזע. לנדמסר טען להגנתו, שהוא ואשתו לא היו בטוחים שהיא לגמרי יהודייה. הוא שוחרר ב-1938 בשל חוסר ראיות עם אזהרה חמורה, שעבירה נוספת עלולה להביא למאסרו, אולם לנדמסר ואשתו המשיכו להיראות ביחד בפומבי. לנדמסר לא שעה לאזהרות שניתנו לו ולא פעל על פי החוק הנאצי, שאסר על קשר כזה בין גרמנים ליהודים. ב-15 ביולי 1938 נעצר לנדמסר שוב ונשלח למחנה הריכוז ברגרמור (גר') לשנתיים, שם שימשו האסירים כעובדים במפעלי חימוש ומספנות. זו הייתה הפעם האחרונה, שבה ראה את אשתו. בתחילה נלקחו בנותיהם של בני הזוג לבית יתומים בעיר ולאחר מכן הופרדו. אינגריד הורשתה לחיות עם סבתה ואירנה נשארה מאחור. ב-1941 אירנה הועברה למשפחת אומנה, ולאחר מות סבתה ב-1953 גם אינגריד הועברה למשפחת אומנה.
לאחר שנכנס לתוקף החוק שדרש את מעצרן של נשים יהודיות במקרה ש"גרמו לגבר גרמני לפגוע בכבוד טוהר הגזע", נעצרה אירמה על ידי הגסטפו והוחזקה בכלא פולסביטל (גר') ומשם נשלחה למחנה הריכוז אורנייבורג, ואחר כך למחנה הריכוז ראוונסבריק. כמה מכתבים הגיעו מאירמה עד ינואר 1942. ככל הנראה נלקחה לתאי הגזים בברנבורג שפעלו במסגרת תוכנית T4 - אותנסיה, בפברואר 1942. במהלך תיעוד שלאחר המלחמה בשנת 1949 נקבע מותה באופן רשמי בתאריך 28 באפריל 1942.
לנדמסר שוחרר מהכלא ב-19 בינואר 1941 והחל לעבוד כמנהל עבודה בחברת הגרירה פיסט, אולם זמן קצר לאחר מכן גויס לצבא גרמניה כדי לשרת במלחמה. בפברואר 1944 גויס לפלוגת עונשין שהורכבה מאסירים והשתייכה לגדוד חיל הרגלים ה-999 הנאצי (אנ'). זמן קצר לאחר מכן הוכרז כנעדר, כשישה חודשים בלבד לפני שגרמניה נכנעה באופן רשמי. הוא נהרג במהלך הלחימה בקרואטיה ב-17 באוקטובר 1944 והוכרז כמת באופן רשמי ב-1949.
חיים אישיים
ב-1934 הכיר לנדמסר את אירמה אקלר, אישה יהודייה. שנה לאחר מכן בשנת 1935 הם התארסו וכמה חודשים לאחר מכן התחתנו. נישואיהם נאסרו על פי חוקי נירנברג שפורסמו באותו הזמן. הוא נעצר ונאשם בביזוי הגזע וגורש מהמפלגה הנאצית. ב-29 באוקטובר של אותה שנה נולדה בתם הבכורה, אינגריד.
נישואיהם של אוגוסט לנדמסר ואירמה אקלר הוכרו באופן רטרואקטיבי על ידי הסנאט של המבורג בקיץ 1951. בנותיהם של בני הזוג בקשו לשמור את זכרם של שני הוריהם, ועל כן בסתיו של אותה השנה אינגריד, בתם הבכורה, שינתה את שם משפחתה ללנדמסר ואילו בתם השנייה, אירנה, אימצה את שם המשפחה של אימה אקלר.
הנצחה והוקרה
בשנת 1996 פרסמה אירנה אקלר, בתם השנייה של לנדמסר ושל אירמה אקלר, את הספר "Die Vormundschaftsakte 1935-1958", שמספר את סיפור המשפחה בשנים 1935 עד 1958 ומכיל בתוכו כמות גדולה של מסמכים מקוריים מאותן שנים, כולל מכתבים מהאם ומסמכים ממוסדות המדינה.
קישורים חיצוניים
כתבות בעברית
- מירי פרקס, הסיפורים מאחורי התמונות המפורסמות בהיסטוריה - חלק ב', באתר מאקו, 20 בנובמבר 2014
- שהם סמיט, אוֹגוּסְט לַנְדְמֵסֵר, הָאִיש שֶלֹא צִייֵת, באתר הארץ, מרץ 2016, מאמר בנושא ציות ממגזין "עיניים"
כתבות באנגלית
- מאמר אודות המשפחה מתוך האתר Mentalflos (באנגלית)
- הסיפור מאחורי האיש עם הידיים השלובות, כתבה מתוך האתר All That is Interesting (באנגלית)
- אוגוסט לנדמסר עובד מספנה בהמבורג מסרב להצדיע במועל היד הנאצי, כתבה מתוך העיתון The Washington Post (באנגלית)
- 1936 - רק אחד סירב למועל היד הנאצי, כתבה מתוך האתר Wegert Familie (באנגלית)
- אוגוסט לנדמסר, מתוך האתר Fasena (באנגלית)
- בן אדם בודד מסרב להצדיע במועל היד הנאצי - 1963, כתבה מתוך האתר Rarehistoricalphotos (באנגלית)
- חוקי הגזע של נירנברג, כתבה מתוך האתר Ushmm (באנגלית)
הערות שוליים
31168606אוגוסט לנדמסר