אהוד הררי
לידה | 27 ביולי 1935 |
---|---|
פטירה | 5 באוגוסט 2023 (בגיל 88) |
השכלה | אוניברסיטת ג'ורג'טאון, אוניברסיטת קליפורניה בברקלי, אוניברסיטת טוקיו |
פרסים והוקרה | עיטור הקיסרי של מסדר השמש העולה: כוכב זהב וכסף (2002 ו-2012) |
אהוד הררי (27 ביולי 1935 – 5 באוגוסט 2023) היה פרופסור ללימודי יפן בחוגים ללימודי מזרח אסיה ומדע המדינה באוניברסיטה העברית בירושלים. בשנים 2015–2018 היה נשיא כבוד של האגודה הישראלית ללימודי יפן (איל"י). קיבל את "העיטור הקיסרי של מסדר השמש העולה": כוכב כסף וזהב עבור הפצת ידע על יפן וקירוב יפן וישראל בשנת 2002 ושוב בשנת 2017.
ביוגרפיה
אהוד הררי נולד בשנת 1935 ברמת גן. למד ב"תיכון חדש" בתל אביב ושירת בחטיבת גבעתי. ב־1956 החל את לימודי התואר הראשון בבית הספר לשירות חוץ באוניברסיטת ג'ורג'טאון בוושינגטון די. סי.. ב־1962 התחיל את לימודי המוסמך בחוג לכלכלה פוליטית באוניברסיטת קליפורניה בברקלי. במהלך תקופת לימודיו לתואר מוסמך הצטרף למלגת (UNDP) United Nations Development Programme כמתמחה ומייצג של אוניברסיטת ברקלי. את עבודת הדוקטורט בנושא "חוקי עבודה ביפן: אינטראקציה מדינית ובינלאומית" פרסם בשנת 1968 לאחר מחקר שדה של כשלוש שנים שנערך במסגרת המכון למדעי החברה באוניברסיטת טוקיו.
לאחר אישור הדוקטורט ב-1968 שב לישראל והצטרף כמרצה בחוג למדע המדינה באוניברסיטת תל אביב.
בשנת 1973 שב עם משפחתו לשנת מחקר באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, מטעם "המרכז ללימודי יפן וקוריאה" של האוניברסיטה.
בשנת 1975 הצטרף לסגל ההוראה באוניברסיטה העברית, בחוגים ללימודי אסיה ולמדע המדינה. שם בנה את היסודות ללימודי הפוליטיקה, יחסי החוץ, תחום הסוציולוגיה והאנתרופולוגיה, המנהל הציבורי, מנהל העסקים והכלכלה המדינית של יפן.
בין השנים 1985–1987 כיהן כראש התכנית למנהל ציבורי במחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית.
בשנים 1990–1992 כיהן כראש החוג ללימודי אסיה, תחתיו גדל מספר הסטודנטים בחוג מכמה מאות לכשמונה מאות סטודנטים.
פרופסור הררי היה עמית במספר אוניברסיטאות, בהן אוניברסיטת טוקיו ואוניברסיטת אוקספורד.
בשנים 2015–2018 היה נשיא הכבוד של האגודה הישראלית ללימודי יפן (איל"י).
בשנת 2002 קיבל לראשונה את "העיטור הקיסרי של מסדר השמש העולה": כוכב כסף וזהב עבור הפצת ידע על יפן וקירוב יפן וישראל, ובשנת 2017 זכה בו שוב.[1]
הררי היה נשוי לרותי הררי ולהם שלושה ילדים. עירא, פסיכולוגית חינוכית. עמרי, מפיק ואמרגן מוזיקלי ורעות, ד"ר להיסטוריה של יפן.
מחקרים
תיאור מחקריו
פרופסור הררי היה מבכירי היפנולוגים בעולם. מחקריו משלבים לימוד מעמיק של יפן ותרבותה יחד עם מדע המדינה ויחסים בין-לאומיים, מנהל ציבורי, ניהול עסקי וכלכלה מדינית. הוא נחשב כ-"אב המייסד" של תחומים אלו בישראל.
הפוליטיקה של ארגוני העובדים ביפן
ספרו של הררי המבוסס על עבודת הדוקטורט שלו מטעם אוניברסיטת קליפורניה בברקלי ובשיתוף עם אוניברסיטת טוקיו. בנושא התפתחות יחסי העבודה ביפן. פורסם בהוצאה לאור של אוניברסיטת קליפורניה ב-1973 ונחשב לספר פורץ דרך עד היום.
מנהל ציבורי וועדות מייעצות ביפן במבט משווה
מחקר אשר התעמק בדעה שבעבר הייתה רווחת ביפן, שטענה כי הוועדות המייעצות ביפן הן חותמות הגומי של הבירוקרטיה הממשלתית. הררי מצא כי בתחום מדיניות עבודה הן מילאו תפקיד מרכזי. המחקר היה ברובו כמותני וכלל שאלונים שנשלחו לחברי הוועדות ולמשרדים הבירוקרטים הרלוונטיים. בנוסף, ערך סקר ספרות בנושא ועדות דומות במשרדים בירוקרטיים אחרים. המחקר הניב מספר פרסומים אשר חלקם נעשה יחד עם עמיתים.
יחסי יפן–אסיה
מחקר אשר נערך בעקבות החתימה על הסכמי אוסלו והשיח סביב "מזרח תיכון חדש" ושאל את השאלה 'באיזו אסטרטגיה על ישראל לנקוט על מנת להשתלב במזרח התיכון מבלי לעורר את מדינות האזור?' למען מטרה זו חקר הררי את מהלך ההשתלבות מחדש של יפן בזירה האסיאתית לאחר מלחמת העולם השנייה, והסיק מכך מסקנות על ישראל. המחקר מופיע בספר בעריכתם של הררי, בן ארי ויפה (1988).
שיטות בחירה ובחירה ישירה של ראש ממשלה
עקב עלייתה בשנת 2000 של ההצעה לעבור לבחירה ישירה של ראש ממשלה על ידי ראש הממשלה וראש האופוזיציה היפנים, ניתח הררי את התוצאות הצפויות בהתבסס על הניסיון הישראלי ופרסם את תוצאותיו במכון למדעי החברה באוניברסיטת טוקיו.
הזיקה ליפן
בקיץ 1960, על סף המעבר מוושינגטון לאוניברסיטת קליפורניה בברקלי הציע משרד החוץ הישראלי להררי להוסיף ללימודיו שפה מזרח אסיאתית עבור מלגה צנועה. בזמנו, העדיף משרד החוץ שילמד בורמזית אך לימודי שפה זו לא היו בנמצא באוניברסיטת ברקלי והררי החליט לבחור ביפנית כאתגר. בזמנו יפן הייתה "ארץ זרה מעבר להרי החושך" והוא ראה בכך שליחות לאומית.
ספריו
- הפוליטיקה של ארגוני העובדים ביפן (הוצאת אוניברסיטת קליפורניה בברקלי, 1973).
- יפן: דמוקרטיה מתבגרת (הוצאת האוניברסיטה הפתוחה, 2012). ספר זה הוא קריאת חובה בחוגים ללימודי אסיה בישראל.
- בשנת 2014 הוציאו תלמידיו של הררי ספר לכבודו: "Japan's Multilayered Democracy" (הוצאת לקסינגטון, 2014) מאת: סיגל בן-רפאל גלנטי, ניסים אוטמזגין ואלון לבקוביץ'.
קישורים חיצוניים
- פרופ' (אמריטוס) אהוד הררי, באתר של האוניברסיטה העברית בירושלים
- אהוד הררי, באתר Academia.edu
- ״כן, אדוני ראש הממשלה״: מהלכה למעשה | פרופ׳ אהוד הררי, סרטון בערוץ "האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים", באתר יוטיוב (אורך: 27:47)
- אהוד הררי (1935-), דף שער בספרייה הלאומית
הערות שוליים
- ^ Congratulations to Prof. Ehud Harari on Receiving The Order of the Rising Sun, The Israel Japan Friendship Society and Chamber of Commerce
36842971אהוד הררי